Lidl wycofuje mięso. Komunikat dotyczy wybranych województw
Na stronie Lidla pojawił się komunikat firmy Sokołów o wycofaniu z obrotu partii tatara wołowego. Decyzja została podjęta po stwierdzeniu niezgodności mikrobiologicznej, w badaniach wykryto obecność bakterii E. coli STEC, która może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Komunikat nie dotyczy całej Polski.
Szczegóły wycofanego produktu
Wycofanie dotyczy wybranych sklepów na terenie województw:
małopolskiego,
mazowieckiego,
podkarpackiego,
podlaskiego,
śląskiego,
świętokrzyskiego,
warmińsko-mazurskiego.
Produkt, który może stanowić zagrożenie dla zdrowia posiada następujące cechy szczegółówe:
nazwa produktu: Tatar wołowy 200 g,
producent: Sokołów S.A.,
kraj pochodzenia: Polska,
numer partii: 8525281202,
termin przydatności do spożycia: 24.10.2025.
Wskazania dla konsumentów
Firma apeluje, aby osoby, które zakupiły produkt z tej partii nie spożywały go oraz zwróciły do sklepu.
Każdy konsument, który zwróci produkt wraz z jego oryginalnym opakowaniem (niezbędnym do potwierdzenia daty przydatności), otrzyma zwrot pełnej ceny zakupu.
Jak podkreśla producent, "decyzja o wycofaniu została podjęta w trosce o najwyższe standardy bezpieczeństwa żywności i ma na celu wyeliminowanie ryzyka spożycia produktu niezgodnego z wymaganiami".
W przypadku dodatkowych pytań, firma udostępniła kontakt telefoniczny: 25 64 08 238.
Jednocześnie przedsiębiorstwo przeprosiło za wszelkie niedogodności, podkreślając, że "dobro konsumentów jest absolutnym priorytetem".
Czym grozi zakażenie bakterią?
Zakażenie szczepami E. coli STEC może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, w tym do krwotocznego zapalenia okrężnicy, objawiającego się biegunką (czasem z domieszką krwi), bólem brzucha, gorączką i wymiotami.
W rzadkich przypadkach może rozwinąć się zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS), czyli poważne powikłanie prowadzące do uszkodzenia nerek i zaburzeń krzepnięcia krwi. Jeszcze rzadziej występuje zakrzepowa plamica małopłytkowa (TTP).
Najskuteczniejszą metodą ochrony przed zakażeniem jest unikanie spożywania surowego mięsa i dokładne przestrzeganie zasad higieny w kuchni, zwłaszcza podczas przygotowywania dań z mięsa wołowego.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Lidl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.