Cholesterol LDL - sposób oznaczania, normy, przyczyny podwyższonego LDL

Cholesterol LDL jest to cholesterol zawarty we frakcji lipoprotein LDL, czyli lipoprotein o małej gęstości. Cholesterol jest ważnym składnikiem budulcowym organizmu, wykorzystywanym zarówno do budowy błon komórkowych, hormonów steroidowych, jak i kwasów żółciowych. W głównej mierze jest produkowany w wątrobie, a w mniejszej ilości dostarczany wraz z pożywieniem. Triglicerydy, podobnie jak cholesterol, są to związki nierozpuszczalne w wodzie, dlatego muszą być transportowane we krwi w połączeniach z białkami, tworząc kompleksy zwane lipoproteinami.

Zawartość cholesterolu LDL oznacza się w próbce krwi żylnejZawartość cholesterolu LDL oznacza się w próbce krwi żylnej
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Są to głównie lipoproteiny VLDL, IDL, LDL i HDL. Frakcja LDL (cholesterol LDL) powstaje w wyniku przemian z frakcji VLDL oraz IDL. Jej nadmiar w organizmie prowadzi do odkładania się cholesterolu w ścianach naczyń tętniczych, tworzenia tam blaszek miażdżycowych i przez to zwężenia ich światła. W związku z udziałem nadmiaru tej frakcji w patogenezie miażdżycy cholesterol LDL jest często potocznie nazywany „złym cholesterolem”.

Cholesterol LDL - sposób oznaczania

Badanie stężenia cholesterolu LDL wchodzi w skład całego panelu badań służących ocenie gospodarki lipidowej, określanego jako lipidogram. Oznacza się jednocześnie cholesterol całkowity, cholesterol HDL oraz trójglicerydy. Wszystkie te badania służą do diagnostyki zaburzeń lipidowych, czyli dyslipidemii (hipercholesterolemii, hipertriglicerydemii i hiperlipidemii mieszanych).

Zawartość cholesterolu LDL oznacza się w próbce krwi żylnej. Pacjent do badania musi być odpowiednio przygotowany. Przede wszystkim przez okres 2 tygodni poprzedzających badanie powinien zachować swoją dotychczasową dietę (nie odchudzać się), kilka dni przed badaniem nie spożywać alkoholu, a na badanie powinien przyjść na czczo (14 - 16 godzin po ostatnim posiłku). Jeśli badanie ma służyć diagnostyce zaburzeń lipidowych, to nie powinien również przyjmować leków obniżających poziom cholesterolu.

Normy cholesterolu

Cholesterol LDL - normy

Normy LDL są takie same zarówno dla kobiet, jak i dla mężczyzn. Różnią się jedynie w zależności od stopnia ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca, miażdżycy innych tętnic niż wieńcowe, czy występowania cukrzycy u danej osoby.

Dla osoby bez czynników ryzyka tych chorób:

  • wartości prawidłowe LDL wynoszą do 135 mg/dl (3,5 mmol/l);
  • wartości graniczne to 135-155 mg/dl (3,5 - 4,0 mmol/l);
  • wartości nieprawidłowe, powyżej 155 mg/dl (4,0 mmol/l).

W przypadku osób z dużym ryzykiem sercowo-naczyniowym, norma LDL wynosi poniżej 115 mg/dl, a dla osób, które mają już objawy tych schorzeń poziom LDL powinien być mniejszy niż 100 mg/dl.

LDL - przyczyny podwyższonego poziomu

Najczęstszą przyczyną hipercholesterolemii jest nieodpowiednia dieta, bogata w tłuszcze, zwłaszcza tłuszcze zwierzęce oraz zbyt mała aktywność fizyczna, a w efekcie znaczna otyłość.

Również nadmierne spożycie alkoholu i palenie papierosów może być przyczyną zaburzeń lipidowych. Część hipercholesterolemii jest także uwarunkowana genetycznie, związana z defektem określonych receptorów odpowiedzialnych za wychwyt LDL do komórek. Są to, tzw. rodzinne hipercholesterolemie.

Zobacz także:

Zaburzenia lipidowe są przyczyną rozwoju miażdżycy tętnic, przede wszystkim kończyn dolnych, tętnic mózgowych oraz tętnic wieńcowych w sercu. Prowadzą do występowania udarów mózgu i zawałów serca. W związku z tym, tak ważne jest kontrolowanie i właściwe leczenie dyslipidemii, które powinno polegać na radykalnej zmianie diety, regularnej aktywności fizycznej oraz, w razie potrzeby, stosowaniu środków farmakologicznych, jak statyny i fibraty, które obniżają poziom cholesterolu i triglicerydów.

Źródła

  1. Cholesterol a ryzyko sercowe
  2. Tomaszewski J., Diagnostyka laboratoryjna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2001, ISBN 83-200-3591-0
  3. Brunzel N.A. Diagnostyka laboratoryjna, Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2010, ISBN 978-83-7609-264-5
  4. Szczeklik A. (red.), Choroby wewnętrzne, Medycyna Praktyczna, Kraków 2011, ISBN 978-83-7430-289-0

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać partie tego produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać partie tego produktu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?