Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (869 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

8 zasad żywienia dla cierpiących na zgagę

 Katarzyna Krupka
26.11.2018 10:25
8 zasad żywienia dla cierpiących na zgagę
8 zasad żywienia dla cierpiących na zgagę

Pojawia się nagle i zwykle trudno z nią wygrać. Towarzyszą jej wyjątkowo uciążliwe objawy, takie jak uczucie bolesnego pieczenia odczuwalne za mostkiem, w przełyku, a także w żołądku. Jest Może być skutkiem spożywania pewnych rodzajów potraw, korzystania z używek lub po prostu przejadania się. Chodzi oczywiście o zgagę. Na szczęście, istnieje kilka sprawdzonych zasad, których przestrzeganie pomoże ci o niej zapomnieć.

Dowiedz się więcej

  1. Ogranicz napoje gazowane. Zgagę mogą powodować substancje, które się w nich znajdują – benzoesan sodu, sorbinian potasu czy guma arabska. Wrażliwy żołądek nie zawsze jest w stanie poradzić sobie z tymi wszystkimi składnikami, a to zmusza go do produkcji większej ilości soków trawiennych, które w rezultacie cofają się do przełyku.
  2. Unikaj alkoholu. Zgaga bardzo często pojawia się po alkoholowych drinkach z dodatkiem soków owocowych – to wybuchowa, gryząca w gardło mieszanka, która może zepsuć nawet najlepsze przyjęcie, zwłaszcza jeśli już masz podrażniony przełyk. Co ciekawe, alkohol, po którym najczęściej możesz spodziewać się zgagi, to czerwone wytrawne wino o wysokiej kwasowości, która pobudza żołądek do wytwarzania kwasów żołądkowych. Wskazane jest również zrezygnowanie z piwa ze względu na bąbelki, czyli gaz, który podnosi ciśnienie w żołądku i powoduje, że kwaśne treści w mgnieniu oka trafiają do przedniego odcinka układu pokarmowego.
  3. Jedz regularnie. Zgadze sprzyjają ataki niepohamowanego jedzenia lub objadanie się do granic możliwości. Pamiętaj, żeby twoje posiłki były regularne – wówczas unikniesz trudnych do opanowania napadów głodu. Jedz mniej, ale częściej. Pilnuj swoich porcji i nigdy nie idź do łóżka tuż po zjedzeniu kolacji – ostatni posiłek zjedz dwie godziny przed snem. W przeciwnym razie pieczenie w żołądku może obudzić cię w samym środku nocy.
Istnieje kilka prostych zasad żywieniowych, które pomogą osobom chorym na zgagę
Istnieje kilka prostych zasad żywieniowych, które pomogą osobom chorym na zgagę
Zobacz film: "#dziejesienazywo: Dlaczego warto robić screening?"
  1. Ogranicz słodycze. Przede wszystkim ze względu na występujący w nich cukier, który może powodować nadkwaśność. Dodatkowo w słodyczach znajdziesz szkodliwe dla organizmu tłuszcze, których długotrwałe trawienie wiąże się ze zwiększeniem wydzielania kwasów żołądkowych.
  2. Zrezygnuj z kuchni azjatyckiej. Właściwie, aby uniknąć zgagi, powinieneś zrezygnować ze wszystkich rodzajów kuchni, których domeną są ostre potrawy. Przestań również dodawać ostre przypraw czy sosy do przygotowywanych w domu dań. To prawda, że są zdrowe, rozgrzewają organizm i zawierają substancje o działaniu przeciwnowotworowym, ale również podrażniają przełyk.
  3. Zrezygnuj ze smażenia na rzecz gotowania. Nic nie smakuje tak jak smażony, chrupiący kurczak lub kawałek krwistego steku wołowego, prawda? Nic również, tak jak tłuste i smażone potrawy, nie sprzyja powstawaniu zgagi. Ciężkostrawne dania zwiększają produkcję soków żołądkowych, ponieważ nasz organizm nie zawsze potrafi sobie z nimi poradzić. Jeśli nie przepadasz za gotowanymi potrawami, kup przynajmniej teflonową patelnię, która nie wymaga użycia dodatkowych porcji tłuszczów do smażenia.
  4. Nie pij mięty po posiłku. Napar lub herbatę z mięty doceniamy przede wszystkim wtedy, kiedy się przejedliśmy lub cierpimy na niestrawność. Niestety, dla osób cierpiących na zgagę mięta – zwłaszcza wypita po posiłku – nie jest wskazana. Mentol pobudza do działania żołądek i wątrobę, tym samym zwiększając ilość produkowanych soków trawiennych. Następnym razem po obfitym daniu zamiast sięgać po filiżankę z miętą, wybierz się na spacer.
  5. Ogranicz spożycie cytrusów – również tych pod postacią soków owocowych. Niestety, owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze czy cytryny, zawierają duże ilości kwasu askorbinowego, który podrażnia przełyk.

Nie jest łatwo pozbyć się utrwalonych przez lata przyzwyczajeń związanych z żywieniem. Nowe zasady wprowadzaj w życie powoli, ale systematycznie, a po pewnym czasie zauważysz, że zgaga nie jest już twoim problemem.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Następny artykuł: Produkty zakazane dla osób cierpiących na zgagę
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze