- mgr inż. Małgorzata Jezierska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Galangal – właściwości i zastosowanie
Swoim wyglądem przypomina imbir. Niestety, chociaż w Polsce był już kiedyś popularny za sprawą Tatarów, nadal nie odzyskał dawnego miejsca w kuchni. Galanga lub galangal to przyprawa o charakterystycznym imbirowo-pieprzowym smaku i zapachu. Rzadko dostępny w supermarketach, nie jest jednak przyprawą całkowicie nie do zdobycia.
Bardzo często można go kupić podczas festiwali związanych z kuchnią, jedzeniem, sklepach specjalizujących się w sprzedaży egzotycznych produktów, przez internet oraz w niektórych tajskich restauracjach. 100 g sproszkowanego galangalu kosztuje ok. 10 złotych, świeże kłącze o takiej samej wadze kosztuje dokładnie tyle samo. Ta aromatyczna przyprawa jest ceniona nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także na właściwości prozdrowotne, które powinieneś poznać.
Naturalna metoda w walce z rakiem
Roślina jest wykorzystywana jako naturalny środek pobudzający, podobnie jak żeń-szeń czy guarana. Galanga niweluje zmęczenie, a także rozjaśnia umysł. Naukowcy z londyńskiego King's College dowiedli również, że ma właściwości antynowotworowe – osłabia patogeny, wzmacniając jednocześnie system odpornościowy organizmu. Znajdujący się w niej składnik z grupy flawonoli, zwany galanginą, blokuje rozwój komórek raka piersi. Jest częstym składnikiem syropów na kaszel, leków ziołowych oraz homeopatycznych.
Przyprawa na problemy trawienne
Galangal jest stosowany jako naturalny środek na dolegliwości związane z chorobą lokomocyjną czy morską. W aptekach bez problemu powinieneś dostać tabletki z dodatkiem wyciągu z rośliny. Azjaci mający stały dostęp do galanganu - spożywają obrane kłącza. Świetnie działają na wszelkie problemy z przewodem pokarmowym, takie jak problemy z trawieniem, wrzody żołądka, słaby metabolizm. Redukują mdłości. Nalewkę z dodatkiem galangalu wykorzystuje się podczas niestrawności, biegunki, a także po obfitym posiłku, aby przyspieszyć trawienie.
Naturalny środek na mocne włosy
Olej galangal jest wykorzystywany jako środek leczniczy na skórę głowy – dzięki temu, że pobudza krążenie, przyspiesza porost włosów. Kwasy tłuszczowe, które zawiera przyprawa, poprawiają kondycję włosów cienkich, pozbawionych życia. Sok z galangalu możesz połączyć z olejkiem z jojoba i własnoręcznie przygotować miksturę, której wcieranie w skórę głowy poprawi kondycję i wygląd włosów, a także pomoże pozbyć się łupieżu. Galangal zawiera również cynk oraz fosfor, które wzmocnią suche i łamliwe kosmyki. Roślina zapewni włosom sprężystość, połysk i piękny zapach.
Galangal poprawia wygląd skóry
Galangal ma doskonały wpływ na kondycję skóry. Sok z rośliny zawiera aż 40 antyoksydantów opóźniających procesy starzenia się organizmu. Dzięki nim skóra zachowuje młodzieńczy wygląd na dłużej. Jest wykorzystywany w leczeniu oparzeń, gdyż przynosi ulgę i przyspiesza proces gojenia się. Wystarczy przykładać do chorego miejsca świeży plasterek galangalu.
Zioło usuwa z organizmu szkodliwe toksyny i poprawia krążenie krwi, dzięki czemu do tkanek skóry są uwalniane substancje odżywcze. Niszczy bakterie na skórze dzięki silnym właściwościom antyseptycznym, a także pomaga pozbyć się trądziku.
Galangal w kuchni
Galangal jest dobrym źródłem błonnika, dlatego powinien znaleźć się w diecie osób pragnących zrzucić kilka dodatkowych kilogramów. Pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust. Jest bogaty w żelazo, sód, witaminy A, C oraz flawonoidy. Roślina jest wykorzystywana głównie jako składnik tajskich i chińskich potraw. Galangal możesz również dodać do zup, np. cebulowej, a także nalewek, curry czy kurczaka. Świetnie komponuje się z trawą cytrynową, sokiem z limonki, chilli oraz mleczkiem kokosowym.