Naturalne sposoby na walkę z anemią
Zmęczenie, brak energii, wypadanie włosów, blada skóra – to najczęstsze objawy anemii.
Niedokrwistość to zwykle wynik niedoboru żelaza. Możesz stosować suplementy, ale najlepsze rozwiązania kryją się w naturze. Dzięki diecie bogatej w witaminy i minerały pozbędziesz się nieprzyjemnych dolegliwości i odzyskasz witalność.
Oto naturalne leki, które warto włączyć do codziennego menu.
Przeczytaj także: Naturalne leki na skołatane serce. Bez recepty
Daktyle
Lubisz słodkie daktyle? Teraz masz kolejny powód, by sięgać po nie częściej. Są źródłem błonnika pokarmowego, antyoksydantów, witamin z grupy B, witaminy C oraz żelaza. To superprodukt dla wszystkich cierpiących na anemię. Z czym je jeść? Można solo albo dodając do owsianki, ciast, deserów.
Sezam
Ziarna sezamu to świetny produkt do walki z objawami anemii ze względu na dużą zawartość żelaza. Wszystkim, którzy zmagają się z tą dolegliwością, polecany jest zwłaszcza czarny sezam. Ziarna są uniwersalne i można je dodawać praktycznie do wszystkiego – muesli, sałatek, panierek do ryb i drobiu.
Jeśli lubisz ich smak, koniecznie wypróbuj tahini, czyli pastę z sezamu, która jest składnikiem bliskowschodniej przekąski – hummusu.
Przeczytaj również: Niepozorne ziarnka, które chronią przed niejednym rodzajem raka
Melasa
Melasa to ciemny, gęsty i słodki syrop, który powstaje przy produkcji cukru. Jest bogata w żelazo, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Może zwiększyć produkcję czerwonych krwinek, dlatego warto dodawać ją do różnych potraw. Z czym ją jeść? Można używać w zastępstwie miodu i polewać naleśniki czy gofry. Świetnie sprawdza się również jako składnik ciast.
Przeczytaj także: Oto najlepsze produkty, które pozwolą pozbyć się ochoty na słodycze
Sok z buraków i jabłek
Jabłka mają dużo żelaza, a buraki są dobrym źródłem kwasu foliowego, błonnika i potasu. Jeśli połączysz te składniki, będziesz walczyć z anemią z podwójną siłą.
Sok z buraków i jabłek to bomba witamin, którą szybko przygotujesz w domu z pomocą sokowirówki. Jeśli lubisz słodkie soki, dodaj do mieszanki trochę miodu. Świetnym dodatkiem jest też imbir, który zaostrza smak i nadaje napojowi charakteru.
Przeczytaj także: Co się dzieje w mózgu po wypiciu soku z buraka?
Zielone warzywa liściaste
Szpinak, jarmuż, natka pietruszki, sałata, cykoria, nać selera to dobre źródła żelaza oraz kwasu foliowego. Jeśli masz anemię, staraj się jeść je jak najczęściej. Możesz dodawać zieleninę do zup, gulaszy, sałatek oraz koktajli.
Zielone warzywa liściaste są szczególnie polecane weganom, którzy muszą dbać o odpowiednie ilości żelaza ze źródeł roślinnych.
Przeczytaj również: Sekret top modelek. Ten koktajl spala tłuszcz i oczyszcza z toksyn
Granat
Granaty są bogate w wiele minerałów, w tym żelazo, wapń i magnez. Zawierają bardzo dużo witaminy C, która wspomaga wchłanialność żelaza przez organizm.
Te pyszne owoce to jedne z najlepszych naturalnych lekarstw na anemię. Jeśli czujesz się zmęczony, brakuje ci energii i masz złe samopoczucie, jedz je codziennie. Możesz spożywać pestki albo wyciskać sok z tego owocu.
Przeczytaj również: Gasi pragnienie, a do tego chroni serce i zapewnia młody wygląd