Czosnek – cudowny sposób na podniesienie odporności
Czosnek zarówno przez wielu zielarzy, jak i zwolenników medycyny naturalnej uznawany jest za cud natury. Badania naukowe potwierdziły jego przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe właściwości. Dodatkowo stosowany jest przy wielu innych dolegliwościach, np. zapaleniu stawów czy astmie. Trudno przecenić wartość zdrowotną czosnku. Bardzo dobrym pomysłem jest włączenie go do diety na stałe.
Czosnek podnosi odporność
Gdy dopada cię przeziębienie lub grypa, spróbuj zjeść ząbek czosnku. Badania wykazały, że zwiększa on liczbę komórek odpowiedzialnych za walkę z bakteriami i wirusami. W konsekwencji przeziębienia mają łagodniejszy przebieg, a objawy przechodzą szybciej.
Czosnek pomaga zwalczyć stres
Stresujący tryb życia powoduje spadek odporności i zwiększa ryzyko zapadnięcia na infekcje górnych dróg oddechowych. Kiedy organizm jest w permanentnym stresie, traci swe właściwości obronne. Badania wskazują, że jedzenie czosnku powoduje obniżenie poziomu napięcia oraz zmęczenia. Wpływa on na funkcjonowanie nadnerczy, które produkują mniej hormonu stresu, a w konsekwencji układ odpornościowy pracuje wydajniej.
Dodatkowe właściwości czosnku
Badania potwierdzają, że oprócz działania antybakteryjnego i przeciwwirusowego czosnek obniża ciśnienie krwi oraz reguluje poziom cholesterolu. Dodatkowo, dwusiarczan allilu, który wchodzi w skład czosnku, pomaga zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych.
Dynamiczny duet – czosnek plus cynk
Związki siarki zawarte w czosnku stanowią niezwykle silną broń w walce z przeziębieniem i grypą. Dodatkowo pozwalają na lepsze wchłanianie cynku, który podnosi odporność. Znajdziesz go w produktach pełnoziarnistych, takich jak brązowy ryż, makaron czy pieczywo. Kanapka z pieczywa pełnoziarnistego z szynką i kilkoma plasterkami czosnku to dobry sposób, aby połączyć te dwa cenne składniki.
Zachowaj ostrożność
Większość ludzi może spożywać czosnek i nie powoduje to u nich skutków ubocznych – z wyjątkiem nieświeżego oddechu. Ale jeśli przyjmujesz lekarstwa, które rozrzedzają krew lub jesteś przed operacją, nie spożywaj czosnku. U niektórych ludzi czosnek może spowodować też bóle żołądka, gdyż jest dość ciężkostrawny.
Sposoby na nieprzyjemny zapach
Jest kilka sposobów na to, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust po zjedzeniu czosnku. Oto kilka z nich:
- wypij mleko lub jogurt,
- wypij kieliszek czerwonego wina,
- zjedz łyżeczkę miodu,
- zjedz jabłko,
- żuj w ustach natkę zielonej pietruszki.
Ile czosnku jeść?
Zalecana dzienna porcja świeżego czosnku wynosi około 4 g (1-2 ząbki). Przekroczenie tej "dawki" grozi bólem żołądka, biegunką, pieczeniem w przełyku, a nawet mdłościami i wymiotami.Czosnek można dodawać do sałatek, kanapek, a nawet mleka. Słynne mleko z miodem i czosnkiem to popularny napój walczący z przeziębieniem i grypą. Jeśli nie możesz jeść surowego czosnku z powodów zdrowotnych, spróbuj dostępnych w aptece czosnkowych tabletek.