Tłuszcze nasycone - funkcje, wpływ na zdrowie, źródła w diecie

Tłuszcze nasycone są obecne w mięsie, jajkach, serach żółtych czy w śmietanie. Są źródłem energii dla organizmu, ale okazuje się że ich nadmierne spożycie może mieć negatywne konsekwencje dla stanu zdrowia. Co warto wiedzieć o tłuszczach nasyconych?

Tłuszcze nasycone znajdują się w wielu produktach spożywczych. Tłuszcze nasycone znajdują się w wielu produktach spożywczych.
Źródło zdjęć: © 123rf
Paula Komendarczuk

Czym są tłuszcze nasycone?

Tłuszcze nasycone są rodzajem tłuszczów, w których łańcuchy węglowodorowe są w pełni nasycone atomami wodoru. Są to substancje które organizm czlowieka jest w stanie sam wytwarzać w niezbędnej ilości, dlatego nie ma konieczności dostarczania ich w codziennej diecie.

Tłuszcze nasycone to w większości kwasy tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego, wśród roślin najpopularniejszy jest olej kokosowy. Tłuszcze te, w temperaturze pokojowej, mają konsystencję stałą oraz wysoką temperaturę dymienia, przez co świetnie sprawdzają się do smażenia i pieczenia.

Nie rozpuszczają się w wodzie, często przybierają stałą konsystencję i białą barwę. Nasycone kwasy tłuszczowe to między innymi:

Zalecenia dotyczące spożycia tłuszczów nasyconych

Polski Instytut Żywności i Żywienia zwraca uwagę, że spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych powinno być "tak niskie, jak to tylko możliwe".

Z kolei American Heart Association jest zdania, że tłuszcze te mogą stanowić jedynie 5-6 procent zapotrzebowania na energię. Zwiększenie dawki może oddziaływać na stężenie cholesterolu we krwi.

Funkcje tłuszczów nasyconych

Do najważniejszych funkcji tłuszczy nasyconych zaliczamy:

  • dostarczanie energii,
  • rozpuszczanie i transport witamin K, E, D oraz A,
  • tworzenie tkanki tłuszczowej,
  • ochrona narządów wewnętrznych,
  • produkcja kwasów tłuszczowych omega-3,
  • regulowanie stężenia hormonów w organizmie.

Wpływ tłuszczów nasyconych na zdrowie

Tłuszcze nasycone to źródło energii i dużej ilości kalorii dla organizmu (przyjmuje się, że jeden gram tłuszów dostarcza 9 kcal). Pełnią one kilka dość istotnych funkcji, ale ich wpływ na zdrowie to nadal kontrowersyjny temat.

Według wielu badań nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają stężenie cholesterolu LDL, który w dłuższej perspektywie staje się przyczyną miażdżycy, udaru mózgu, zawału serca czy chorób naczyniowych.

Tłuszcze nasycone sprzyjają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, co również przekłada się na pogorszenie kondycji organizmu. Są one szczególnie niekorzystne dla pacjentów ze schorzeniami układu pokarmowego, trzustki czy wątroby.

Powyższe stwierdzenia są związane z nadmiernym spożyciem nasyconych tłuszczów w połączeniu z niewłaściwym trybem życia i brakiem aktywności fizycznej.

Nadal trwają badania nad wpływem tłuszczów na zdrowie, w związku z czym warto regularnie sprawdzać informacje medyczne i nieco ograniczyć spożywanie nasyconych kwasów tłuszczowych.

W codziennej diecie liczy się różnorodność, prawidłowe bilansowanie posiłków, odpowiednie długość snu i regularna aktywność fizyczna. Wówczas tłuszcze nasycone nie spowodują ogromnego spustoszenia w organizmie.

Źródła tłuszczów nasyconych w diecie

Tłuszcze nasycone występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz niektórych roślinach:

  • masło,
  • masło klarowane,
  • smalec,
  • olej kokosowy,
  • olej palmowy,
  • margaryna,
  • mleko,
  • ser żółty,
  • twaróg,
  • śmietana,
  • jaja,
  • wołowina,
  • wieprzowina,
  • baranina,
  • mięso drobiowe ze skórą,
  • podroby,
  • ryby,
  • gotowe wyroby cukiernicze,
  • żywność wysokoprzetworzona.

Czym różnią się tłuszcze nasycone od nienasyconych?

Tłuszcze nasycone i nienasycone znajdują się w wielu artykułach spożywczych, ale istnieje kilka różnic między nimi. Tłuszcze nasycone to kwasy pochodzenia zwierzęcego, które często znajdują się w żywności przetworzonej, mięsie i serach. Ich nadmierne spożycie może zwiększać ryzyko wystąpienia miażdżycy, nadciśnienia tętniczego i innych problemów ze zdrowiem.

Tłuszcze nienasycone występują w składzie oliwek, awokado czy orzechów, mają pozytywny wpływ na stan zdrowia.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Zjadały 100 g ananasa dziennie. Takie były skutki po 4 tygodniach
Zjadały 100 g ananasa dziennie. Takie były skutki po 4 tygodniach
GIS wycofuje produkt kuchenny. Kupiłeś? Lepiej nie używaj
GIS wycofuje produkt kuchenny. Kupiłeś? Lepiej nie używaj
35-latka zmaga się z rakiem trzustki. Mówi, jaki był pierwszy objaw
35-latka zmaga się z rakiem trzustki. Mówi, jaki był pierwszy objaw
Najlepsze produkty dla mózgu. Chronią przed demencją i udarem
Najlepsze produkty dla mózgu. Chronią przed demencją i udarem
Nawyk, który szkodzi sercu i sprzyja miażdżycy. Kardiolodzy ostrzegają
Nawyk, który szkodzi sercu i sprzyja miażdżycy. Kardiolodzy ostrzegają
"Wirus Ferrari" wciąż bez szczepionki. Jest groźny i wysoce zakaźny
"Wirus Ferrari" wciąż bez szczepionki. Jest groźny i wysoce zakaźny
Nowa terapia na alzheimera. Lek ma wspierać "samooczyszczanie" neuronów
Nowa terapia na alzheimera. Lek ma wspierać "samooczyszczanie" neuronów
Istotne zmiany dotyczące porodów. Mają wejść w życie w styczniu 2026 r.
Istotne zmiany dotyczące porodów. Mają wejść w życie w styczniu 2026 r.
Nowe badania dot. melatoniny. Taki może mieć wpływ na serce
Nowe badania dot. melatoniny. Taki może mieć wpływ na serce
Przełom w badaniach nad czerniakiem. Odkryto kluczowe białko
Przełom w badaniach nad czerniakiem. Odkryto kluczowe białko
Gabinet lekarski w supermarkecie? Kaufland z nowatorskim pomysłem
Gabinet lekarski w supermarkecie? Kaufland z nowatorskim pomysłem
Takich ryb unikaj. Praktycznie nie mają wartości odżywczych i mogą szkodzić zdrowiu
Takich ryb unikaj. Praktycznie nie mają wartości odżywczych i mogą szkodzić zdrowiu