- mgr Marianna Hall
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
5 sposobów na naturalne oczyszczenie trzustki
Troszczymy się kondycję wątroby i jelit, a o trzustce często zapominamy. Jest to organ, który jest odpowiedzialny między innymi za produkcję i wydzielanie hormonów, mających za zadanie regulację stężenia glukozy we krwi oraz wytwarzanie soków trawiennych.
Nagromadzenie toksyn sprawia, że nie może pracować prawidłowo. Problemy z trzustką objawiają się wysoką gorączką, wymiotami i bólem brzucha.
Jeżeli nie podejmiemy leczenia, może rozwinąć się zapalenie trzustki, a nawet nowotwór tego organu wewnętrznego. Warto więc systematycznie dbać o ten narząd, aby jego prawidłowa wydolność była zachowana.
Sprawdź, jak w naturalny sposób możesz oczyścić trzustkę ze złogów i toksyn.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Sfermentowany napój na problemy z jelitami. Znany od wieków
Zielona herbata
Zielona herbata to nieocenione źródło antyoksydantów. Wyniki badań opublikowane na łamach czasopisma naukowego “Metabolomics” dowodzą, że napój nie tylko poprawia kondycję tego organu wewnętrznego. Zielona herbata chroni go też przed rozwojem choroby nowotworowej.
Tak pozytywny wpływ napoju na stan trzustki to zasługa obecności w jej składzie EGCG, czyli składnika, który jest odpowiedzialny za niszczenie komórek nowotworowych. Galusan epigallokatechiny nie jest lekiem, ale redukuje ich negatywny wpływ na funkcjonowanie trzustki. Z tego względu zaleca się pić minimum jedną filiżankę zielonej herbaty dziennie.
Zobacz też: Babeczki zamiast leków? Opracowano słodycze, które obniżają cholesterol
Napar z rozmarynu i szałwii
Celem oczyszczenia trzustki możemy pić napar z szałwii i rozmarynu. Do jego przygotowania wystarczy:
- gałązka rozmarynu,
- pięć liści szałwii,
- szklanka wody,
- miód pszczeli.
Wrzucamy zioła do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy płyn do wrzenia. Następnie odstawiamy, czekamy, aż się zaparzy i wystygnie. Dodajemy niedużą ilość miodu. Napar pijemy raz dziennie — po kolacji.
Składniki tego ziołowego napoju sprawiają, że trzustka jest oczyszczona ze szkodliwych substancji, a stany zapalne są złagodzone. Ponadto spożywany wieczorem powoduje, że mięśnie się relaksują, a my lepiej śpimy.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Napar z ostropestu plamistego
Ostropest zawiera sylimarinę — składnik o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających, który jest niezwykle pomocny w trakcie oczyszczania z toksyn trzustki i wątroby. Może być nawet stosowany podczas terapii zapalenia narządu odpowiedzialnego za wytwarzanie soków żołądkowych.
Przygotowanie naparu z ostropestu plamistego jest bardzo proste. Potrzebujemy:
- łyżeczki nasion ostropestu,
- szklanki wody.
Ziele zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do zaparzenia. Pijemy napar (po ostygnięciu) po każdym posiłku.
Napar z ziela babki lancetowatej i lukrecji
Ten napar nie tylko oczyszcza, chroni, ale i leczy trzustkę. Do jego przygotowania potrzebujemy:
Wsypujemy zioła do naczynia, zalewamy je gorącą, ale nie wrzącą wodą. Tak przyrządzony napar pijemy po jednym z posiłków.
Napar pomoże oczyścić trzustkę z zalegających toksyn. Jego lecznicze działanie to wynik obecności w składzie korzenia lukrecji molekuły, która reguluje stężenie glukozy we krwi i działa przeciwzapalnie.
Zdrowe nawyki, które zadbają o kondycję trzustki
Oprócz włączenia do diety naparów z roślin o właściwościach oczyszczających, które mają pozytywny wpływ na stan trzustki, warto zmienić nawyki żywieniowe. Żeby zadbać o zdrowie tego organu, należy:
- zrezygnować z wysokoprzetworzonej żywności,
- ograniczyć spożycie mąki, cukru i ostrych przypraw, a także alkoholu i kawy,
- jeść duże ilości owoców i warzyw,
- włączyć do menu produkty o gorzkim i kwaśnym smaku, które pobudzają produkcję soków trawiennych,
- jeść lekkostrawną i niedużą pod względem objętości kolację.
Ponadto warto prowadzić aktywny tryb życia — ćwiczyć regularnie, a także unikać stresujących sytuacji. W efekcie trzustka będzie zdrowa, a my będziemy cieszyć się dobrym samopoczuciem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.