Chroń się przed rakiem piersi. Oto 6 produktów, które warto jeść, by uniknąć nowotworu
Orzechy brazylijskie wyróżniają się wysoką zawartością błonnika, witamin i minerałów. Bogactwo prozdrowotnych składników sprawia, że produkt ten niweluje stany zapalne, wzmacnia odporność i chroni przed chorobami. Wystarczy zjeść jednego orzecha dziennie, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na selen. Naukowcy z Nordic Cochrane Centre w 2011 roku wykazali, że osoby, które mają duże stężenie tego składnika we krwi, mają o 31 proc. niższe ryzyko zachorowania na nowotwory niż ci, którym tego minerału brakowało.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Redakcja poleca: Naukowcom z Lublina udało się zniszczyć komórki nowotworowe przy pomocy dżdżownic
Siemię lniane
Małe ziarenka lnu mają wielką moc. Są źródłem kwasów omega-3, minerałów oraz błonnika. Dlaczego powinny znaleźć się w diecie zapobiegającej rakowi piersi? Ze względu na zawartość lignan. Kanadyjscy badacze z Uniwersytetu w Toronto dowiedli, że te związki hamują rozwój guzów piersi. Regularne spożywanie siemienia lnianego może więc chronić przed nowotworem, a także pomóc w leczeniu.
Granaty
Jedzenie pestek oraz picie soku z granatów to świetny sposób na zapobieganie rakowi piersi. Potwierdzili to amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu Kalifornii i instytutu badawczego "City of Hope”. To zasługa elagotanin – zmniejszają one produkcję estrogenów, a to z kolei zapobiega rozrastaniu się komórek nowotworowych. Warto dodać więc granaty do listy zakupów, ponieważ dzięki antyoksydantom chronią też przed chorobami serca.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Przeczytaj także: Polki zaniedbują badania piersi. Eksperci apelują: wystarczy poświęcić 10 minut miesięcznie
Czosnek
Chcesz uniknąć nowotworu? Koniecznie jedz częściej czosnek. Włoscy naukowcy z Instytutu Mario Negri w Mediolanie potwierdzili, że zawarta w nim (ale też np. w cebuli) allicyna pomaga w zapobieganiu wielu typom nowotworu, w tym raka piersi.
Czosnek naturalnie wzmacnia odporność organizmu, dlatego powinniśmy sięgać po niego jak najczęściej, przygotowując posiłki. Należy pamiętać, że jedząc ząbki na surowo, możemy podrażnić żołądek. Warto zachować umiar i częściej spożywać czosnek w sosach i zupach, czyli po obróbce termicznej.
Zielone warzywa liściaste
Kapusta, sałata, szpinak, jarmuż, czyli zielone warzywa liściaste, powinny być częścią zdrowej diety. Warto jednak wiedzieć, że są one nie tylko źródłem witamin i minerałów, ale również składników o działaniu antynowotworowym. Luteina oraz zeaksantyna to substancje, które redukują ryzyko niektórych typów raka, w tym piersi i płuc. Potwierdzają to naukowcy z Uniwersytetu z Tufts, którzy rekomendują włączenie produktów bogatych w te składniki do codziennej diety.
Zielona herbata
Właściwości zielonej herbaty są obiektem badań naukowców od wielu lat. Po dokładnych testach okazało się, że w jej liściach znajduje się wiele substancji aktywnych i antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Zielona herbata nie tylko dodaje energii, pomaga w odchudzaniu i oczyszczaniu z toksyn, ale może być też elementem profilaktyki antyrakowej.
Hiszpańscy badacze z Uniwersytetu w Grenadzie odkryli, że regularne picie zielonej herbaty przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób układu krążenia oraz niektórych nowotworów. Uznano, że niezwykły napój może oddalić groźbę raka piersi, jajników oraz prostaty.
Kobiety mieszkające w Japonii chorują na nowotwór piersi 2-3 razy rzadziej niż Europejki czy Amerykanki. Część lekarzy twierdzi, że może to być zasługa dużego spożycia zielonej herbaty, a także zdrowej diety i utrzymywania stałej wagi przez Japonki.
Przeczytaj także: Popularny napój redukuje wchłanianie tłuszczu. Pij codziennie