Mężczyźni powinni ograniczyć. Zwiększa ryzyko przerostu prostaty a nawet raka
Rozrost gruczołu krokowego diagnozuje się w Polsce cztery razy częściej u mężczyzn powyżej 50. roku życia, ale może wystąpić już po 30-stce. Naukowcy właśnie odkryli, co może przyczyniać się do przerostu prostaty a nawet raka.
Mleko a rak prostaty
Badanie przeprowadzone przez Loma Linda University Health wykazało, że mężczyźni spożywający dużo mleka mają wyższe ryzyko raka prostaty. Analiza ponad 28 tys. zdrowych mężczyzn z Ameryki Północnej pokazała, że wysokie spożycie mleka wiązało się z 25 proc. wzrostem ryzyka.
Naukowcy przypuszczają, że winne nie jest wapń, lecz hormony obecne w mleku, zwłaszcza że większość krów mlecznych jest w ciąży, co zwiększa zawartość hormonów płciowych mogących wpływać na rozwój nowotworów hormonozależnych.
Niebezpieczny wapń
Tymczasem zgodnie z wynikami badania opublikowanego w czasopiśmie "Translational Andrology and Urology", wyższe spożycie wapnia w diecie może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem łagodnego przerostu gruczołu krokowego u mężczyzn.
Analiza przeprowadzona na podstawie danych z amerykańskiego badania NHANES, czyli National Health and Nutrition Examination Survey (Narodowe Badanie Zdrowia i Żywienia), objęła 590 mężczyzn w wieku 40+, z czego 138 miało łagodny przerost prostaty. Po uwzględnieniu innych czynników ustalono, że wyższe spożycie wapnia wiązało się z wyższym ryzykiem tej choroby.
Zobacz także: Fakty i mity na temat prostaty
Zależność ta była szczególnie widoczna u mężczyzn po 60. roku życia, z wyższymi dochodami i bez nadciśnienia. Badacze podkreślili również istnienie trendu zależnego od dawki – im więcej wapnia w diecie, tym większe ryzyko przerostu gruczołu krokowego.
"Nasze badanie wykazało dodatnią korelację między spożyciem wapnia a występowaniem BPH (łagodny rozrost gruczołu krokowego - przyp. red.), z wyraźnym trendem zależnym od dawki" - wyjaśniają autorzy.
"Powyżej określonego punktu granicznego zaobserwowano dodatnią zależność między ilością wapnia w diecie a częstością występowania BPH, co sugeruje, że wyższe spożycie wapnia może wiązać się z większym ryzykiem tej choroby" - dodają.
Zobacz także: Jak dochodzi do przerostu prostaty?
Gdzie znajduje się najwięcej wapnia?
Najwięcej wapnia znajduje się w takich produktach, jak sery żółte (np. parmezan, cheddar), jogurt naturalny, mleko, kefir, maślanka. Ponadto dużo zawierają go sardynki w puszce, szprotki, tofu (szczególnie wapniowe), jarmuż, brokuły, szpinak, nasiona chia, migdały czy sezam.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródło: medicalxpress.com, przeglad-urologiczny.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.