Co jeść, gdy masz biegunkę?
Biegunka, zwana również rozwolnieniem może być objawem grypy żołądkowej, alergii pokarmowej lub efektem zjedzenia czegoś nieświeżego lub pokarmu, który nie jest tolerowany przez organizm. U niektórych osób pojawia się na skutek problemów z trawieniem bądź spożycia dużej ilości alkoholu.
W większości przypadków rozwolnienia spowodowane są zakażeniami o podłożu bakteryjnym (biegunkę mogą wywołać pałeczki Salmonelli, Shigella lub beztlenowe bakterie Escherichia coli. Biegunki mogą być związane z chorobami zapalnymi jelit np. chorobą Leśniowskiego-Crohna lub wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.
Co jeść podczas biegunki?
W czasie biegunki staraj się zachować odpowiednią dietę. Pij jak najwięcej wody i roztworów elektrolitowych, by nie dopuścić do niebezpiecznego stanu, jakim jest odwodnienie organizmu. Dobrym rozwiązaniem będą delikatne i lekkostrawne produkty, które nie podrażniają układu pokarmowego. Przez pierwsze 24 godziny od pojawienia się objawów możesz jeść sucharki i kleik ryżowy.
Co jeść przy biegunce, oprócz wyżej wymienionych produktów? Na przykład kisiel lub ugotowany na miękko ryż. Gdy objawy się zmniejszą, możesz spróbować twarożku, pszennej bułki czy gotowanych ziemniaków i stopniowo powracać do normalnej diety.
Nawadniaj organizm
Biegunka powoduje odwodnienie organizmu, dlatego musisz wciąż uzupełniać utracone płyny. Pij dużo niegazowanej wody mineralnej. Unikaj natomiast napojów zawierających kofeinę, takich jak herbata czy kawa, które dodatkowo odwadniają organizm.
W przebiegu rozwolnienia możesz także sięgnąć po napar z suszonych jagód lub niesłodzoną herbatę.
Jakie probiotyki na biegunkę?
Badania potwierdzają, że produkty zawierające „dobre bakterie”, czyli tzw. probiotyki, mogą skrócić objawy biegunki. Bakterie probiotyczne przeciwdziałają namnażaniu szkodliwych drobnoustrojów i bakterii w obrębie układu pokarmowego, zwiększając jednocześnie liczbę korzystnych żywych mikroorganizmów. Warto sięgnąć po nie w przebiegu rozwolnienia, ponieważ pomagają utrzymać lub przywrócić zdrową równowagę mikrobioty jelitowej.
W aptece dostępnych jest wiele probiotyków zapobiegających biegunce. Warto zakupić takie preparaty, które mają w swoim składzie szczepy:
- Enterococcus faecium,
- Saccharomyces boulardii,
- Lactobacillus,
- Bifidobacterium,
- Streptococcus thermophilus,
- Lactococcus lactis.
Czego unikać podczas biegunki?
Podczas biegunki należy unikać produktów, które długo zalegają w przewodzie pokarmowym i ciężko jest je strawić. W trakcie leczenia biegunki nie sięgaj po ciężkostrawne warzywa kapustne, cebule, ogórki, szczaw czy dania z dodatkiem czosnku. Zrezygnuj także z niektórych owoców. Dieta przy biegunce nie powinna uwzględniać śliwek, gruszek czy czereśni.
Gdy zmagasz się z biegunką, nie jedz tłustych wędlin, kiełbasek, parówek, wędzonego boczku, kaszanki, ostro przyprawionych chipsów, tłustej śmietany, smalcu, słoniny. W trakcie leczenia biegunki unikaj też niektórych przypraw. Zaszkodzić ci może pieprz, curry lub ostra papryka.
Nie jedz smażonego
Podczas biegunki unikaj potraw smażonych i tłustych, takich jak frytki, tłuste mięsa i sosy. Smażone dania zazwyczaj trudniejsze do strawienia niż gotowane na parze lub gotowane na wodzie.
Podczas rozwolnienia układ trawienny jest już nadwyrężony, a spożywanie produktów smażonych na oleju czy smalcu może skutkować nasileniem biegunki, wzdęciami, silnymi dolegliwościami brzucha.
Przy biegunce unikaj zatem:
- smażonej wieprzowiny, baraniny, gęsiny, bigosu, pasztetów,
- smażonej wątróbki,
- schabu,
- kotletów schabowych lub mielonych,
- polędwiczek,
- smażonych kiełbas i frankfurterek.
Unikaj przetworów mlecznych
Nie pij mleka i jogurtów, gdy cierpisz z powodu rozwolnienia. Spożywanie produktów mlecznych podczas biegunki może spowodować czasową nadwrażliwość przewodu pokarmowego. Picie mleka nie jest wskazane ze względu na to, że w produkcie występuje trudna do strawienia kazeina (białko mleka krowiego). Jedynym wyjątkiem może być jogurt z żywymi kulturami bakterii.
Do dodatkowych problemów trawiennych podczas biegunki może doprowadzić także spożywanie ciężkostrawnych serów. Kolejnym produktem, który należy wykluczyć jest śmietana. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, może być ciężka dla żołądka podczas rozwolnienia.
Nie pij alkoholu
Alkohol powoduje odwodnienie organizmu, dlatego podczas biegunki bezwzględnie go unikaj. W trakcie problemów z układem pokarmowym nie powinno się sięgać po napoje procentowe, ponieważ po ich spożyciu może dojść do nasilenia biegunki. Warto podkreslić, że osłabiony organizm może zareagować negatywnie nawet na bardzo niewielkie porcje alkoholu. Kolejną rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę jest to, że po spożyciu napoju alkoholowego dochodzi do zwiększenia produkcji kwasów żołądkowych.
Zrezygnuj ze słodyczy
Nie jedz cukierków i innych słodyczy, gdy dopadła cię biegunka. Zawierają one sztuczne substancje słodzące takie jak sorbitol, które powodują czasową nadwrażliwość przewodu pokarmowego. Zdajemy sobie sprawę, że pokusa może być ogromna, ale w trakcie leczenia postaraj się nie sięgać po:
- torty, lody z bitą śmietaną,
- słodkie batoniki, babeczki,
- ciasta czekoladowe, szarlotki, wuzetki,
- naleśniki, omlety na słodko, gofry ze słodką polewą,
- wafelki, galaretki, praliny, żelki,
- słodzone mleczne koktajle.
Wystrzegaj się też napojów gazowanych i soków zawierających sztuczne słodziki np. aspartam.
Unikaj produktów powodujących powstanie gazów
Podczas biegunki zaleca się unikanie pokarmów, które mogą zwiększać produkcję gazów. Takie pokarmy, jak kapusta biała, kapusta czerwona, kalarepa, kabaczek, fasola, brokuły i kalafior, są znane ze swojego wysokiego poziomu błonnika oraz związków siarkowych, które mogą prowadzić do zwiększonej produkcji gazów w jelitach. Również nadmierne spożycie czosnku może zakończyć się dolegliwościami bólowymi brzucha i gazami.
Zamiast warzyw kapustnych i czosnku, podczas biegunki, zaleca się spożywanie łagodnych i łatwostrawnych pokarmów, takich jak kleik ryżowy czy sucharki. W czasie rekonwalescencji staraj się też nie zapominać o piciu dużej ilości wody niegazowanej.