Kiełkujący czosnek – zdrowy czy trujący?

Kiełkujący czosnek to o tej porze roku norma. Zielone odrosty pojawiają się nawet kilka dni po zakupie, gdy choć przez dobę lub dwie poleżą w cieple. Czy warto wówczas po niego sięgać?

Wiosną każdy dobrej jakości czosnek zaczyna kiełkować. Małe pędy wyglądem przypominają szczypiorek.

Nasze babcie stanowczo odrzucały tę cześć rośliny, uważając, że jest ona trująca. Wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenia mówiła jasno: kiełki czosnku są toksyczne i szkodliwe. By je usunąć, przecinano ząbek czosnku wzdłuż i z łatwością wyciągano zielony pęd.

Zobacz film: "Wyjątkowe właściwości czosnku"

Ale tę ludową teorię podważyły badania naukowe. Jong-Sang Kim, autor pracy opublikowanej na łamach magazynu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" dowodzi, że kiełkujący czosnek zawiera więcej przeciwutleniaczy. Zdaniem badaczy czyni go to zdrowszym. Pozytywnie wpływa m.in. na kondycję serca i układu krwionośnego.

Przeczytaj także:

Naukowcy swoje stanowisko opierali na przeprowadzonych analizach i założeniu, że skoro czosnek produkuje nowe pędy, to również wytwarza substancje chemiczne chroniące je przed chorobami. A skoro kiełki to samo zdrowie, to i w przypadku czosnku będzie podobnie.

Kiełki – fenomenalne źródło zdrowia
Kiełki – fenomenalne źródło zdrowia [5 zdjęć]

Uważane są za jedne z najzdrowszych pokarmów na świecie. Trudno znaleźć inny produkt, który dostarczałby...

zobacz galerię

Naturaliści są jednak odmiennego zdania. Zgadzają się, że w zielonym kiełku wiele jest substancji, które chronią rozwijająca się roślinę przed atakiem wirusów, grzybów i bakterii. Na nasz organizm nie mają jednak żadnego korzystnego wpływu, wręcz przeciwnie.

Przeczytaj również:

Zawodowi kucharze po przecięciu czosnku, wyjmują z jego wnętrza zielony kiełek. Niektórzy uważają, że jest ciężkostrawny, inni z kolei są zdania, iż pęd nieopatrznie dodany do przygotowywanej potrawy zepsuje jej smak.

W kwestii kiełkującego czosnku trudno o rozstrzygającą teorię. Są osoby, które wyrzucają zielone pędy, inni – chcąc pozyskać "szczypiorek" – sadzą ząbki czosnku w doniczkach.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.