Jak w tym roku uniknąć przeziębienia i grypy?
Zapomnij o antybiotykach, zwolnieniach lekarskich, złym samopoczuciu, cieknącym nosie i wydatkach na drogie leki. Tej jesieni uchroń się przed grypą i przeziębieniem z pomocą sprawdzonych przez specjalistów sposobów. Dbaj o siebie i zamiast leczyć, zacznij zapobiegać – najlepiej już od teraz! Unikaj przebywania w dusznych pomieszczeniach z chorymi osobami, staraj się spędzać czas na świeżym powietrzu, nie rezygnuj z aktywności fizycznej, wysypiaj się, a będziesz cieszyć się świetną kondycją i zdrowiem. Co jeszcze? Sprawdź na kolejnych slajdach, jak skutecznie uniknąć chorób.
Odpowiednia dieta
Jeśli chcesz uniknąć grypy lub przeziębienia, zacznij staranniej dobierać menu. Pozbądź się z jadłospisu wysoko przetworzonej żywności i śmieciowego jedzenia. Włącz do diety suplementy lub produkty żywnościowe bogate w cynk takie jak ostrygi, kiełki pszenicy, migdały, fasola lub zielony groszek. Nie zapominaj o naturalnych antybiotykach – miodzie i czosnku. Zalecane jest również picie przynajmniej dwóch litrów wody dziennie oraz spożywanie produktów, które rozgrzewają całe ciało – zielone curry lub ostre papryczki skutecznie oczyszczą i odkażą drogi oddechowe.
Inhalacje
Przynajmniej raz dziennie stosuj inhalację olejkami eterycznymi, które działają antybakteryjnie. Zaleca się jej stosowanie nawet kilka razy na dzień. Jeśli chcesz uniknąć przeziębienia lub grypy, a także pozbyć się szybko pierwszych objawów choroby, do wrzącej wody dodaj kilka kropli olejku tymiankowego lub eukaliptusowego i zacznij wdychać aromatyczną parę. Wydobywający się zapach oczyści i udrożni drogi oddechowe.
Grzyby
Najnowsze badania opublikowane w Amerykańskim Dzienniku Odżywiania Klinicznego potwierdziły niezwykłe właściwości grzybów shiitake. Przede wszystkim pomagają zwiększyć odporność i łagodzą stany zapalne organizmu, ale również działają kojąco na nerwy, obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz wspomagają walkę z nowotworami. U osób, które przez miesiąc stosowały dietę bogatą w ten japoński przysmak, zauważono wzrost liczby limfocytów T – odpowiedzialnych za odporność komórkową.
Dotykanie ust
Interniści podkreślają, że ciągłe dotykanie twarzy przenosi tyle samo bakterii do organizmu, co dotknięcie publicznej toalety. Przeciętny człowiek dotyka swoich ust lub nosa przynajmniej trzy razy w ciągu godziny – błony śluzowe znajdujące się w tych miejscach to otwarte drzwi dla niebezpiecznych bakterii, które bez problemu wnikną do wnętrza organizmu. Jeśli pozbędziesz się nawyku dotykania twarzy, zmniejszysz ryzyko zachorowania.
Jogurt na śniadanie
Żywe kultury bakterii zawarte w jogurtach działają dobroczynnie na przewód pokarmowy, dzięki czemu skutecznie chronią przed infekcjami. Najnowsze badania udowodniły, że osoby, które na śniadanie dostarczają organizmowi niezbędnych probiotyków poprzez suplementy diety lub sfermentowane specjały takie jak kefir, jogurt, kiszona kapusta, kiszone ogórki czy kwas chlebowy, wzmacniają odporność i zmniejszają ryzyko zarażenia się grypą nawet o 12 proc.