Kancerogenna żywność
Zdrowe odżywianie zmniejsza ryzyko rozwoju groźnych nowotworów. Odpowiednio skomponowana dieta chroni również przed chorobami cywilizacyjnymi takimi jak cukrzyca czy otyłość. Z badań naukowych wynika jednak, że niektóre produkty żywnościowe mogą przyspieszać wzrost komórek nowotworowych w organizmie, a tym samym prowadzić do rozwoju nowotworów złośliwych. Rakotwórcza żywność zwiększają również ryzyko nawrotu śmiertelnej choroby. Dowiedz się czego powinieneś unikać.
Żywność light
Żywność oraz napoje dietetyczne to najgorsi zabójcy. Niską kaloryczność zapewniają im sztuczne substancje słodzące, które są wyjątkowo niebezpieczne dla zdrowia. Informacje podane i przypominane co roku przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdzają, że najpopularniejsza, sztuczna substancja słodząca o nazwie aspartam powoduje rozwój wielu schorzeń, a także wad wrodzonych i nowotworów. Podobnie jak inne sztuczne słodziki, takie jak sacharyna czy sukraloza.
Popcorn z mikrofalówki
Nie tyle sam popcorn jest niebezpieczny dla zdrowia, ile torebka, w której wkładamy go do mikrofalówki. Tworzywo, z którego wykonane jest opakowanie, zawiera kwas perfluorooktanowy używany do produkcji powłok odpornych na przywieranie, w tym teflonu. Badania laboratoryjne przeprowadzone na zwierzętach udowodniły, że związek pod wpływem temperatury wykazuje właściwości rakotwórcze i powoduje bezpłodność. Należy jednak pamiętać, że popularna przekąska dostarcza organizmowi ogromnych ilości złego tłuszczu i soli, które również są uważane za czynniki kancerogenne. Z kolei popcorn kolorowy to doskonałe źródło cukru i sztucznych barwników.
Jedzenie w puszce
Pomidory, kukurydza, fasola, groszek etc. – żywność konserwowa może być niebezpieczne dla zdrowia. Badania opublikowane na łamach czasopisma Narodowej Akademii Nauk Stanów Zjednoczonych ostrzegają przed związkiem organicznym wyściełającym wnętrza puszek o nazwie bisfenol A (BPA). Kwas obecny w warzywach, zwłaszcza w pomidorach, powoduje, że wchłaniają one BPA, który nie tylko wykazuje właściwości kancerogenne, ale może wpływać na niedorozwój u dzieci.
Chipsy
Ukochane przez wszystkie dzieciaki chrupiące chipsy. Słona przekąska jest przyczyną nadwagi, otyłości, a także podwyższa cholesterol we krwi. To nie wszystko. Podczas produkcji chipsów wytwarza się akrylamid, czyli substancja kancerogenna, obecna również w papierosach. Nadmiar tłuszczu, który jest potrzebny do ich produkcji, zwiększa ryzyko rozwoju raka piersi u kobiet. Chipsy to również kopalnia soli, która może być przyczyną rozwoju raka żołądka.
Cukier
Otto Warburg, laureat Nagrody Nobla, w roku 1993 odkrył, że nowotwory żywią się cukrami – dzięki nim rosną w bardzo szybkim tempie i zwiększają swoją objętość. Komórki nowotworowe wyjątkowo upodobały sobie syrop glukozowo-fruktozowy, gdyż jest on metabolizowany najszybciej. Właściwości kancerogenne wykazuje również cukier rafinowany, fruktoza, substancje słodzące i wysokofruktozowe syropy kukurydziane (HFC), które sprzyjają rozmnażaniu się komórek nowotworowych. Cukry rafinowane występują praktycznie wszędzie – znajdziesz je w batonach, lodach, płatkach, sosach, cukierkach, ciastkach czy napojach gazowanych.
Mięso
Prof. Valter Longo z Uniwersytetu Południowej Kalifornii w Davis oraz jego zespół naukowców dowiedli, że miłośnicy hamburgerów, szaszłyków czy krwistych steków są cztery razy bardziej zagrożeni rakiem. Według American Dietetic Association spożywanie wołowiny, baraniny czy wieprzowiny powinniśmy ograniczyć do zaledwie jednej porcji tygodniowo. Również przetwory mięsne, takie jak wędliny, parówki czy kiełbasy, które zawierają liczne konserwanty – w tym azotyn i azotan sodu. To właśnie te substancje zwiększają ryzyko występowania raka jelita grubego.