Czynniki ryzyka choroby Parkinsona (prezentacja edukacyjna)
Choroba Parkinsona
Choroba Parkinsona jest schorzeniem neurodegeneracyjnym, czyli nieodwracalnym zmianom i niszczeniu ulegają neurony w strukturach mózgu. W przypadku choroby Parkinsona są to przede wszystkim neurony dopaminergiczne w tzw. szlaku czarnoprążkowiowym.
Czynniki ryzyka choroby Parkinsona - statystyki
Choroba Parkinsona - statystyki
Choroba Parkinsona dotyka przede wszystkim osoby starsze. Według statystyk, prawdopodobieństwo wynosi ok. 0,15%, jednak po 70 roku życia wzrasta dziesięciokrotnie.
Czynniki ryzyka choroby Parkinsona - objawy
Choroba Parkinsona - objawy
U większości pacjentów pierwszym objawem choroby Parkinsona jest tzw. asymetryczne drżenie spoczynkowe, najczęściej dłoni. Innymi oznakami choroby są sztywność mięśniowa czy spowolnienie ruchowe. Najczęściej objawy te występują, gdy nastąpi utrata co najmniej połowy neuronów dopaminergicznych w mózgu.
Czynniki ryzyka choroby Parkinsona - wadliwe geny
Choroba Parkinsona - wadliwe geny
Według badań można odziedziczyć predyspozycje do zachorowania na parkinsonizm. Jak dotąd określono kilkanaście miejsc w niektórych chromosomach, w których mutacje mogą podwyższać ryzyko choroby. Na podstawie badań szacuje się, że dotyczy to ok. 5-10% pacjentów.
Czynniki ryzyka choroby Parkinsona - czynniki środowiskowe
Choroba Parkinsona - czynniki środowiskowe
Według statystyk, u ok 90% pacjentów nie wykryto żadnych predyspozycji genetycznych do zachorowania na parkinsonizm. Z danych epidemiologicznych wyraźnie wynika, że na rozwój choroby Parkinsona mają w dużej mierze wpływ czynniki środowiskowe. Jak dotąd określono, że większą zachorowalność na to schorzenie odnotowuje się w okręgach rolniczych. Prawdopodobnie jest to związane ze stosowanymi w rolnictwie środkami ochrony roślin. W Polsce nadal stosuje się parakwat i rotenon, które w wielu krajach zostały już wycofane z użycia.
Czynniki ryzyka choroby Parkinsona - substancje wywołujące
Substancje wywołujące objawy parkinsonizmu
W przetworzonym termicznie pożywieniu (smażonym, gotowanym) znajdują się substancje nie tylko wywołujące nowotwory, ale jak się okazuje występują również substancje, które mogą sprzyjać rozwojowi choroby Parkinsona.
Czynniki ryzyka choroby Parkinsona - zanieczyszczone powietrze
Choroba Parkinsona a zanieczyszczenie środowiska
Rozwojowi choroby Parkinsona sprzyja również zanieczyszczenie środowiska. Zaobserwowano wzrost zachorowań w trakcie burzliwego rozwoju przemysłu w połowie ubiegłego wieku.
Czynniki ryzyka choroby Parkinsona - wyleczalność
Choroba Parkinsona - czy można ją wyleczyć?
W związku z różnorodnością przyczyn, które mogą sprzyjać rozwojowi choroby Parkinsona, trudno jest określić grupę ryzyka. To z kolei wiąże się z tym, że nie można zdiagnozować schorzenia przed pojawieniem się wyraźnych objawów choroby Parkinsona, a wtedy choroba jest już zaawansowana. Z tego względu w chwili obecnej chorym podaje się leki, które spowalniają progresję choroby.