Dieta antyrakowa – fakty i mity
Zdrowa dieta odgrywa niezwykle ważną rolę w profilaktyce wielu chorób, także nowotworowych. Dzięki postępowi nauki możemy poznać i wykorzystać potencjał drzemiący w licznych produktach spożywczych i, włączając je do codziennego jadłospisu, zmniejszyć ryzyko wystąpienia tego śmiertelnie groźnego schorzenia.
Wokół diety antyrakowej narosło jednak sporo mitów, przez co dokonywane przez nas wybory żywieniowe nie zawsze są tak trafne, jak zakładamy. Najwyższa pora oddzielić prawdę od fałszu i przekonać się, których produktów lepiej unikać, a które naprawdę warto docenić.
Rak żywi się cukrem
Przeświadczenie o tym, że cukier stanowi najlepszą pożywkę dla raka jest chyba jednym z najsilniej zakorzenionych w naszej świadomości przekonań, które nie jest do końca słuszne. Owszem, nadmiar cukru poważnie nam szkodzi, jednak nie można zapomnieć o tym, że węglowodany stanowią jedną z głównych grup składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania, dlatego całkowita rezygnacja z ich spożywania nie jest zalecana.
Problemem jest wybór odpowiedniego ich typu. Najgroźniejsze są dla nas cukry proste i to właśnie one powinny zostać stanowczo ograniczone. Podczas gdy ogólna zawartość węglowodanów w diecie dorosłego człowieka powinna wynosić 45-55 proc., zawartość cukrów prostych, czyli m.in. glukozy, fruktozy, sacharozy i laktozy, nie może przekraczać 10 proc. Fundamentem powinny stać się zatem węglowodany złożone.
Zbyt częste sięganie po cukry proste, które ukryte są nie tylko w słodkościach, ale i wielu innych produktach, które spożywamy każdego dnia – białym pieczywie, owocach, czy wyrobach mlecznych – może doprowadzić do otyłości, a ta z kolei, jak udowodniono, zwiększa ryzyko raka piersi, prostaty, jelita grubego i trzonu macicy.
Czosnek i cebula numerem jeden w diecie antyrakowej
To prawda. Warzywa te poddane zostały dokładnym badaniom, które wykazały, że zawierają ponad 30 substancji o działaniu przeciwnowotworowym.
Najcenniejszym składnikiem czosnku jest allicyna, która nie tylko chroni przed powstaniem komórek nowotworowych, ale dodatkowo hamuje namnażanie się już powstałych. Przekształcając się w inne związki, staje się pomocna w walce z rakiem jelita grubego, piersi i macicy.
W przypadku cebuli na uwagę zasługuje związek o nazwie kwercetyna. Naukowcy nie są w stanie dokładnie wytłumaczyć mechanizmu jego działania, jednak przypuszcza się, że korzystny wpływ wiąże się z jej właściwościami przeciwutleniającymi i przeciwzapalnymi. Warto wiedzieć, że znajdziemy ją także w innych produktach, np. jabłkach i herbacie.
Owoce leśne lepsze od cytrusów
Tego typu próba wartościowania wypada raczej na korzyść cytrusów. Antyrakowe właściwości pomarańczy, cytryn czy grejpfrutów potwierdzają przeprowadzone w Amerykańskim Instytucie Onkologicznym testy. Ich współautor, dr Hubert Pierson podkreśla, że miąższ tych owoców stanowi doskonałe źródło wszystkich substancji cennych z punktu widzenia profilaktyki guzów. Mowa o flawonoidach, karotenoidach, terpenach, kumarynach oraz limodoidach.
Łącznie dostarczają ponad 50 związków chemicznych wykazujących potencjalne działanie przeciwnowotworowe, czyli znacznie więcej niż jakikolwiek inny rodzaj pokarmu. Wśród nich czołowe miejsce zajmuje glutation, obecny właściwie we wszystkich cytrusach. Jest to silny antyoksydant wzmacniający naturalną odporność organizmu na niebezpieczne toksyny. Dzięki niemu ustrój jest w stanie szybciej rozpoznać wroga i go usunąć, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju schorzenia.
Skuteczna broń ukryta w pomidorach
Naukowcy potwierdzają przeciwnowotworowe właściwości pomidorów, a właściwie zawartego w nim likopenu, czyli pigmentu, któremu warzywa zawdzięczają swój kolor. To jeden z najsilniej działających antyoksydantów skutecznie zwalczających wolne rodniki, będące ogromnym zagrożeniem dla naszego zdrowia. Niemiecki naukowiec, biochemik dr Helmut Sies, udowodnił, że przeciwutleniające działanie tego warzywa jest niemal dwukrotnie silniejsze, niż ma to miejsce w przypadku beta-karotenu.
Związek ten chroni strukturę DNA przed uszkodzeniami i zapobiega rozwojowi takich nowotworów jak m.in. rak piersi i prostaty. Warto wiedzieć, że najlepiej przyswajalny jest ten pochodzący z pomidorowych przetworów – ketchupu, przecierów i sosów.