Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Przepisy na desery dla cukrzyka

Podczas przygotowywania posiłków dla całej rodziny trzeba wziąć pod uwagę wszystkie choroby, jakie dotykają naszych domowników, szczególnie jeśli jest to cukrzyca. Przepisy kulinarne powinny być odpowiednio dostosowane do potrzeb cukrzyka. Dieta dla cukrzyków największy problem stanowi w kwestii deserów. Kontrolowanie poziomu cukru we krwi jest niezwykle ważne u takiej osoby. Jak więc przygotować deser dla osoby cierpiącej na cukrzycę?

1. Cynamonowe ciasteczka dla cukrzyków

Owoce a cukrzyca

Chcąc rozpocząć leczenie cukrzycy, podstawowym krokiem jest wprowadzenie odpowiedniej diety przeciwcukrzycowej, która wyznacza zasady dotyczące...

Dieta cukrzyka nie wyklucza spożywania cukrów, jednak osoby chore na cukrzycę nie mogą ich spożywać w takich ilościach, jak ludzie zdrowi. Najlepszym wyjściem jest zastąpienie cukru jego substytutami. Oto jak można przygotować bezcukrowe ciasteczka cynamonowe:
  • rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza;
  • ubij dwa jajka z dwiema łyżkami wody;
  • dodaj 1/8 łyżeczki słodziku, 1/4 filiżanki sosu jabłkowego, jedną łyżeczkę cynamonu i miksuj przez minutę;
  • przesyp przez sitko 1,5 filiżanki mąki, pół łyżeczki sody i 1/4 łyżeczki soli. Połowę tej mieszanki dodaj do ubitych jajek, zmieszaj, a następnie dodaj resztę;
  • wyłóż brytfannę papierem, za pomocą łyżeczki nakładaj ciasto, a następnie posypuj je cynamonem;
  • piecz w temperaturze 150 stopni przez 10-12 minut.

2. Ciasto truskawkowe dla cukrzyków

Specjalna dieta w cukrzycy zwykle nie pozwala delektować się deserami. W restauracjach można spotkać szarlotkę dla cukrzyków, ale przecież czasami ma się ochotę na coś nowego. Należy urozmaicić potrawy dla cukrzyków. Przepisy, takie jak ten powinny znaleźć się w zeszycie cukrzyka. Oto jak zrobić ciasto truskawkowe:

  • kup spód do ciasta w foremce, świeże truskawki, bezcukrową żelatynę oraz bezcukrową bitą śmietanę;
  • za pomocą widelca zrób dziurki w spodzie ciasta, a następnie upiecz je zgodnie z instrukcją;
  • umyj i pokrój truskawki;
  • zmieszaj żelatynę i truskawki z 5 opakowaniami słodzika;
  • po wystygnięciu ciasta, wylej na nie przygotowaną mieszankę;
  • do bezcukrowej bitej śmietany dodaj 3 opakowania słodzika, a następnie wyłóż ją na ciasto.

Wysoki poziom cukru we krwi często towarzyszy cukrzycy. Przepisy kulinarne dostosowane do potrzeb cukrzyków powinny mu zapobiegać.

Bibliografia

  • Jakimowicz-Klein B. Kuchnia diabetyków, Astrum, Wrocław 2005, ISBN 83-7277-224-X
  • Tatoń J. Zdrowe i smaczne żywienie osób z cukrzycą i ich rodzin, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2003, ISBN 83-200-2836-1
  • Magee E. Co jeść przy cukrzycy, KDC, Warszawa 2006, ISBN 83-7404-407-1
  • Dieterle P. Dieta dla cukrzyków, Filar, Warszawa 2001, ISBN 83-87892-36-X
Redakcja abcZdrowie.pl,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta w cukrzycy - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Dieta w cukrzycy
Dieta w cukrzycy

Czy warto brać witaminy w cukrzycy?

Wielu ludzi decyduje się wzbogacić dietę poprzez regularne zażywanie witamin i różnorodnych suplementów. Problem w tym, że brak jest naukowych badań popierających zasadność ich użycia. Bardzo długo sądzono, że właściwa suplementacja diety może...

Dieta w cukrzycy

Witaminy dla cukrzyków

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, charakteryzującą się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi. Nadmiar glukozy we krwi uszkadza komórki, zwłaszcza nerwowe, i naczynia krwionośne oraz generuje powstawanie dużej ilości wolnych rodników. Dlatego diabetycy...

Dieta w cukrzycy

Dietetyczne pułapki

Jeśli dopiero niedawno dowiedziałaś/eś się o swojej chorobie, być może gorączkowo poszukujesz informacji odnośnie diety, jaką powinno stosować się w cukrzycy, natrafić możesz na wiele istotnych wiadomości, ale czasem nie wystarczy wiedzieć, należy jeszcze...

Dieta w cukrzycy

Dieta odchudzająca dla cukrzyków

Węglowodany w diecie cukrzycowej Spośród składników odżywczych największy wpływ na stężenie glukozy we krwi mają węglowodany. Są podstawowym źródłem energii dla organizmu i dlatego nie powinno się ich całkowicie eliminować z diety. Ważne jest, w jakiej...

Dieta w cukrzycy

Indeks glikemiczny - podstawowe informacje

Indeks glikemiczny (ig) jest wskaźnikiem, który określa, w jaki sposób poszczególne produkty spożywcze wpływają na zmiany stężenia cukru w surowicy krwi. Można w ten sposób zmierzyć, jak szybko składniki zawarte w spożywanym pokarmie ulegają zamianie na...

Dieta w cukrzycy

Wymienniki węglowodanowe

Wymiennik węglowodanowy to pojęcie zazwyczaj stosowane w diabetologii. Określa ono ilość przyswajalnych węglowodanów zawartych w produkcie, zgodnie z zasadą: 1 WW = 10g węglowodanów zawartych w danym produkcie. Zawartość węglowodanów w poszczególnych...

Dieta w cukrzycy

Dieta dziecka chorego na cukrzycę

Dieta w cukrzycy jest jednym z elementów postępowania terapeutycznego, równie ważnym jak leczenie farmaceutyczne. Żywienie ma wpływ nie tylko na przebieg choroby, ale także na rozwój fizyczny dziecka. Artykuł poświęcony jest ogólnym zasadom żywienia...

Dieta w cukrzycy

Substancje słodzące w cukrzycy

Substancje słodzące w cukrzycy zaspokajają potrzeby diabetyków na węglowodany i jednocześnie przeciwdziałają powstawaniu niekorzystnych zmian inicjowanych przez wpływ cukrów prostych. Człowiek chory na cukrzycę musi wcześniej czy później zapomnieć o...

Dieta w cukrzycy

Produkty niewskazane w cukrzycy

Dieta jest istotną metodą leczenia cukrzycy i ma znaczenie równorzędne z farmakoterapią. Dzięki przestrzeganiu diety cukrzyk jest w stanie prawidłowo kontrolować poziomy i glikemii. Dieta w cukrzycy powinna się składać w 15-20% z białek, skład tłuszczy...

Dieta w cukrzycy

Obiad dla diabetyka

Jaki obiad dla diabetyka? To pytanie zadają sobie osoby z cukrzycą i ich rodziny. Dieta przy cukrzycy jest kluczowym elementem niezbędnym do normalnego funkcjonowania. Przyniesie dobre rezultaty, jeśli będzie uzupełniona aktywnością fizyczną i lekami...