10 sposobów na pozbycie się zgagi

Zgaga to nieprzyjemna dolegliwość ze strony układu pokarmowego wynikająca z cofania się soku żołądkowego do przełyku. W tym czasie charakterystyczne jest występowanie gorzkiego lub kwaśnego posmaku w ustach, bolesności i uczucia pieczenia w okolicy mostka.

Przyczyny zgagi bywają różne, jednak najczęściej problem ten związany jest z niezdrową dietą, przejadaniem się, wrzodami żołądka i dwunastnicy, schorzeniami dróg żółciowych, infekcją Helicobacter pylori. Zgagę może wywołać także stosowanie niektórych środków farmakologicznych np. antybiotyków. Co ciekawe, uczucie palenia w przełyku może wystąpić także, jeśli po obiedzie położymy się płasko na kanapie albo do łóżka.

Jak uchronić się przed zgagą?

Zgaga to nieprzyjemna dolegliwość ze strony układu pokarmowego wynikająca z cofania się soku żołądkowego do przełyku.Zgaga to nieprzyjemna dolegliwość ze strony układu pokarmowego wynikająca z cofania się soku żołądkowego do przełyku.
Źródło zdjęć: © Zdjęcie mężczyzny / Shutterstock
Katarzyna Wąś-Zaniuk

/ 9Zmiana nawyków żywieniowych

Zgaga często dotyka osoby niezdrowo się odżywiające. Ta powszechna dolegliwość zwykle pojawia się wskutek spożycia tłustych, ciężkostrawnych pokarmów, które sprzyjają wydzielaniu kwasu żołądkowego. Możesz ograniczyć częstotliwość jej występowania poprzez rezygnację ze spożywania dań typu fast food i słodyczy.

Dzięki temu nie tylko ograniczysz występowanie zgagi, ale równocześnie zadbasz o wygląd swojego ciała. Osoby, które często uskarżają się na uczucie pieczenia w okolicy zamostkowej i przełyku powinny ograniczyć alkohol, owoce cytrusowe, kawę, pikantne przyprawy np. chrzan, pieprz kajeński, chili.

/ 9Kwaśna żywność

Kwaśna żywność może powodować zgagę.
Kwaśna żywność może powodować zgagę. © Zdjęcie autorstwa mingusmutter / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, cytryny, limonki i grejpfruty, wpływają na czynność wydzielniczą narządu jakim jest żołądek. Po ich spożyciu kwas żołądkowy może łatwiej cofać się do przełyku, czego skutkiem jest nieprzyjemne uczucie pieczenia.

Również inne kwaśne produkty mogą się przyczynić do wystąpienia refluksu żołądkowo-przełykowego. Z tego względu osoby dotknięte tą przypadłością powinny unikać spożywania ogórków kiszonych, soków owocowych, świeżo wyciskanych soków pomarańczowych, soków grejpfrutowych, wody z dużą ilością soku z cytryny czy potraw przyrządzonych z domieszką octu.

/ 9Ilość posiłków w ciągu dnia

Ilość posiłków dostarczana do organizmu w ciągu całego dnia może mieć wpływ na proces trawienia.
Ilość posiłków dostarczana do organizmu w ciągu całego dnia może mieć wpływ na proces trawienia. © Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Ilość posiłków dostarczana do organizmu w ciągu całego dnia może mieć wpływ na procesy trawienia. Ryzyko wystąpienia zgagi jest większe w przypadku, gdy jemy trzy duże posiłki. Przejedzenie się obciąża układ pokarmowy i stymuluje wydzielanie nadmiaru soków żołądkowych. To z kolei może prowadzić do wystąpienia refluksu.

Regularne przejadanie się niewskazane jest jeszcze z jednego powodu. Gdy ciągle jemy za dużo, dostarczamy swojemu organizmowi nadwyżkę kalorii. To może przyczynić się do nadwagi lub otyłości. Nadmiar kalorii jest przechowywany przez organizm w postaci tkanki tłuszczowej, co z czasem może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2.

/ 9Pośpiech w trakcie jedzenia

Pośpiech w trakcie jedzenia nie jest wskazany. Osoby, które jedzą za szybko, często uskarżają się na zgagę.
Pośpiech w trakcie jedzenia nie jest wskazany. Osoby, które jedzą za szybko, często uskarżają się na zgagę. © Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Badania naukowe potwierdzają, że bardziej narażone na zgagę są osoby, które w pośpiechu jedzą posiłki, aniżeli osoby, które mają przynajmniej 30 minut na to, by zjeść. Jedzenie w pośpiechu może prowadzić do nadmiernego połykania powietrza oraz niewłaściwego trawienia pokarmu. Ponadto, osoby spożywające posiłki w pośpiechu często mają tendencję do przejadania się, co może dodatkowo zwiększać ryzyko wystąpienia zgagi oraz innych dolegliwości żołądkowo-przełykowych.

Spożywanie posiłków w spokojnej atmosferze, przy skupieniu na jedzeniu i odpowiednim przeżuwaniu pokarmu, może pomóc zminimalizować ryzyko wystąpienia zgagi oraz innych problemów dotyczących układu pokarmowego. Jedną porcję powinno się przeżuwać przynajmniej 20 razy. Dzięki temu produkt, który spożywamy jest lepiej rozdrobniony, a co za tym idzie, łatwiejszy do strawienia.

/ 9Późna kolacja

Kłopoty trawienne mogą być wynikiem zbyt późno zjedzonej kolacji.
Kłopoty trawienne mogą być wynikiem zbyt późno zjedzonej kolacji. © Zdjęcie ludzi / Shutterstock

Kłopoty trawienne mogą być wynikiem zbyt późno zjedzonej kolacji. Niektóre pokarmy, zwłaszcza te zawierające dużą ilość tłuszczów czy ostrych przypraw, mogą powodować zgagę, refluks żołądkowo-przełykowy lub dolegliwości bólowe brzucha, co może utrudnić zasypianie. Dodatkowo organizm ma ograniczone zdolności trawienne podczas snu, ponieważ jego głównym celem w tym czasie jest regeneracja i odpoczynek.

O której zatem warto spożyć kolację, by nie zaszkodzić swojemu zdrowiu? Dietetycy zachęcają do tego, by ostatni posiłek zjeść co najmniej 3-4 godziny przed położeniem się do łóżka.

/ 9Walka z nadmiernymi kilogramami

Nadwaga może mieć związek z nawracającą zgagą.
Nadwaga może mieć związek z nawracającą zgagą. © Zdjęcie autorstwa Bonoz / CC BY

Na podstawie badań klinicznych wiadomo, że refluks żołądkowo-przełykowy częściej dotyka osoby mające problem z nadwagą bądź otyłością. Nadmiar tłuszczu w jamie brzusznej może uciskać żołądek i sprawiać, że jego treść łatwiej cofa się do przełyku. Dieta redukcyjna i odpowiednio dobrana aktywność fizyczna pomagają zrzucić nadmierną masę ciała. Redukcja nadmiernych kilogramów może się przyczynić do ograniczenia częstotliwości występowania zgagi.

Warto zwrócić uwagę, że osoby stosujące dietę, częściej zwracają uwagę na pokarmy, które spożywają. Unikają tłustych, pikantnych czy ciężkostrawnych produktów, a kaloryczne napoje najczęściej zastępują wodą mineralną lub źródlaną.

/ 9Zasypianie z lekko uniesioną głową

Zasypianie z lekko uniesioną głową może zapobiec zgadze.
Zasypianie z lekko uniesioną głową może zapobiec zgadze. © Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Zgaga może wystąpić w sytuacji, gdy po posiłku kładziemy się płasko na kanapie albo do łóżka. Palącememu uczuciu w przełyku oraz gorzkiemu posmakowi w ustach można jednak zapobiec. Sposób jest niezwykle prosty. Wystarczy zadbać o odpowiednie ułożenie ciała w trakcie odpoczynku lub snu.

Jeśli chcemy uniknąć problemów trawiennych, powinniśmy położyć głowę na sporej poduszce, która lekko uniesie ją powyżej linii ciała. Spanie wyłącznie na materacu bez żadnego podparcia dla głowy, zwiększa ryzyko przedostania się kwasu z żołądka do przełyku.

/ 9Szklanka wody

Szklanka wody może pomóc, gdy męczy nas uczucie pieczenia w przełyku.
Szklanka wody może pomóc, gdy męczy nas uczucie pieczenia w przełyku. © Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Wypicie szklanki wody może znacząco złagodzić objawy typowe dla zgagi. Zostało to nawet potwierdzone badaniami klinicznymi. Dzieje się tak, ponieważ woda wypłukuje z przełyku kwasy i ewentualne resztki pokarmu, które odpowiadają za wystąpienie bólu i pieczenia związanego z cofaniem się treści żołądkowej do przełyku.

Jeśli masz problemy z zgagą, lepiej unikaj wody gazowanej, ponieważ gaz może powodować rozciąganie żołądka i zwiększać ryzyko refluksu żołądkowo-przełykowego. W przypadku nawracającej zgagi nie jest wskazane także sięganie po słodkie, gazowane napoje. Najlepszym wyborem będzie woda mineralna, która nie jest nasycona dwutlenkiem węgla.

/ 9Spożywanie alkoholu

Spożywanie alkoholu np. czerwonego wina to częsta przyczyna zgagi.
Spożywanie alkoholu np. czerwonego wina to częsta przyczyna zgagi. © Zdjęcie autorstwa PDPhotos / CC BY

Alkohol jest jednym z czynników odpowiedzialnych za wystąpienie zgagi. Z tego względu warto znacząco ograniczyć jego spożycie bądź całkowicie wyeliminować tę używkę.

Osoby, u których często występuje zgaga, powinny zrezygnować z picia czerwonego wina. Ten napój na bazie alkoholu zawiera taniny oraz kwas winowy, które mogą zwiększać produkcję kwasu żołądkowego i prowadzić do nasilenia zgagi. Również uwielbiane przez niektórych panów gazowane piwo może zwiększać ryzyko wzdęć i refluksu żołądkowo-przełykowego.

Wybrane dla Ciebie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda