Alarmujące dane – przesolona dieta małych dzieci w 1000 pierwszych dni życia!

Alarmujące dane – przesolona dieta małych dzieci w 1000 pierwszych dni życia!Alarmujące dane – przesolona dieta małych dzieci w 1000 pierwszych dni życia!
Źródło zdjęć: © 123RF

Sól używana jest przez ludzkość od bardzo dawna, m.in. jako substancja konserwująca żywność i najpowszechniejsza przyprawa do potraw. Zawarty w niej sód jest jednym z ważniejszych makroelementów niezbędnych do funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jednak dieta człowieka, szczególnie w najwrażliwszym okresie 1000 pierwszych dni życia, musi zawierać ograniczone ilości tego pierwiastka, a wszelkie odchylenia od normy mogą przynosić znaczące, a nawet nieodwracalne szkody zdrowotne. Niestety, kierując się własnymi preferencjami smakowymi, często zakłócamy tę równowagę i dodajemy sól do posiłków najmłodszych, a w konsekwencji aż 83% dzieci po 1. roku życia otrzymuje posiłki dosalane!

Niepokojące wyniki najnowszych badań

Nadużywanie soli i nadmiar sodu w diecie najmłodszych Polaków to powszechny problem w naszym kraju. Potwierdzają to wyniki najnowszego badania „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia”, przeprowadzonego przez Instytut Matki i Dziecka, a zainicjowanego przez Fundację NUTRICIA. Jak wynika z badania:

  • 30% niemowląt (w wieku 5-12 miesięcy) i 83% dzieci po 1. roku życia otrzymuje posiłki dosalane,
  • 61% niemowląt niekarmionych piersią otrzymuje te same posiłki, co reszta rodziny,
  • w konsekwencji niewłaściwego sposobu żywienia 32% dzieci w wieku 5-36 miesięcy ma nieprawidłową masę ciała.
W diecie dla małych dzieci znajduje się za dużo soli?
W diecie dla małych dzieci znajduje się za dużo soli?

Właśnie dlatego tak ważną rolę pełnią działania edukacyjne, uświadamiające konsekwencje popełnianych błędów żywieniowych, w tym dosalania posiłków dla dzieci. Przykładem takiej inicjatywy jest edukacyjny program „1000 pierwszych dni dla zdrowia”.

Skutki przesalania

Nadmierne spożycie soli, szczególnie już w wieku niemowlęcym i wczesnodziecięcym, przyczynia się do rozwoju wielu przewlekłych chorób. W diecie dziecka powoduje zwiększone wydalanie wapnia z moczem, co w konsekwencji demineralizuje kości i spowalnia przyrost ich masy. Grozi to m.in. osteoporozą. Tymczasem aż u 42% dzieci po 1. roku życia występują niedobory wapnia, a jeszcze większa jego utrata może przynieść poważne konsekwencje. Podobnie jak u dorosłych, także u dzieci wysokie spożycie soli sprzyja rozwojowi nadciśnienia, które z kolei może być przyczyną występowania w wieku dorosłym zawałów serca i udarów mózgu.

Dzieci są szczególnie wrażliwe na szkodliwe działanie nadmiaru soli, gdyż ich naczynia krwionośne są słabsze i delikatniejsze niż u dorosłych, a na uszkodzonych w dzieciństwie ściankach tętnic łatwiej tworzy się blaszka miażdżycowa. Sól w sposób pośredni prowadzi również do rozwoju otyłości u dzieci – jej nadmiar wzmaga zapotrzebowanie na napoje. W takiej sytuacji dzieci sięgają najczęściej po napoje słodzone, co powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej (z badania wynika, że 75% dzieci po 1. roku życia spożywa nadmierną ilość cukru).

Zawartość soli w produktach spożywczych

Dodawana w trakcie procesów technologicznych do przetwarzanej żywności sól jest poważnym „sprawcą” jej nadmiaru w codziennej diecie – zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Znajduje się w zasadzie w każdym produkcie – od pieczywa, poprzez wędliny i sery, po ciastka i czekoladę.

Do produktów o dużej zawartości soli należą przyprawy warzywne z dodatkiem soli, kostki rosołowe, gotowe sosy, ogórki kwaszone, warzywa konserwowe, oliwki, ryby wędzone, żywność typu fast food i dania typu instant oraz słone przekąski, np. chipsy ziemniaczane.

Częstym błędem jest dodawanie soli do dań przeznaczonych dla niemowląt – robi tak aż 30% polskich rodziców. Potrawy te mogą wydawać się mdłe i wymagające doprawienia, jednak dla niemowlęcia smak słony jest nieznany, dziecko „uczy się” go dopiero w miarę spożywania dosalanych potraw. Z początku niemal wszystkim dzieciom potrawy nieposolone smakują równie dobrze, jak posolone[1].

Jak kształtować preferencje smakowe u dziecka?

Czas 1000 pierwszych dni życia dziecka jest okresem krytycznym dla rozwoju jego nawyków żywieniowych. Utrwalone w pierwszych latach życia preferencje smakowe dziecka mają tendencję do przetrwania, bez względu na to, czy są dla niego korzystne, czy nie[2].

Nie należy podawać dzieciom potraw przyprawionych zgodnie z preferencjami smakowymi dorosłych ani uczyć ich dosalania przy stole. Przyzwyczaja się je wtedy do słonego smaku i spożywania zbyt dużych ilości sodu. W konsekwencji może to prowadzić do spożywania nadmiernych ilości soli w dorosłym życiu i związanych z tym skutków zdrowotnych[3].

Zalecenia pozwalające zmniejszyć spożycie soli przez dziecko:

  • nie należy dosalać posiłków przeznaczonych specjalnie dla niemowląt i małych dzieci ani potraw dla nich przygotowywanych,
  • podczas przygotowywania domowych posiłków sól warto zastąpić świeżymi lub suszonymi ziołami (np. bazylią, oregano, tymiankiem, rozmarynem, kolendrą, majerankiem) i warzywami przyprawowymi (papryką, czosnkiem, natką pietruszki, koperkiem, szczypiorkiem),
  • przy zakupach należy zwracać uwagę na zawartość soli w produktach i wybierać te o niższej zawartości,
  • należy ograniczyć konsumpcję żywności zawierającej duże ilości sodu – wędliny, żółte i topione sery,
  • wędliny można zastępować mięsem pieczonym przyprawianym ziołami, a sery – twarożkiem,
  • nie należy używać potraw typu instant: sosów i zup w proszku, a także kostek rosołowych oraz mieszanek warzywno-ziołowych,
  • należy eliminować z diety słone przekąski (chipsy, paluszki, precelki, krakersy, orzeszki solone) oraz żywność typu fast food. Warto je zastąpić owocami i warzywami, które zawierają bardzo małe ilości sodu i niską wartość energetyczną, za to są bogate w potas korzystnie wpływający na ciśnienie krwi[4].

Więcej informacji na temat prawidłowego żywienia kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią oraz najmłodszych dzieci znaleźć można na stronie edukacyjnego programu 1000 pierwszych dni dla zdrowia www.1000dni.pl.

Materiał powstał przy współpracy z serwisem 1000 dni.pl

Źródła

  1. [1] Wojtasik A., Ograniczenie spożycia soli, [w:] Charzewska J., Jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym (śniadania, obiady, podwieczorki) opracowane zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia., wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2011, s.67.
  2. [2] Weker H., Poradnik Żywienia Dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia, Praktyczne zastosowanie norm żywienia opracowanych przez grupę ekspertów w 2012, Zakład Żywienia, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2013, s.13.
  3. [3] Ibidem, s.74.
  4. [4] Jarosz M., Wolnicka K., Ograniczanie spożycia soli i słonych produktów oraz potraw [w:] Jarosz M., Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia., Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2008.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda