6 powodów, dla których warto jeść arbuza

Arbuz, choć jest owocem popularnym i łatwo dostępnym, wydaje się być niedoceniany. Lubimy jego słodki i orzeźwiający smak, ale niewiele wiemy na temat właściwości.

Okazuje się, że arbuz to skarbnica zdrowia. Zawiera witaminy, minerały i inne składniki odżywcze, jest przy tym niskokaloryczny. Doskonale gasi pragnienie, ale nie tylko. Oto sześć powodów, dla których powinieneś jeść arbuzy.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Ewa Rycerz

/ 6Zaspokajanie pragnienia

Arbuz to w 92 procentach woda. Dlatego też tak łatwo i skutecznie pomaga ugasić pragnienie. Aby utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu, zamiast wody – podjadaj arbuzy. Poczujesz się o wiele lepiej. A dodatkowo zawarty w arbuzie błonnik sprawi, że zaspokoisz także niewielki głód.

Owoc zawiera takie substancje odżywcze, jak magnez, potas, witaminy B2, B5 i B6, a także A i C. Jest również źródłem kartenoidów (w tym beta karotenu), likopenu oraz cytruliny, ważnego aminokwasu.

/ 6Wspomaga serce

Obraz
© 123RF

Dzięki zawartości potasu, arbuz może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca. Potas bowiem jest jednym z tych pierwiastków, które pomagają usprawnić pracę najważniejszego mięśnia w ciele człowieka.

Oprócz tego, zawarty w arbuzie likopen obniża poziom cholesterolu i normuje ciśnienie tętnicze krwi. Natomiast cytrulina, która w organizmie zamienia się w argininę, a następnie w tlenek azotu – rozszerza tętnice. A to również pomaga obniżać ciśnienie krwi.

/ 6Działanie przeciwzapalne

Arbuz ma również udowodnione działanie przeciwzapalne. Dieta bogata w ten owoc, a co za tym idzie – w naturalny przeciwutleniacze takie, jak likopen oraz witamina C - pomoże zniwelować stres oksydacyjny, uspokoi organizm i ukoi nerwy.

Co więcej, likopen działa korzystnie na pracę mózgu. Może opóźnić lub zahamować postępowanie choroby Alzheimera.

/ 6Dbanie o kondycję skóry i włosów

Obraz
© 123RF

Witaminy A i C są niezbędne dla dobrej kondycji skóry. Witamina C bierze udział w produkcji kolagenu - białka, które sprawia, że cera jest jędrna i elastyczna, a włosy mocne i lśniące.

Z kolei witamina A nawilża skórę i zatrzymuje w niej wodę. Dzięki temu wygląda zdrowo i młodo. Bez witaminy A staje się sucha i łuszcząca.

Również likopen i beta karoten mają dobroczynny wpływ na skórę. Pomagają ją chronić przed poparzeniami słonecznymi.

/ 6Zapobieganie rozwojowi nowotworów

Obraz
© 123RF

O tym, że likopen, zawarty także w arbuzach, ma działanie pomagające uchronić się przed rakiem, wiadomo nie od dziś. Jednak naukowcy z Pakistanu i Chin postanowili sprawdzić, na jakie typy nowotworów działa ta substancja. Okazuje się, że najskuteczniej chroni przed nowotworami układu pokarmowego. Zmniejsza on ryzyko zachorowania poprzez obniżenie poziomu insulinopodobnego czynnika wzrostu, białka zaangażowanego w podział chorej komórki.

/ 6Poprawa pracy układu trawiennego

Obraz
© 123RF

Chociaż składa się prawie w całości z wody, poprawia pracę układu trawiennego. Jak to możliwe? Wszystko dzięki wysokiej zawartości błonnika, który usprawnia pracę jelita, reguluje wypróżnienia, wspomaga oczyszczanie organizmu.

Z kolei cytrulina może pomóc miłośnikom aktywności fizycznej - zmniejsza ból mięśni po treningu. Potwierdzają to badania przeprowadzone w Hiszpanii. Trzem grupom sportowców podano sok z arbuza, cytrulinę wymieszaną z takim sokiem oraz samą cytrulinę. Ci sportowcy, którzy pili sok z arbuza i sok wymieszany z cytruliną, odczuwali mniejszy ból w mięśniach po wytężonej pracy, a ich serce łatwiej odzyskiwało prawidłowy rytm.

Wybrane dla Ciebie
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"