Mikstura na ból gardła - przepis i właściwości
Mikstura na ból gardła sprawdzi się szczególnie w okresie wzmożonych przeziębień i zachorowań na grypę. Chociaż trwa jeszcze kalendarzowe lato, większość z nas już zaczyna skarżyć się na bóle gardła i kaszel. Walczmy z tym naturalnie. Miksturę na chore gardło możesz przygotować sam.
W tym artykule:
Boli cię gardło i nie możesz nic przełknąć? Wypróbuj naturalnę metodę uśmierzania bólu - miksturę do płukania gardła. Wystarczy kilka składników, a przygotowanie jest bardzo łatwe. Zobacz wideo, by poznać przepis i zasady stosowania.
Autorką przepisu na naturalną płukankę jest Stefania Korżawska, specjalistka od ziołolecznictwa. Składniki potrzebne do przygotowania płynu to: suszone listki szałwii, ocet jabłkowy, miód, sól kuchenna. Łyżeczkę suszonej szałwii zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na około dziesięć minut.
Potem odcedzamy napar i czekamy, aż wystygnie. Następnie dodajemy płaską łyżeczkę soli, łyżeczkę octu i jedną łyżkę miodu. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciepłą, ale nie gorącą miksturą płuczemy gardło przynajmniej trzy razy dziennie.
Domowe sposoby na gardło - płukanki ziołowe
Przepis na sprawdzoną miksturę na ból gardła
Nie połykamy jednak płynu. Podczas choroby warto wykorzystywać produkty, które na co dzień mamy w domu. Okazuje się, że mogą być tak samo, a nawet bardziej skuteczne od preparatów, dostępnych w aptece.
Co ważne, nie zawierają konserwantów, barwników ani sztucznych aromatów. Dodatkowo, nie kosztują tak dużo, a ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Domowe mieszanki przyspieszają powrót do zdrowia, zawierają wiele cennych składników odżywczych i witamin.
Właściwości składników
Dlaczego akurat te składniki mają zniwelować ból gardła? Listki szałwii pełne są substancji aktywnych, które hamują rozprzestrzenianie się bakterii – nawet tych odpornych na działanie antybiotyków. Znajdziemy w nich też witaminę A, C i te z grupy B oraz wapń, magnez, potas czy żelazo. Szałwia to też bogactwo olejku eterycznego, flawonoidów i tanin.
Kolejnym składnikiem jest sól, która działa odkażająco, a w przypadku śluzu w gardle – wysuszająco. Płukanie gardła wodą z dodatkiem soli niweluje obrzęk i rozrzedza wydzielinę.
Mikstura zawiera też miód. To naturalny antybiotyk chroniący organizm przed roztoczami, bakteriami i wirusami. Ostatnim elementem jest ocet jabłkowy. Płyn działa ściągająco i odkażająco na gardło. Okazuje się, że już samo płukanie gardła pomoże wzmocnić odporność i uchronić nas przed jesienno-zimowymi infekcjami.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.