25 lat obserwacji. Zaskakujący wpływ sera na rozwój demencji
Pełnotłusty ser ma dużo kalorii i sporo tłuszczów nasyconych, dlatego jest uznawany za niekorzystny wybór dla serca i naczyń. Tymczasem nowe dane ze Szwecji sugerują, że w kontekście mózgu sprawa może być bardziej złożona. W dużej analizie długoterminowej osoby sięgające po wybrane pełnotłuste produkty mleczne rzadziej chorowały na demencję niż te, które jadły ich niewiele.
W tym artykule:
Szwedzka analiza na prawie 28 tys. osób i 25 lat obserwacji
Badanie objęło 27 670 dorosłych, którzy na starcie mieli średnio 58 lat. Uczestników obserwowano przez ok. 25 lat. W tym czasie 3 208 osób zachorowało na demencję. Na początku zebrano szczegółowe informacje o diecie – m.in. na podstawie dzienniczków żywieniowych i ankiet. Naukowców interesowały zwłaszcza produkty o wysokiej zawartości tłuszczu: sery (powyżej 20 proc. tłuszczu, np. cheddar, brie, gouda) oraz śmietana (ok. 30–40 proc.).
Wyniki były wyraźne: osoby jedzące co najmniej 50 g pełnotłustego sera dziennie (mniej więcej dwie plastry) miały o 13 proc. niższe ryzyko demencji w porównaniu z osobami, które jadły go mniej niż 15 g. Podobną zależność zaobserwowano dla śmietany – spożycie na poziomie min. 20 g dziennie wiązało się z ok. 16 proc. niższym ryzykiem. Co ważne, nie znaleziono podobnych powiązań dla mleka, jogurtu, kefiru, masła ani produktów o obniżonej zawartości tłuszczu.
Mniejsze ryzyko demencji przy większym spożyciu sera i śmietany
Najmocniej efekt był widoczny w demencji naczyniowej: u osób z najwyższym spożyciem pełnotłustego sera ryzyko było niższe nawet o 29 proc. Z kolei przy chorobie Alzheimera korzystna zależność pojawiała się tylko u osób bez wariantu genu APOE-e4, uznawanego za istotny czynnik ryzyka tej choroby.
Sprawdziliśmy warszawskie SOR-y
Badacze podkreślają jednak, że to badanie obserwacyjne: pokazuje związek, a nie dowód ochronnego działania sera czy śmietany. Możliwe, że znaczenie mają konkretne składniki sera (np. związki powstające w fermentacji) albo to, z czym i jak te produkty są w diecie łączone. Na razie wniosek jest prosty: nie wszystkie nabiały działają tak samo – i potrzeba kolejnych badań, zanim takie wyniki mogłyby przełożyć się na oficjalne zalecenia.
Źródło: fr.de
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.