Jak obniżyć poziom trójglicerydów?
Trójglicerydy to rodzaj tłuszczów, które są niezbędne, by organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Produkowane są przez wątrobę z kwasów tłuszczowych i węglowodanów. Większość tego rodzaju tłuszczów jest jednak dostarczana wraz z pożywieniem. Gdy jest ich za dużo, zostają one zmagazynowane w tkance tłuszczowej. Prowadzi to do wzrostu ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. By tego uniknąć, trzeba dbać o dobrze zbilansowaną dietę. To jednak nie wszystko. Jakie działania należy podjąć, by poziom trójglicerydów we krwi był prawidłowy?
Ograniczenie słodyczy
Choć brzmi to banalnie, to pierwszy krok ku lepszemu samopoczuciu i zdrowiu. Batony i ciastka to źródło tłuszczów nasyconych. Znaleźć je można w twardej margarynie (olej palmowy), a ta stanowi podstawowy składnik wszystkich słodkości, jakie dostępne są na sklepowych półkach. Tego rodzaju tłuszcze przyczyniają się do zwiększenia poziomu złego cholesterolu, zwiększają również ryzyko wystąpienia chorób serca. To jednak nie wszystko! Cukier obecny w wielu produktach spożywczych również może podnieść poziom trójglicerydów we krwi. W przypadku ich wysokiego stężenia konieczna jest rezygnacja również z suszonych owoców i napojów owocowych.
Zmniejszenie ilości węglowodanów w diecie
Na cenzurowanym są w tym przypadku węglowodany rafinowane. Są one w wysokim stopniu przetworzone, co prowadzi do podwyższenia poziomu glukozy we krwi. To z kolei wiąże się ze wzrostem trójglicerydów po posiłku. Czego zatem należy unikać? Z codziennego jadłospisu wyeliminować należy biały ryż, makaron, białe pieczywo, krakersy. Zdecydowanie lepszym wyborem są produkty pełnoziarniste, kasze.
Unikanie alkoholu i palenia papierosów
Wystarczy kufel piwa, by podniósł się poziom trójglicerydów we krwi. Podobnie jest z paleniem papierosów. I ten rodzaj używek nie jest dobry dla naszego zdrowia. Substancje wnikające do naszego organizmu wraz z dymem tytoniowym wywołują w nim stan zapalny. Może on przyczynić się do rozwoju miażdżycy czy zakrzepicy. Pogorszeniu ulega również wydolność poszczególnych organów, w tym serca. Jeśli masz wysoki poziom trójglicerydów, wówczas palenie tytoniu i picie alkoholu zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
Aktywność fizyczna
I wcale nie chodzi tu o udział w maratonach. Wystarczy 15-20 minut spaceru dziennie, by poprawie uległ poziom trójglicerydów we krwi. Organizm jest lepiej dotleniony, serce pracuje efektywniej, ciśnienie krwi utrzymuje się na odpowiednim poziomie. Aktywność fizyczna w tym przypadku powinna być podejmowana po posiłku, kiedy to najczęściej dochodzi do gwałtownego wzrostu poziomu trójglicerydów. Jeśli mięśnie będą wówczas aktywne, nadmiar tłuszczów będzie szybciej usuwany z krwiobiegu.
Odpowiednia ilość kwasów omega-3 w diecie
Kwasy omega-3 od lat cieszą się dobra sławą. Wskazuje się, że powinny być one obecne w diecie każdego z nas. Zmniejszają bowiem stan zapalny, regulują poziom cholesterolu w organizmie i zapobiegają powstawaniu skrzepów krwi w żyłach. W (kwasy omega-3)[https://portal.abczdrowie.pl/zrodlo-kwasow-omega-3] bogate są ryby, np. łosoś, makrela, sardynki, śledzie. Powinny pojawiać się one w jadłospisie co najmniej trzy razy w tygodniu. Można również sięgnąć po tran (suplementację warto omówić z lekarzem). Zdrowe kwasy znaleźć można również w siemieniu lnianym, nasionach chia, orzechach włoskich, oleju rzepakowym.