Alginian sodu – właściwości, zastosowanie, bezpieczeństwo

Alginian sodu to sól sodowa kwasu alginowego. Ten organiczny związek chemiczny w przemyśle spożywczym funkcjonujepod nazwą E401. Stosuje się go jako dodatek podczas produkcji żywności. To zagęstnik, substancja żelująca lub stabilizator. Można go również znaleźć w kosmetykach i lekach. Jakie ma właściwości? Czy jest bezpieczny? Co warto wiedzieć o alginianie sodu?

Alginian sodu to sól sodowa kwasu alginowego. Można go znaleźć w kosmetykach i lekach.Alginian sodu to sól sodowa kwasu alginowego. Można go znaleźć w kosmetykach i lekach.
Źródło zdjęć: © Gettyimages

Czym jest alginian sodu?

Alginian sodu to sól sodowa kwasu alginowego i naturalny związek chemiczny, który pozyskuje się z brunatnic. To polisacharyd, którego wzór sumaryczny ma postać C6H9NaO7. Ze względu na właściwości wykorzystuje się ją w przemyśle spożywczym, ale również kosmetycznym i farmaceutycznym. Jako dodatek do żywności oznaczany jest symbolem E401.

Kwas alginowy to naturalnie występujący kopolimer kwasu mannurowego i guluronowego. Jest składnikiem ścian komórkowych wielu alg i trawy morskiej. Występuje naturalnie w wodorostach. Substancję pozyskuje się z brunatnych wodorostów, które rosną one u wybrzeży Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii, a są wyrzucane na brzeg Atlantyku.

Właściwości alginianu sodu

Ponieważ alginian sodu nie ma smaku i zapachu, a przy tym łatwo pęcznieje, substancja ma zdolność zagęszczania i żelowania roztworów. Po dodaniu go do zimnej wody zachowuje się prawie tak samo jak żelatyna, jednak utworzona struktura nie ulega łatwo zniekształceniom. Związek w połączeniu z chlorkiem wapnia powoduje, że staje się ona mocniejsza i twardsza. Ten chemiczny duet wykorzystywany jest również do kuleczkowania.

Alginian sodu rozpuszcza się w wodzie na ciepło i zimno. W roztworach wodnych wykazuje właściwości żelujące. Nie rozpuszcza się w alkoholu. Sól sodowa kwasu alginowego jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Traktuje się ją jako stabilizator, zagęszczacz, substancję żelującą i emulgator.

W sprzedaży występuje w kilku postaciach: sproszkowanej, granulowanej, nitkowatej lub ziarnistej. Substancja ma kolor biały lub żółtawobrązowy, a wolno rozpuszczając się w wodzie, tworzy lepki roztwór. Można ją kupić w sklepach z chemią spożywczą oraz z zdrową żywnością. Substancja jest dostępna w różnych zakresach lepkości.

Zastosowanie E401 w żywności

Alginian sodu stosuje się szeroko w przemyśle spożywczym. To środek zagęszczający, emulgujący i stabilizujący. Oznacza się go symbolem E401. Substancja jest powszechnie stosowana, ponieważ tworzy trwałe żele, niezależne od zmiany temperatur. Ponadto charakteryzuje je klarowność, bezwonność i bezsmakowość.

Substancję można znaleźć w lodach, galaretkach, dżemach i marmoladach, majonezie i piwie, a także w deserach mlecznych i nadzieniach do ciast. Zawierają ją konserwy mięsne, wędliny, gotowe sosy, syropy i pieczywo. Jest powszechnie wykorzystywana w kuchni molekularnej.

Alginianu sodu w kosmetyce i przemyśle farmaceutycznym

Alginian sodu w kosmetyce jest środkiem zagęszczającym i utrzymującym wilgoć. Posiada zdolność zagęszczania i żelowania roztworów. Możnagoe znaleźć w kremach i balsamach do ciała, a także szminkach i maseczkach, piankach do golenia, produktach do trwałej ondulacji czy mleczkach do demakijażu. Substancja ma działanie odżywcze, nawilżające, uelastyczniające i ujędrniające, łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia.

Alginian sodowy jest składnikiem wielu leków i preparatów:

Z alginianu sodu oraz innych alginianów produkuje się także kapsułki do leków, których zadaniem jest kontrolowane uwalnianie substancji aktywnej.

ZOBACZ TAKŻE:

Bezpieczeństwo alginianu sodu

Czy alginian sodu jest szkodliwy dla organizmu? Okazuje się, że nie. FDA oraz Komitet Ekspertów FAO/WHO uznają alginian sodu za bezpieczny dodatek do żywności. To polisacharyd, który pęcznieje w wodzie i należy do frakcji błonnika rozpuszczalnego. W układzie pokarmowym prawie się nie wchłania. Norm spożycia dla alginianiu sodu nie ustalono.

Jego niepożądane działania mogą wynikać z nadmiernego spożycia, ponieważ wówczas ogranicza wchłanianie składników mineralnych z pożywienia bądź wywołuje efekt przeczyszczający.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Lekarka mówi, co redukuje ryzyko demencji o 76 proc. Skorzysta również serce
Lekarka mówi, co redukuje ryzyko demencji o 76 proc. Skorzysta również serce
"Ozempic w tabletkach" już zatwierdzony w Stanach. W Polsce mamy zamiennik
"Ozempic w tabletkach" już zatwierdzony w Stanach. W Polsce mamy zamiennik
Święta na SOR-ach. Rośnie fala kryzysów psychicznych
Święta na SOR-ach. Rośnie fala kryzysów psychicznych
Paliwo dla miażdżycy i stanów zapalnych. Niewielu słyszało o takim cholesterolu
Paliwo dla miażdżycy i stanów zapalnych. Niewielu słyszało o takim cholesterolu
Palce stają się sine na mrozie? Może za tym stać jedno zaburzenie
Palce stają się sine na mrozie? Może za tym stać jedno zaburzenie
Nazywana "szwajcarskim scyzorykiem długowieczności". Gdzie znaleźć spermidynę?
Nazywana "szwajcarskim scyzorykiem długowieczności". Gdzie znaleźć spermidynę?
Poziom CRP tak samo ważny, jak cholesterol? Zwróć uwagę na ten parametr
Poziom CRP tak samo ważny, jak cholesterol? Zwróć uwagę na ten parametr
George Michael odszedł w święta. Na co zmarł artysta?
George Michael odszedł w święta. Na co zmarł artysta?
"Tylko jedna ość" na świątecznym dyżurze. Czym grozi wbicie ości w przełyk?
"Tylko jedna ość" na świątecznym dyżurze. Czym grozi wbicie ości w przełyk?
Naturalne wsparcie dla wątroby. Może pomóc po przejedzeniu
Naturalne wsparcie dla wątroby. Może pomóc po przejedzeniu
Główny sprawca raka w tym kraju. Odpowiada aż za 62 proc. przypadków
Główny sprawca raka w tym kraju. Odpowiada aż za 62 proc. przypadków
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy