NewsyWycofano partię maku. GIS prosi klientów o niespożywanie

Wycofano partię maku. GIS prosi klientów o niespożywanie

Mak marki KRESTO jest wycofywany ze sprzedaży ze względu na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem jednej partii, w której wykryto nadmierną zawartość alkaloidów opium.

GIS ostrzega. Ta partia maku może zagrażać zdrowiu
GIS ostrzega. Ta partia maku może zagrażać zdrowiu
Źródło zdjęć: © Pixabay/GIS

Wycofany mak

W trakcie kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono, że partia maku "MAK, 500 g" marki KRESTO przekracza najwyższy dopuszczalny poziom alkaloidów opium. Informację tę przekazał Główny Inspektorat Sanitarny w komunikacie opublikowanym w środę 16 kwietnia.

GIS podkreśla, że "spożycie produktu z partii objętej ostrzeżeniem może stwarzać ryzyko dla zdrowia". Komunikat dotyczy partii o numerze L250281V123 z datą minimalnej trwałości 31.01.2026 r.

Produkt został zapakowany przez firmę VOG Polska Sp. z o.o., która wdrożyła procedurę wycofania go z obrotu handlowego. GIS apeluje do konsumentów o niespożywanie maku z tej partii.

Polacy o niebezpiecznej modzie. Zapytaliśmy, co sądzą o "snusach"

GIS wycofuje partię maku
GIS wycofuje partię maku© GIS

Czym jest opium w maku?

Mak lekarski (Papaver somniferum) to roślina, która od wieków budzi zainteresowanie ze względu na swoje właściwości. W jego niedojrzałych makówkach znajduje się sok mleczny, z którego pozyskuje się opium - substancję zawierającą silnie działające alkaloidy.

To właśnie te naturalne związki, takie jak morfina czy kodeina, odpowiadają za działanie przeciwbólowe i uspokajające opium. W kontekście historycznym i medycznym opium było stosowane jako środek leczniczy, ale również wykorzystywane w celach rekreacyjnych, co prowadziło do uzależnień.

Warto jednak zaznaczyć, że mak, który trafia do celów spożywczych, na przykład jako składnik ciast czy bułek, jest odpowiednio przetwarzany i pozbawiony większości substancji psychoaktywnych. Zawiera jedynie śladowe ilości alkaloidów, które nie mają istotnego wpływu na organizm w normalnych ilościach spożywczych.

Mimo to w niektórych krajach regulacje dotyczące uprawy maku są bardzo restrykcyjne właśnie z powodu możliwości pozyskiwania z niego opium.

Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. GIS

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie