6 powodów, dla których warto jeść arbuza
Arbuz, choć jest owocem popularnym i łatwo dostępnym, wydaje się być niedoceniany. Lubimy jego słodki i orzeźwiający smak, ale niewiele wiemy na temat właściwości.
Okazuje się, że arbuz to skarbnica zdrowia. Zawiera witaminy, minerały i inne składniki odżywcze, jest przy tym niskokaloryczny. Doskonale gasi pragnienie, ale nie tylko. Oto sześć powodów, dla których powinieneś jeść arbuzy.
Zaspokajanie pragnienia
Arbuz to w 92 procentach woda. Dlatego też tak łatwo i skutecznie pomaga ugasić pragnienie. Aby utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu, zamiast wody – podjadaj arbuzy. Poczujesz się o wiele lepiej. A dodatkowo zawarty w arbuzie błonnik sprawi, że zaspokoisz także niewielki głód.
Owoc zawiera takie substancje odżywcze, jak magnez, potas, witaminy B2, B5 i B6, a także A i C. Jest również źródłem kartenoidów (w tym beta karotenu), likopenu oraz cytruliny, ważnego aminokwasu.
Wspomaga serce
Dzięki zawartości potasu, arbuz może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca. Potas bowiem jest jednym z tych pierwiastków, które pomagają usprawnić pracę najważniejszego mięśnia w ciele człowieka.
Oprócz tego, zawarty w arbuzie likopen obniża poziom cholesterolu i normuje ciśnienie tętnicze krwi. Natomiast cytrulina, która w organizmie zamienia się w argininę, a następnie w tlenek azotu – rozszerza tętnice. A to również pomaga obniżać ciśnienie krwi.
Działanie przeciwzapalne
Arbuz ma również udowodnione działanie przeciwzapalne. Dieta bogata w ten owoc, a co za tym idzie – w naturalny przeciwutleniacze takie, jak likopen oraz witamina C - pomoże zniwelować stres oksydacyjny, uspokoi organizm i ukoi nerwy.
Co więcej, likopen działa korzystnie na pracę mózgu. Może opóźnić lub zahamować postępowanie choroby Alzheimera.
Dbanie o kondycję skóry i włosów
Witaminy A i C są niezbędne dla dobrej kondycji skóry. Witamina C bierze udział w produkcji kolagenu - białka, które sprawia, że cera jest jędrna i elastyczna, a włosy mocne i lśniące.
Z kolei witamina A nawilża skórę i zatrzymuje w niej wodę. Dzięki temu wygląda zdrowo i młodo. Bez witaminy A staje się sucha i łuszcząca.
Również likopen i beta karoten mają dobroczynny wpływ na skórę. Pomagają ją chronić przed poparzeniami słonecznymi.
Zapobieganie rozwojowi nowotworów
O tym, że likopen, zawarty także w arbuzach, ma działanie pomagające uchronić się przed rakiem, wiadomo nie od dziś. Jednak naukowcy z Pakistanu i Chin postanowili sprawdzić, na jakie typy nowotworów działa ta substancja. Okazuje się, że najskuteczniej chroni przed nowotworami układu pokarmowego. Zmniejsza on ryzyko zachorowania poprzez obniżenie poziomu insulinopodobnego czynnika wzrostu, białka zaangażowanego w podział chorej komórki.
Poprawa pracy układu trawiennego
Chociaż składa się prawie w całości z wody, poprawia pracę układu trawiennego. Jak to możliwe? Wszystko dzięki wysokiej zawartości błonnika, który usprawnia pracę jelita, reguluje wypróżnienia, wspomaga oczyszczanie organizmu.
Z kolei cytrulina może pomóc miłośnikom aktywności fizycznej - zmniejsza ból mięśni po treningu. Potwierdzają to badania przeprowadzone w Hiszpanii. Trzem grupom sportowców podano sok z arbuza, cytrulinę wymieszaną z takim sokiem oraz samą cytrulinę. Ci sportowcy, którzy pili sok z arbuza i sok wymieszany z cytruliną, odczuwali mniejszy ból w mięśniach po wytężonej pracy, a ich serce łatwiej odzyskiwało prawidłowy rytm.