Zastąpi ziemniaki, ryż i makaron? Inkowie wierzyli, że dodaje siły wojownikom i podróżnym

Ryż, makaron, ziemniaki - to trio rządzi na polskich talerzach od lat. Tymczasem coraz lepiej dostępne stają się inne, znacznie ciekawsze alternatywy. Jedną z nich jest komosa ryżowa - quinoa, opcja bardzo popularna w krajach latynoskich.

Zastąpi ziemniaki w obiedzieZastąpi ziemniaki w obiedzie
Źródło zdjęć: © Getty Images
oprac.  Anna Chlebus

Komosa ryżowa - święta roślina o niebiańskich właściwościach

Quinoa, czyli komosa ryżowa od tysiącleci stanowi podstawę wyżywienia mieszkańców Ameryki Południowej. W starożytnym imperium Inków nazywano ją "matką zbóż" i traktowano jako roślinę świętą - miała dawać siłę wojownikom oraz wytrzymałość podróżnym przemierzającym Andy. Choć przez wieki była mało znana poza tym regionem, dziś triumfuje na talerzach na całym świecie.

Te drobne, okrągłe nasiona w kolorach (w zależności od odmiany) białym, czerwonym lub czarnym po ugotowaniu lekko pęcznieją i uwalniają delikatne ogonki. Subtelny, orzechowy smak komosy ryżowej sprawia, że doskonale komponuje się zarówno z daniami słodkimi, jak i wytrawnymi.

To prawdziwa skarbnica wartości odżywczych - zawiera pełen komplet aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać, co czyni ją idealnym źródłem białka roślinnego dla wegetarian i wegan. Bogata jest również w magnez, żelazo, cynk, wapń oraz witaminy z grupy B - te składniki wspierają układ nerwowy, wzmacniają odporność i poprawiają kondycję włosów oraz skóry.

Łykają suplementy i pożyczają sobie leki. Lekarze o słabościach pacjentów

Dzięki zawartości antyoksydantów komosa ryżowa działa przeciwzapalnie i spowalnia procesy starzenia. Jej niski indeks glikemiczny sprawia, że nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi, co jest korzystne dla osób dbających o poziom glukozy. Regularne spożywanie quinoi sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, wspierając zdrowie serca. Zawarty w niej błonnik usprawnia trawienie i zapewnia długotrwałe uczucie sytości, co docenią osoby troszczące się o sylwetkę.

Do czego można ją użyć? Komosa ryżowa to prawdziwy kameleon w kuchni. Sprawdza się jako baza do sałatek, farszów i zup, świetnie komponuje się z warzywami czy jako dodatek do śniadaniowej owsianki. Można z niej przygotować zdrowy pudding, granolę, a nawet burgery - ogranicza nas jedynie wyobraźnia.

Warto jednak pamiętać, że komosę ryżową należy spożywać wyłącznie po ugotowaniu Surowe ziarna zawierają saponiny, które nadają gorzki posmak i mogą podrażniać układ pokarmowy. Obróbka termiczna neutralizuje te związki, czyniąc nasiona bezpiecznymi i łatwiej przyswajalnymi dla organizmu. Osoby z wrażliwym żołądkiem, dzieci oraz alergicy powinny zachować ostrożność i w razie wątpliwości skonsultować się z lekarzem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin