Działa przeciwzapalnie. Dodawaj ją do wody i pij na czczo
Kurkuma to znacznie więcej niż aromatyczna, orientalna przyprawa – od wieków znana jest ze swoich zdrowotnych właściwości i szeroko stosowana w medycynie naturalnej. Obecnie coraz częściej docenia się jej działanie nie tylko w kuchni, lecz także jako naturalny środek wspierający organizm.
W tym artykule:
Kurkuma - właściwości i zastosowanie
Badanie opublikowane w 2004 roku na łamach magazynu naukowego "Oncogene" wykazało bardzo silne działanie przeciwzapalne kurkumy. Dodatkowo w składzie kurkumy znajdziemy witaminy z grupy B, witaminy E i K, błonnik, a także cenne minerały: żelazo, wapń, potas, cynk czy magnez.
Szczególnie korzystne może być spożywanie kurkumy na czczo – w formie napoju przygotowanego z ciepłej wody i odrobiny tej przyprawy. Taki prosty napój pozytywnie wpływa na funkcjonowanie jelit oraz wątroby, wspierając trawienie i detoksykację.
Choć 100 gramów kurkumy dostarcza około 390 kcal, nie należy się tym martwić w kontekście codziennej diety. Kurkuma to przyprawa, którą stosujemy w bardzo małych ilościach. Zaleca się, by nie przekraczać 8 g kurkumy dziennie. Dlatego nawet regularne dodawanie kurkumy do potraw czy picie napoju z jej dodatkiem na czczo nie wpłynie zauważalnie na bilans kaloryczny diety. Zamiast tego dostarczy organizmowi cennych substancji aktywnych – przede wszystkim kurkuminy, która działa przeciwzapalnie.
Nie potrafią odróżnić leku od suplementu diety
Zewnętrzne zastosowanie
"Barwą przypomina szafran i chociaż faktycznie zupełnie doń niepodobna, nadaje się równie dobrze do praktycznego zastosowania" – tak mówił o kurkumie słynny podróżnik Marco Polo. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i antybakteryjnym woda z kurkumą może być wykorzystywana na wiele sposobów:
stosowana zewnętrznie, może odstraszać owady, stanowiąc naturalną alternatywę dla chemicznych środków,
okłady z wody kurkumowej pomagają łagodzić stany zapalne oraz obrzęki,
w pielęgnacji skóry sprawdza się przy trądziku – działa antybakteryjnie i przyspiesza gojenie zmian,
przynosi ulgę podrażnionej skórze, łagodząc ból i zaczerwienienia, np. po ukąszeniach lub oparzeniach.
Nie dla każdego
Mimo wielu zalet, kurkuma nie jest wskazana dla wszystkich. Powinny jej unikać osoby:
przyjmujące leki rozrzedzające krew,
stosujące leki przeciwcukrzycowe,
zmagające się z chorobami żołądka i jelit (np. wrzody, stany zapalne),
mające niedrożność dróg żółciowych,
Źródła
- WP abcZdrowie
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.