Zaskakujące przyczyny raka
Nowotwory są drugą, zaraz po chorobach serca, przyczyną zgonów w Polsce. Zapadamy na nie coraz częściej, a specjaliści przewidują, że liczba pacjentów onkologicznych w ciągu kilkunastu lat jeszcze bardziej wzrośnie. Najbardziej śmiertelne są nowotwory płuca, prostaty, jajnika i piersi.
Nieprawdą jest, że za zachorowanie na raka odpowiadają tylko i wyłącznie geny. Niektóre zachowania społeczne i żywieniowe zwiększają to ryzyko. Oto kilka z nich.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Polskie produkty, które obniżają cholesterol. Oczyszczają tętnice ze złogów
Wysoko przetworzone mięso
Lubisz kotlety schabowe? A może steki prosto z grilla? Uważaj. Światowa Organizacja Zdrowia uznała wysoko przetworzone mięso za czynnik onkogenny, stawiając go na równi z azbestem czy paleniem tytoniu.
Jakie mięso może być najbardziej niebezpieczne? WHO przestrzega szczególnie przed bekonem, szynką i parówkami – najgorsze są te w postaci smażonej. Ich nadmierne spożywanie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, podejrzewa się także, że może przyczyniać się do rozwoju raka trzustki i prostaty.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Seks oralny
Eksperci biją na alarm – seks oralny sprzyja przenoszeniu się wirusa HPV. Wirus brodawczaka ludzkiego odpowiedzialny jest za występowanie na drogach rodnych kobiety brodawek, kurzajek i innych podobnych zmian. Objawy choroby mogą wystąpić nawet kilka miesięcy po kontakcie z osobą zakażoną.
Istnieje ok. 200 podtypów HPV. Zaledwie kilka jest onkogennych, czyli takich, które w 100 proc. wywołują raka szyjki macicy. Eksperci podkreślają, że rośnie liczba mężczyzn, u których rak przełyku, krtani lub gardła wywołany został właśnie wirusem brodawczaka ludzkiego. Do zakażenia doszło podczas seksu oralnego.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Jeden z najgroźniejszych nowotworów. Każdego roku zabija 23 tys. Polaków
Gorące napoje
Jesteś fanem gorącej kawy? A może jadasz gorące zupy? Opublikowane na łamach "International Journal of Cancer" badania sugerują, że gorące napoje sprzyjają występowaniu raka przełyku.
Wysoka temperatura podrażnia śluzówkę i predystynuje ją do zmian onkogennych. Szczególnie zauważalne jest to u osób palących papierosy. W wyniku podrażnienia termicznego śluzówki gardła, może u nich dojść do intensywniejszego wpływu działania rakotwórczych substancji zawartych w dymie papierosowym.
Na następnym slajdze obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Uwaga! Łagodna zima sprawiła, że kleszcze już zaczęły atakować
Alkohol
O ile wypita okazjonalnie lampka czerwonego wina sprzyja zdrowiu układu krwionośnego, o tyle alkohol spożywany często i w dużych ilościach może przynieść więcej szkód niż pożytku.
"National Cancer Institute" w Stanach Zjednoczonych podaje, że istnieje silny związek pomiędzy piciem alkoholu a kilkoma rodzajami raka.
Spożyty alkohol wytwarza w żołądku aldehyd octowy. To toksyczna substancja. Może też generować reaktywne formy tlenu i uszkadzać DNA oraz podnosić stężenie estrogenów we krwi, zwiększając ryzyko raka piersi.
Zobacz także: Wykonała prosty eksperyment. Już nigdy nie użyje suszarki do rąk?
Otyłość
Niekontrolowany przyrost masy ciała odrywa dużą rolę w stylu życia. Szacuje się, że ok. 20 proc. Polaków cierpi na otyłość. A ta, jak podaje Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem, jest ściśle powiązana z podwyższonym ryzykiem zachorowania na kilka nowotworów. Mowa przede wszystkim o raku jelita grubego, wątroby i pęcherzyka żółciowego.
Z kolei u otyłych kobiet obserwuje się wzrost ryzyka rozwoju raka piersi.
To jednak nie wszystko. Otyłość nie tylko sprzyja zachorowaniom na raka, ale także zwiększa ryzyko zgonu w efekcie choroby nowotworowej.
Zobacz także: Co może oznaczać kłucie w sercu?
Źródła
- zwrotnikraka.pl, rd.com