Alergia na pastę do zębów? To możliwe

Używamy jej kilka razy dziennie i nawet nie zdajemy sobie sprawy, że może wywołać poważną reakcję alergiczną. Pasta do zębów, bo o niej mowa, zawiera wiele dodatków, takich jak mięta czy eukaliptus, które dla osób uczulonych mogą być niebezpieczne. Niestety, większość z przypadków alergii na pastę do zębów jest źle rozpoznana lub w ogóle niewykryta.

123RF
123RF

1. Jak rozpoznać objawy uczulenia na pastę do zębów

Jednym z pierwszych objawów uczulenia na pastę do zębów są zaczerwienione kąciki ust. Z czasem mogą wystąpić kolejne symptomy, takie jak swędzenie skóry wokół ust, suche i spierzchnięte wargi, ropna wydzielina sącząca się z kącików.

Zobacz film: "Podstawowe badania, jakie powinna wykonać każda kobieta"

O alergii świadczą również zmiany i owrzodzenia na błonach śluzowych jamy ustnej, np. na dziąsłach lub wewnętrznej stronie policzków, a także spuchnięty, obrzęknięty język. Objawy te pojawiają się zaraz po myciu zębów lub kilka godzin później.

Reakcja uczuleniowa może wystąpić także poza jamą ustną. Jeśli więc zauważymy wysypkę na policzkach, brodzie, a także na szyi i dłoniach, poczujemy świąd skóry, a oczy zaczną łzawić i piec, to znaczy, że możemy mieć alergię na jakiś składnik pasty do zębów. W skrajnych przypadkach może dojść do problemów z oddychaniem, a nawet wstrząsu anafilaktycznego.

2. Uczulające składniki

Dodatki smakowe i zapachowe oraz barwniki to główni winowajcy uczulenia na pastę do zębów. Wśród nich znajdują się m.in. cynamon, mięta pieprzowa, pokrzywa czy rumianek, a także olejki mięty, drzewa herbacianego, ylang ylang.

Podrażnienia mogą wywołać również takie substancje jak okamidopropylobetaina (CAPB), która odpowiada za pienienie się pasty oraz laurylosiarczan sodu (SLS) - związek chemiczny, który działa m.in. jak detergent oraz przeciwbakteryjnie.

Na „czarnej liście” znajdziemy także... fluor!

Z jednej strony zabezpiecza zęby przed próchnicą, a z drugiej może powodować bolesne owrzodzenie jamy ustnej, a także okołoustne zapalenie skóry, objawiające się rumieniem i czerwonymi bolesnymi grudkami, które łatwo pomylić z trądzikiem.

Wśród związków podejrzanych o wywoływanie uczuleń są glikol propylenowy, który zagęszcza pastę, ale szkodzi, jeśli zostanie połknięty, oraz parabeny wykazujące działanie bakteriobójcze.

Ponadto, osoby uczulone na pyłki kwiatowe powinny unikać past zawierających substancje pochodzenia pszczelego, na przykład pierzgę.

W pastach znajdziemy także parafinę i glicerynę. Pierwsza zapewnia produktowi dobrą konsystencję, a druga zapobiega wysychaniu. „Spożywane” zbyt często mogą powodować mdłości, wymioty, zaparcia i biegunki.

3. Co zrobić w przypadku alergii?

Jeśli zauważymy u siebie któryś z niepokojących objawów, należy udać się do stomatologa, który dokona przeglądu jamy ustnej i wykluczy inne, prawdopodobne przyczyny tych dolegliwości. Następnie trzeba zmienić pastę na inną.

Najlepiej unikać produktów o intensywnych aromatach i zapachach, szczególnie jeśli zawierają składniki Sodium Laurel Sulfate (SLES, laurylosiarczan sodu), benzoesan sodu czy glikol propylenowy (Propylene Glycol). Alergicy powinni też unikać pasty z miętą.

Warto wystrzegać się również tych, które działają wybielająco, ponieważ zawierają one środki ścierne.

4. Co znajdziemy w paście do zębów?

Kupując pastę do zębów, warto zerknąć na jej skład. Znajduje się tam długa lista składników o skomplikowanych nazwach. Jak rozszyfrować etykietę? Co znajduje się w paście do zębów?

  • Woda,
  • Uwodniona krzemionka (czyści, poleruje, matuje),
  • Sorbitol (alkohol polepszający smak, słodzący),
  • Pirofosforan disodowy (zapobiega odkładaniu się kamienia nazębnego; działa drażniąco na oczy),
  • Karboksymetyloceluloza (środek zagęszczający),
  • Zapach,
  • Wodorotlenek sodu (podwyższa Ph, bo jest silnie zasadotwórczy, z wodą tworzy ług sodowy działający wybielająco i żrąco),
  • Karbomer (substancja zagęszczająca),
  • Sacharynian sodu (sztuczny słodzik, sacharyna),
  • Fluorek sodu (zapobiega powstawaniu próchnicy, ograniczone stosowanie dla dzieci),
  • Wosk karnauba (wpływa na wzrost lepkości),
  • Guma ksantanowa (zagęstnik, zwiększa lepkość preparatu),
  • Dwutlenek tytanu (bielidło),
  • Limonen (aromat),
  • Gliceryna,
  • Barwnik niebieski.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!