GIS wycofuje produkt kuchenny. Może być szkodliwy dla zdrowia
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością. Jest to łyżka do makaronu typu spaghetti. Powodem wycofania jest migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych, czyli związków, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.
Szczegóły wycofania
Informację o zagrożeniu wydano na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną. W testowanych próbkach zauważono migrację pierwszorzędnych amin aromatycznych do żywności.
Poniżej szczegółowe informacje na temat niebezpiecznego produktu:
produkt: Łyżka do spaghetti 33,5 cm,
numer partii: 2406654,
kod kreskowy: 8 435 632 066544,
importer: Euro Master Import Export, S.L. C/.Villablino 20E 28947 Madrid España,
kraj pochodzenia: Chiny.
Działania zaradcze
Jak czytamy w komunikacie GIS, hurtownia Kuamao Trade Poland Sp. z o.o., niezwłocznie po uzyskaniu wiadomości o wynikach badań, rozpoczęła informowanie klientów o potencjalnym zagrożeniu oraz o możliwości zwrotu wskazanego produktu. Po otrzymaniu zwróconych partii od klientów i dokonaniu inwentaryzacji magazynowej, zakwestionowany produkt zostanie bezzwłocznie poddany utylizacji.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie. Urząd zaleca, by nie używać niebezpiecznego produktu w kontakcie z jedzeniem.
Dlaczego jest to niebezpieczne?
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAA, ang. primary aromatic amines) to związki chemiczne otrzymywane z amoniaku. Wykorzystywane są w przemyśle. Znajdziemy je m.in. w tworzywach sztucznych, klejach, tuszach drukarskich, farbach, gumie, tekstyliach. Często wykorzystywane są do produkcji opakowań i pojemników na żywność.
PAA stają się niebezpieczne dla zdrowia, gdy migrują do żywności, przenikają przez skórę lub drogi oddechowe. Wykazano, że związki mają właściwości rakotwórcze. Mogą przyczynić się do raka pęcherza moczowego, wątroby, nerek czy płuc. Powodują też mutacje w DNA. PAA mogą być toksyczne dla wątroby, układu krwiotwórczego i nerwowego. Kontakt z wyższym stężeniem PAA może się skończyć ostrym lub przewlekłym zatruciem.
Prawo unijne reguluje dopuszczalne zawartści amin w produktach, szczególnie w wyrobach mających kontakt z żywnością. Dla przykładu, dopuszczalny limit w żywności wynosi 10 µg/kg.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źrodło: Główny Inspektorat Sanitarny
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.