Zbadali w laboratorium pomarańcze z Lidla i Biedronki. Oto wyniki
Fundacja Pro-Test ujawniła wyniki badań owoców z popularnych sieci dyskontów, wykazując obecność pestycydów. Jeden z nich może być nawet potencjalnie rakotwórczy.
W tym artykule:
Pestycydy w owocach z Lidla i Biedronki
Fundacja Pro-Test zleciła akredytowanemu laboratorium analizę potencjalnej obecności 548 pestycydów w pomarańczach dostępnych w supermarketach Polsce. Test objął owoce sprowadzone z Grecji (sprzedawane w Biedronce) i z Hiszpanii (oferowane w Lidlu). Wyniki wskazały na obecność pięciu różnych pestycydów w pomarańczach z Biedronki i trzech w owocach z Lidla.
Pomimo konieczności transportu pomarańczy na duże odległości, poziom ich zanieczyszczenia pozostał stosunkowo niski w porównaniu z wynikami poprzednich badań Fundacji Pro-Test. W marcu 2024 roku przebadano polskie jabłka z tych samych sieci handlowych: w tych z Lidla wykryto wtedy dziewięć pestycydów, a w tych z Biedronki – cztery.
Chociaż zawartość pestycydów nie przekroczyła dopuszczalnych norm, konsumenci powinni świadomie podchodzić do wyboru owoców. Dokładne mycie lub obieranie skórek znacząco zmniejszy ryzyko spożycia szkodliwych substancji i ich negatywnego wpływu na zdrowie.
"Wasze Zdrowie" - odc. 4. Nawyki żywieniowe młodych Polaków
"Koktajl pestycydów"
Wszystkie przebadane owoce spełniały europejskie normy dopuszczalnej zawartości pestycydów. Jednak eksperci ostrzegają przed jednym z długofalowych skutków kontaktu z pestycydami: tzw. efektem koktajlu, czyli możliwością wzajemnego wzmocnienia toksycznego działania wielu substancji obecnych jednocześnie - nawet jeśli stężenia poszczególnych substancji są niskie.
Szczególną uwagę zwrócono także na obecność imazalilu – fungicydu klasyfikowanego jako substancja potencjalnie rakotwórcza, która została wykryta w pomarańczach zakupionych w Biedronce.
Wpływ pestycydów na zdrowie
Do krótkoterminowych skutków spożycia pestycydów należą:
zatrucia pokarmowe: nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka, bóle głowy;
Tych długoterminowych, które przez długi czas mogą nie wykazywać żadnych objawów, jest znacznie więcej i obejmują one:
choroby nowotworowe;
choroby neurologiczne (niektóre pestycydy mogą uszkadzać układ nerwowy, prowadząc do zaburzeń pamięci, koncentracji czy chorób neurodegeneracyjnych takich jak np. choroba Parkinsona).
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródła
- Fundacja Pro-Test
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.