Cztery warzywa, które wspierają zdrowie wątroby i jelit
Latem nasza wątroba i jelita są szczególnie obciążone. Dietetycy wskazują cztery warzywa, które mogą wspomóc ich regenerację i poprawić funkcjonowanie. To prawdziwe superfood, a do tego kosztują grosze.
Właściwości prozdrowotne buraka
Latem nasza dieta często obfituje w ciężkostrawne potrawy, co może obciążać wątrobę i jelita. Dietetycy z portalu Eat This, Not That! wskazują cztery warzywa, które mogą pomóc w regeneracji tych organów. Burak jest jednym z nich, znany ze swoich właściwości oczyszczających. Regularne spożywanie soku z buraka wspiera wątrobę i jelita, chroniąc przed nowotworami i stanami zapalnymi.
Buraki są bogate w betalainy, głównie betaninę, która wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, które w nadmiarze mogą uszkadzać komórki wątroby. Buraki wspierają naturalne mechanizmy detoksykacyjne wątroby, m.in. poprzez wpływ na enzymy drugiej fazy detoksykacji (jak glutation-S-transferaza), które neutralizują toksyczne metabolity i umożliwiają ich usuwanie.
Co więcej, buraki mogą wykazywać działanie przeciwzapalne. Składniki aktywne buraków zmniejszają bowiem produkcję cytokin zapalnych (np. TNF-α, IL-6). Przewlekły stan zapalny może prowadzić do uszkodzeń wątroby i jej zwłóknienia.
Jakie warzywa warto jeść latem?
Inne warzywo, które również warto włączyć do diety, to brukselka. Badania na myszach wykazały, że zwiększa ona poziom enzymów oczyszczających wątrobę dzięki obecności glukozynolanów. Najlepiej gotować ją na parze, aby w pełni wykorzystać jej właściwości. Brukselka jest również popularnym składnikiem zup.
Szpinak to kolejne warzywo, które znakomicie oczyszcza organizm. Bogaty w antyoksydanty, redukuje ryzyko rozwoju niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby. Najlepsze efekty zdrowotne osiągniemy, jedząc go na surowo.
Źródła:
- Clifford T. et al. The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients. 2015,
- Vulić JJ et al. Antioxidant and anti-inflammatory effects of beetroot juice in humans. J Nutr Metab. 2014,
- Kanner J, Harel S, Granit R. Betalains—a new class of dietary cationized antioxidants. J Agric Food Chem. 2001.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.