Kawa zamiast śniadania? Eksperci wskazują skutki dla zdrowia
Coraz więcej badań wskazuje, że pomijanie porannego posiłku nie jest tylko niewinnym zwyczajem - to potencjalnie groźny sygnał dla organizmu. Spójrzmy, co nauka mówi o związku między pomijaniem śniadania a rozwojem zespołu metabolicznego i czy filiżanka kawy przy porannym stole może stanowić choć częściową rekompensatę.
W tym artykule:
Brak śniadania a zespół metaboliczny
Badania przeprowadzone przez chińskie zespoły naukowe wykazały, że w populacji liczącej 118 385 osób pomijanie śniadania było skorelowane ze znacząco wyższym ryzykiem wystąpienia zespołu metabolicznego, czyli zestawu zaburzeń takich jak otyłość brzuszna, podwyższony poziom cukru we krwi, nadciśnienie, wysoki poziom trójglicerydów oraz niski poziom "dobrego" cholesterolu HDL. Według definicji National Heart, Lung, and Blood Institute zespół metaboliczny rozpoznaje się, gdy osoba spełnia przynajmniej trzy spośród pięciu wyżej wymienionych kryteriów.
Autorzy przeglądu zauważają dużą zmienność wyników badań, lecz metaanaliza wykazała, że pomijanie śniadania kojarzy się m.in. z wyższym ciśnieniem krwi oraz gorszą kontrolą poziomu glukozy. Przy czym sam mechanizm może być związany z zaburzeniem naturalnego rytmu metabolicznego organizmu.
Jak piszą autorzy: "pomijanie śniadania może wpływać na zdolność organizmu do przetwarzania składników odżywczych" oraz zaburzać rytm dnia.
Jak szybko obniżyć zbyt wysokie tętno?
- Spożywanie śniadania może pobudzić metabolizm i dostarczyć energii potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania. Pomijanie śniadania może natomiast prowadzić do większego spożycia kalorii w ciągu dnia - komentuje dr Mir Ali, chirurg bariatryczny.
- Regularne spożywanie posiłków pomaga utrzymać prawidłowe rytmy metaboliczne. Zachęcanie pacjentów do rozpoczęcia dnia od zbilansowanego posiłku wspiera energię, regulację hormonalną i ogólne samopoczucie - zauważa dr Selena G.M. Raines.
Jednak badacze podkreślają, że działalność badawcza opiera się w dużej mierze na danych obserwacyjnych, co oznacza, iż nie można jednoznacznie stwierdzić, że pomijanie śniadania wywołuje zespół metaboliczny - możemy mówić jedynie o korelacji.
Czy można pić kawę na śniadanie?
Kawa na śniadanie? Tak - wskazują na to niektóre badania - ale z pewnymi zastrzeżeniami. W dużej, hiszpańskiej kohorcie (ok. 10 253 osób) osoby spożywające od jednej do czterech filiżanek kway dziennie miały niższe prawdopodobieństwo rozwinięcia zespołu metabolicznego, niż osoby pijące mniej niż jedną filiżankę miesięcznie.
Inne badanie wykazało podobny związek: przy spożyciu ponad trzech filiżanek kawy dziennie odnotowano niższy wynik oceny nasilenia zespołu metabolicznego w porównaniu z osobami pijącymi mniej kawy.
Kawa do śniadania nie jest więc złym pomysłem, nie powinna jednak zastępować pełnowartościowego posiłku.
Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródło: mdpi.com, link.springer.com, medicalnewstoday.com
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.