Cibora jadalna – właściwości lecznicze
Wyglądem przypomina trawę, ale nie dajmy się zmylić, że to chwast. Cibora jadalna, nazywana także migdałem ziemnym, to bogactwo witamin i minerałów. Dzięki temu roślina wzmocni organizm w walce z wieloma schorzeniami, nawet z rakiem piersi. Ponadto cibora wspiera odchudzanie, a w starożytności uważana była za afrodyzjak.
Leczy raka piersi i reguluje menstruację
Migdał ziemny to bogactwo wapnia, żelaza i magnezu. Czarna odmiana cibory zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi oraz wspiera regularną menstruację u kobiet. Ponadto, w starożytnym systemie medycyny indyjskiej wierzono, że wspiera płodność.
Horchata de chufa
W egipskich świątyniach natrafiono nawet na hieroglify zawierające przepis na ciastka z tej rośliny. Jej jadalną częścią są małe bulwy. Cibora jest uprawiana przede wszystkim w Afryce, Amerykach i Azji, ale od niedawna podbija także serca Hiszpanów, którzy przygotowują z niej specjalną miksturę nazywaną ,,horchata de chufa" (po polsku to po prostu orszada). Napój ten jest szczególnie popularny latem – doskonale orzeźwia i dodaje energii.
Sprzyja szczupłej sylwetce
Cibora jadalna staje się coraz popularniejsza także w Polsce, a to za sprawą jej prozdrowotnych właściwości. Jak udowodniono na uniwersytecie w Nigerii, migdały ziemne to bogactwo protein, dzięki czemu zmniejszają apetyt i dają na dłużej uczucie sytości. Cibora wspomaga pracę układu pokarmowego regulując metabolizm oraz zapobiegając zaparciom i biegunkom. Roślina działa rozgrzewająco i oczyszczająco na jelita, co sprawia, że łagodzi wzdęcia i kolki.
Regulacja pracy nerek
Cibora to bogactwo kwasów: oleinowego, linolowego, palmitynowego, stearynowego oraz mirystynowego – w bulwach rośliny znajduje się ok. 20 proc. olejów, które właściwościami przypominają oliwę z oliwek. Migdał ziemny działa moczopędnie i pomaga pozbyć się nadmiaru toksyn i zatrzymanej wody z organizmu.
Redukcja stresu i ochrona serca
Ta roślina dba także o system nerwowy. Ze względu na zawartość witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B1 (tiaminy), cibora redukuje stres, łagodzi napięcie nerwowe, poprawia nastrój i sprawność intelektualną. Tiamina to także sprzymierzeniec naszego serca – wspomaga pracę układu krążenia i chroni przed chorobą wieńcową.
Uprawa cibory jadalnej
Cibora jadalna nie rośnie w Polsce, ale w sklepach ze zdrową żywnością są dostępne płatki migdała ziemnego. Niemniej możesz zasadzić tę roślinę w swoim domu. W handlu dostępne są nasiona, które sieje się wiosną. Bulwy można spożywać na surowo, ale nadają się również do prażenia i gotowania.