Auchan wycofuje ze sprzedaży jajka. Wykryto groźną bakterię
Sieć sklepów Auchan wydała komunikat o wycofaniu jajek ze sprzedaży. Powodem jest wykrycie salmonelli. Sieć informuje, że towar można wyrzucić lub oddać do sklepu, a koszt zakupu zostanie zwrócony.
W tym artykule:
Szczegóły wycofania
"Drodzy klienci, w trosce o wasze bezpieczeństwo informujemy o wycofaniu poniższych partii produktów, z uwagi na stwierdzoną obecność Salmonella" - czytamy w najnowszym komunikacie na stronie Auchan.
Wycofanie dotyczy 5 partii jajek, w różnych wielkościach i pojemnościach opakowań, ale wszystkie pochodzą od tego samego producenta. Poniżej szczegóły dotyczącej każdej z nich.
I partia
Nazwa produktu: Jaja wolny wybieg, L 6 szt. Auchan,
Producent: Fermy drobiu Mizgier,
Kod kreskowy EAN: 5904215130642,
Termin przydatności do spożycia: 11.08.2025.
II partia
Nazwa produktu: Jaja wolny wybieg, wyprodukowano bez stosowania GMO, M 10 szt., Auchan,
Producent: Fermy drobiu Mizgier,
Kod kreskowy EAN: 5904215180173,
Termin przydatności do spożycia: 11.08.2025.
III partia
Nazwa produktu: Jaja wolny wybieg, wyprodukowano bez stosowania GMO, L 10 szt. Auchan,
Producent: Fermy drobiu Mizgier,
Kod kreskowy EAN: 5904215180166,
Termin przydatności do spożycia: 11.08.2025.
IV partia
Nazwa produktu: Jaja wolny wybieg, wyprodukowano bez stosowania GMO, L 20 szt., Auchan,
Producent: Fermy drobiu Mizgier,
Kod kreskowy EAN: 5904215180159,
Termin przydatności do spożycia: 11.08.2025.
V partia
Nazwa produktu: Jaja wolny wybieg, M 20 szt., Auchan,
Producent: Fermy drobiu Mizgier,
Kod kreskowy EAN: 5904215166696,
Termin przydatności do spożycia: 11.08.2025.
Osoby, które zakupiły wskazane partie produktów, proszone są o ich niespożywanie. Sieć informuje, że towar można wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym został zakupiony. Koszt zostanie w pełni zwrócony.
Niebezpieczna salmonella
Zakażenie bakterią Salmonella powoduje salmonellozę – ostrą chorobę przewodu pokarmowego. Objawy zwykle pojawiają się w ciągu 6-72 godzin od spożycia skażonego produktu i obejmują:
biegunkę,
bóle brzucha i skurcze jelit,
gorączkę, dreszcze,
nudności i wymioty,
ogólne osłabienie i odwodnienie.
W większości przypadków choroba ustępuje po kilku dniach, ale u małych dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży i osób z osłabioną odpornością może prowadzić do poważnych powikłań, w tym odwodnienia, sepsy, a nawet zgonu.
Najczęstszym źródłem zakażenia są produkty pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza:
surowe lub niedogotowane jaja i produkty z ich dodatkiem (np. domowe majonezy, kremy, tiramisu),
surowe lub niedogotowane mięso drobiowe, wołowe i wieprzowe,
niepasteryzowane mleko i przetwory mleczne,
skażone warzywa i owoce (np. zanieczyszczone wodą w trakcie uprawy).
Bakterie mogą też przetrwać na deskach do krojenia, nożach i innych powierzchniach kuchennych, jeśli nie są odpowiednio myte.
Zobacz także: Francja zakazuje sprzedaży suplementów na odchudzanie. Powodem są groźne skutki uboczne
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- PAP
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.