Kiełkujący czosnek – zdrowy czy trujący?

Kiełkujący czosnek to o tej porze roku norma. Zielone odrosty pojawiają się nawet kilka dni po zakupie, gdy choć przez dobę lub dwie poleżą w cieple. Czy warto wówczas po niego sięgać?

Wiosną każdy czosnek pozostawiony w cieple, kiełkuje Wiosną każdy czosnek pozostawiony w cieple, kiełkuje
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Gotówka

Wiosną każdy dobrej jakości czosnek zaczyna kiełkować. Małe pędy wyglądem przypominają szczypiorek.

Nasze babcie stanowczo odrzucały tę cześć rośliny, uważając, że jest ona trująca. Wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenia mówiła jasno: kiełki czosnku są toksyczne i szkodliwe. By je usunąć, przecinano ząbek czosnku wzdłuż i z łatwością wyciągano zielony pęd.

Ale tę ludową teorię podważyły badania naukowe. Jong-Sang Kim, autor pracy opublikowanej na łamach magazynu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" dowodzi, że kiełkujący czosnek zawiera więcej przeciwutleniaczy. Zdaniem badaczy czyni go to zdrowszym. Pozytywnie wpływa m.in. na kondycję serca i układu krwionośnego.

Wyjątkowe właściwości czosnku

Przeczytaj także:

Naukowcy swoje stanowisko opierali na przeprowadzonych analizach i założeniu, że skoro czosnek produkuje nowe pędy, to również wytwarza substancje chemiczne chroniące je przed chorobami. A skoro kiełki to samo zdrowie, to i w przypadku czosnku będzie podobnie.

Naturaliści są jednak odmiennego zdania. Zgadzają się, że w zielonym kiełku wiele jest substancji, które chronią rozwijająca się roślinę przed atakiem wirusów, grzybów i bakterii. Na nasz organizm nie mają jednak żadnego korzystnego wpływu, wręcz przeciwnie.

Przeczytaj również:

Zawodowi kucharze po przecięciu czosnku, wyjmują z jego wnętrza zielony kiełek. Niektórzy uważają, że jest ciężkostrawny, inni z kolei są zdania, iż pęd nieopatrznie dodany do przygotowywanej potrawy zepsuje jej smak.

W kwestii kiełkującego czosnku trudno o rozstrzygającą teorię. Są osoby, które wyrzucają zielone pędy, inni – chcąc pozyskać "szczypiorek" – sadzą ząbki czosnku w doniczkach.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin