Leczniczy wywar z kości — właściwości i przepis

Rosół z kury to domowy sposób na przeziębienie. Łagodzi objawy i skraca czas trwania choroby. Okazuje się, że na skutek długotrwałego gotowania, wywar z kości zyskuje dodatkowe prozdrowotne właściwości. Ma pozytywny wpływ na układ kostny i pokarmowy.

Długotrwale gotowany wywar z kości ma pozytywny wpływ na układ kostny, pokarmowy i odpornościowyDługotrwale gotowany wywar z kości ma pozytywny wpływ na układ kostny, pokarmowy i odpornościowy
Źródło zdjęć: © Getty Images

Przepis na wywar z kości

Lista składników:

  • kości kurczaka, wieprzowe, wołowe lub rybie ości,
  • marchew,
  • seler,
  • pietruszka,
  • cebula,
  • czosnek.

Sposób przygotowania:

Co jeść przy dolegliwościach ze strony układu ruchowego?

Wybrane kości (najlepsze są żebra wołowe i udka kurze, ponieważ zawierają duże ilości chrząstki) należy umyć i podzielić na części. Im mniejsze kawałki uda nam się uzyskać, tym wywar szybciej będzie gotowy. Ponadto do zupy przedostanie się większa ilość szpiku. Umieszczamy kości w garnku, zalewamy je wodą. Gotujemy na małym ogniu przez co najmniej 8 godzin. Optymalnie czas przygotowania wywaru powinien wynieść 24 godziny (można to robić z przerwami).

Pod koniec gotowania kości powinny się rozpadać, uwalniając cenne dla zdrowia składniki odżywcze. W celu poprawienia smaku zupy możemy dolać wywar z warzyw. Dodajemy go pod koniec gotowania kości (ok. 2-3 godziny przed zdjęciem garnka z ognia).

Ze względu na to, że przygotowanie wywaru z kości jest czasochłonne, najlepiej przygotować wywar w większych ilościach. Możemy go przechowywać w lodówce przez 5 dni.

Właściwości wywaru z kości

Długotrwałe gotowanie wywaru pozwala wydobyć z kości dobroczynne właściwości. Jest on bogaty w takie składniki mineralne jak magnez, wapń, potas i fosfor. Tylko w tej zupie występują one w tak dużym natężeniu i łatwo przyswajalnej formie. Dzięki tym pierwiastkom i działaniu przeciwzapalnemu wywar wzmacnia układ odpornościowy.

Ponadto ma on pozytywny wpływ na układ kostny, ponieważ w trakcie przygotowywania wywaru rozgotowują się chrząstki, które są bogate w kolagen i elastynę. Dostarcza on też substancji, które wchodzą w skład suplementów diety wzmacniających stawy: glikozaminoglikanów i chondroityny. Jeśli będziemy pić ten wywar regularnie, zmniejszymy podatność na kontuzje. Powinny go stosować osoby borykające się artretyzmem, chorobami stawów i tkanki łącznej. Dzięki obecności potasu wywar zmniejsza ciśnienie krwi, wspomaga układ nerwowy.

Wywar poprawi też stan naszej cery. Obecny w nim kolagen regeneruje tkankę łączną, skórę i paznokcie. Zapobiega więc starzeniu się, a także niweluje jego objawy, takie jak zmarszczki, wiotczenie i suchość skóry (białko kolagenowe odżywia organizm od środka). Ponadto stymuluje procesy antyoksydacyjne w komórkach ciała.

Przeczytaj także

Co więcej, wywar z kości ma pozytywny wpływ na układ trawienny. Kolagen wykazuje właściwości regenerujące. Chroni śluzówkę przewodu pokarmowego. Do menu powinny włączyć go osoby zmagające się ze stanami zapalnymi żołądka i jelit. Pomaga on w chorobie refluksowej i zespole jelita drażliwego. Wywar ten wspomaga też trawienie. To zasługa żelatyny, która jest widoczna na schłodzonej zupie. W wywarze z kości znajdują się też aminokwasy: prolina i glicyna, które bezpośrednio wpływają na wydzielanie kwasu żołądkowego.

Źródła

  1. gurbacka.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy niewielki wzrost ciśnienia po trzydziestce. Rośnie ryzyko udaru i chorób serca
Wystarczy niewielki wzrost ciśnienia po trzydziestce. Rośnie ryzyko udaru i chorób serca
Przeżył rozwarstwienie aorty, mając 24 lata. Został lekarzem, by ratować życie
Przeżył rozwarstwienie aorty, mając 24 lata. Został lekarzem, by ratować życie
Jedz garść dziennie dla sprawnego umysłu i zdrowego serca. Najzdrowsza przekąska
Jedz garść dziennie dla sprawnego umysłu i zdrowego serca. Najzdrowsza przekąska
Gwałtowny wzrost przypadków WZW. "Kiedy wątroba zaczyna boleć, to zwykle jest już naprawdę źle"
Gwałtowny wzrost przypadków WZW. "Kiedy wątroba zaczyna boleć, to zwykle jest już naprawdę źle"
Napoje, którymi lepiej nie popijać leków. Połączenie toksyczne dla wątroby
Napoje, którymi lepiej nie popijać leków. Połączenie toksyczne dla wątroby
Nie tylko ochrona przed COVID-19. Szczepionka może pomóc w walce z alergiami
Nie tylko ochrona przed COVID-19. Szczepionka może pomóc w walce z alergiami
Kanada traci status kraju wolnego od odry. Winny spadek poziomu szczepień
Kanada traci status kraju wolnego od odry. Winny spadek poziomu szczepień
Badali kobiety przez 14 lat. Wiedzą, co wspiera kości
Badali kobiety przez 14 lat. Wiedzą, co wspiera kości
Ekspert mówi, co wpływa na dłuższe życie. "To prawie nic nie kosztuje"
Ekspert mówi, co wpływa na dłuższe życie. "To prawie nic nie kosztuje"
Rak jelita grubego nie wybiera wieku. Te kobiety z diagnozy uczyniły swoją misję
Rak jelita grubego nie wybiera wieku. Te kobiety z diagnozy uczyniły swoją misję
Wypijał 2 litry napojów energetycznych dziennie. Taki był skutek
Wypijał 2 litry napojów energetycznych dziennie. Taki był skutek
Odeszła prof. Barbara Iwańczak. Autorytet i mentor wielu pokoleń lekarzy
Odeszła prof. Barbara Iwańczak. Autorytet i mentor wielu pokoleń lekarzy