Zaskakujące przyczyny cukrzycy
Uzależnienie od kawy wcale nie musi być szkodliwe dla zdrowia – tak wynika z badań przeprowadzonych przez Harvard School of Public Health. Naukowcy wykazali, że osoby, które codziennie piły po kilka filiżanek małej czarnej, były o 33 proc. mniej narażone na rozwój cukrzycy od tych, które unikały kawy. Składniki znajdujące się w brązowych ziarenkach redukują insulinooporność i stymulują procesy przemiany glukozy w energię.
Zobacz także: Jedzone regularnie mogą sprawić, że będziesz ciągle zmęczony
Późne chodzenie spać
Koreańscy naukowcy twierdzą, że osoby, które późno udają się na spoczynek, częściej chorują na cukrzycę, nawet jeśli śpią przez 7-8 godzin w ciągu doby. Dlaczego? Bycie sową jest szkodliwe, ponieważ jesteśmy wtedy narażeni na ekspozycję na niebieskie światło z ekranów telewizorów, laptopów i telefonów komórkowych. Promieniowanie to zaburza poziom cukru we krwi, co może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2.
Zobacz także: Grupa krwi, która może zwiększać ryzyko poważnych nowotworów
Unikanie probiotyków
Im więcej szkodliwych bakterii w przewodzie pokarmowym, tym większe ryzyko cukrzycy – ostrzegają lekarze. Pożyteczna mikroflora pochodząca z probiotyków jest niezwykle ważna nie tylko dla prawidłowego trawienia. Dobre bakterie łagodzą stany zapalne w organizmie, które mogą doprowadzić do insulinooporności. Jeśli chcemy uniknąć cukrzycy i mieć lepszą odporność, powinniśmy często sięgać po jogurt naturalny, kiszonki czy kwas chlebowy.
Zobacz także: Sprawdź, o czym może świadczyć ochota na tłuste dania
Spędzanie czasu przed telewizorem
Złe wieści dla wszystkich, którzy w weekend nadrabiają zaległości w filmach i serialach. Eksperci z Uniwersytetu w Pittsburgu twierdzą, że każda godzina spędzona przed ekranem telewizora zwiększa ryzyko cukrzycy o 4 proc. Niestety, najczęściej seansowi towarzyszą niezdrowe przekąski, co przekłada się na wzrost wagi. Najbardziej niebezpieczna jest tkanka tłuszczowa odkładająca się w okolicach talii.
Zobacz także: 5 produktów, których lepiej unikać, żeby ciśnienie nie skakało
Unikanie słońca
Naukowcy z Uniwersytetu w Maladze odkryli, że niedobór witaminy D może być czynnikiem zwiększającym niebezpieczeństwo rozwoju cukrzycy typu 2. Hiszpańscy badacze obserwowali grupę 150 osób. Zauważyli, że ci, którzy cierpieli na niedobór „słonecznej witaminy”, częściej byli diabetykami, nawet jeśli nie mieli nadwagi czy otyłości.
Naukowcy sugerują, że witamina D jest ważna dla prawidłowego działania trzustki, która produkuje insulinę i reguluje poziom cukru we krwi. Najwięcej cennego składnika wytwarza się, gdy promienie słoneczne docierają do skóry.
Jesienią i zimą niezbędna jest suplementacja oraz włączenie do menu produktów zawierających witaminę D, takich jak ryby morskie czy jajka.
Zobacz także: Lekceważone objawy raka. Sprawdź, czy znasz wszystkie
Omijanie śniadania
Do znudzenia słyszymy, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, ale naukowcy na każdym kroku potwierdzają, że to prawda.
Omijanie porannego posiłku prowadzi do nagłych skoków glukozy, co może wpływać na rozwój cukrzycy. Regularne dostarczanie organizmowi pożywienia zapobiega wahaniom cukru, dlatego najlepiej jeść kilka małych posiłków w równych odstępach czasu.
Zobacz też: Dlaczego warto jeść liczi? (WIDEO)
Nieodpowiednie odgrzewanie posiłków
Kto by pomyślał, że odgrzewanie jedzenia w plastikowych pojemnikach może być jedną z przyczyn cukrzycy? Badacze z Uniwersytetu Nowojorskiego odkryli, że dwie substancje używane do produkcji folii i plastikowych naczyń mają związek z insulinoopornością. Okazuje się, że podnoszą poziom cukru i zwiększają ciśnienie tętnicze. Dlatego lepiej wybierać szklane miseczki.
Zobacz też:Zatrzymaj atak serca w 60 sekund (WIDEO)