Czy na pewno nie możesz jeść glutenu?

Najnowsze badania odkrywają przykrą prawdę – wiele osób z nadwrażliwością na gluten nie potrafi odróżnić produktów bezglutenowych od tych go zawierających, nawet po ich spożyciu. Czy to oznacza, że nietolerancja na gluten to mit?

Kolejne badania próbują obalić tezę o istnieniu nieceliakalnej nietolerancji na glutenKolejne badania próbują obalić tezę o istnieniu nieceliakalnej nietolerancji na gluten
Źródło zdjęć: © Zdjęcie pieczywa // Shutterstock
Katarzyna Krupka

Wszystko, byle bez glutenu

Nie tolerujesz glutenu? Masz na niego nadwrażliwość, alergię? A może po prostu zawładnęła tobą moda na wyeliminowanie go ze swojej diety? Naukowcy coraz częściej kwestionują istnienie nadwrażliwości na ten składnik.

Ludzie na całym świecie próbują ograniczyć gluten. Polska nie jest wyjątkiem. Według Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej na celiakię cierpi przynajmniej 1 proc. populacji. W Polsce choruje około 380 000 osób, z czego aż około 360 000 osób nie jest świadomych choroby. Wiele osób próbuje również przejść na dietę bezglutenową nie ze względu na chorobę, ale nietolerancję pokarmową.

Dlaczego? Bo jak donoszą media, organizacje, stowarzyszenia i przyjaciele, którzy już wyeliminowli go z posiłków – szkodzi zdrowiu, jest przyczyną niestrawności, bólu mięśni i stawów, opuchlizny, bólu głowy, zmęczenia, ociężałości, wzdęć. Może również powodować biegunkę, wymioty, wysypkę, ból brzucha, uczucie pieczenia w jelitach, anemię, zaparcia, drętwienie kończyn, a także omdlenia, pieczenie w przełyku i zapalenie języka.

W Stanach Zjednoczonych ponad jedna trzecia Amerykanów próbuje ograniczyć lub całkowicie wyeliminować gluten ze swojego jadłospisu. Wszystko za sprawą pracy, którą w 2011 roku opublikował gastroenterolog Peter Gibson z Monash University w Australii. Zawierała jedną, bardzo istotną informację – gluten może wywoływać niekorzystne objawy zdrowotne także wśród tych osób, u których nie zdiagnozowano celiakii. Do tej pory stosowanie diety bezglutenowej było koniecznością – nie zawsze przyjemną – wśród osób cierpiących na tę chorobę, ale od czasu słynnej publikacji stało się czymś, co można śmiało nazwać „bezglutenową modą”.

Nadwrażliwość, a nietolerancja

Wiele osób stosujących dietę opartą na produktach bezglutenowych tak naprawdę nie wie, na czym polega celiakia, a czym jest nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (non-celiac gluten sensitivity), w skrócie NNG.

Celiakia (choroba trzewna) to choroba genetyczna o charakterze autoimmunologicznym, za którą stoi nietolerancja na gluten, czyli na specyficzny typ białka roślinnego znajdującego się w pszenicy, jęczmieniu, owsie i życie. Organizm błędnie identyfikuje je jako substancje stwarzające zagrożenie dla organizmu i atakuje je. Zaburzenia trawienia, będące główną istotą celiakii, występują na skutek zaniku kosmków jelitowych, który prowadzi do zaburzeń wchłaniania i niedoboru składników odżywczych w organizmie. Osoby, u których zdiagnozowano celiakię, muszą stosować bardzo restrykcyjną dietę i wyłączyć ze swojego menu produkty zawierające gluten.

Inaczej wygląda sytuacja w przypadku nadwrażliwości na ten składnik niezwiązanej z celiakią. Osoby, które twierdzą, że cierpią na NNG, diagnozę postawili sobie sami. Najnowsze badania po raz kolejny podważają jej istnienie. Ze względu na to, że nadwrażliwość, w przeciwieństwie do celiakii, nie ma podłoża genetycznego, mechanizm jej powstawania jest nie tylko bardzo słabo poznany, ale także nie istnieją medyczne metody na jej stwierdzenie u pacjenta.

Efekt nocebo?

Najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie medycznym Alimentary Pharmacology & Therapeutics i przeprowadzone przez włoskich naukowców po raz kolejny kwestionują istnienie nieceliakalnej nietolerancji na gluten.

Udział w badaniu wzięło 35 osób, w tym 31 kobiet. Wszyscy uczestnicy byli na diecie bezglutenowej, ale u żadnego nie zdiagnozowano celiakii. Mieli rozpoznaną NNG. Celem przeprowadzonego badania była ocena wrażliwości na gluten. Pacjenci losowo zostali przydzieleni do grupy osób otrzymujących saszetki z mąką glutenową oraz bezglutenową, przy czym żaden z nich nie wiedział, w której grupie się znajduje. Po dwóch tygodniach badanych zamieniono rodzajem mąki.

Wyniki pokazały, że tylko u jednej trzeciej uczestników rzeczywiście po spożyciu mąki z glutenem wystąpiły objawy charakterystyczne dla NNG. Te osoby prawidłowo zidentyfikowały mąkę zawierającą niepożądane przez ich organizm białka, z kolei połowa osób, która przez czas prowadzenia testów otrzymywała mąkę bezglutenową, zaraportowała objawy charakterystyczne dla nietolerancji glutenowej. Naukowcy przyznają, że nie ma jednoznacznego wyjaśnienia dla otrzymanych wyników badania. Najprawdopodobniej osoby te mogą być uczulone nie na gluten, a na inny składnik zawarty w podawanej mące. Inną możliwością jest wystąpienie u nich tzw. efektu nocebo, czyli przeciwieństwa placebo – doświadczania negatywnych objawów na skutek wiedzy o tym, że coś może nam zaszkodzić, na skutek naszych przewidywań.

Do jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy nieceliakalna nietolerancja na gluten rzeczywiście istnieje, potrzeba przeprowadzenia dalszych, bardziej precyzyjnych badań.

Źródła

  1. www.iflscience.com

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda