Morele to dobra słodycz. Dbają o serce, jelita i opóźniają oznaki starzenia

Słodkie, miękkie i soczyste morele często traktujemy jak letnią przekąskę, która po prostu dobrze smakuje. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, jak wiele dobrego mogą zrobić w organizmie. Pod delikatną skórką kryje się zestaw składników, które wspierają odporność, serce, wzrok i trawienie. Morele to nie tylko cukier, ale przede wszystkim błonnik, potas i silne antyoksydanty, które działają tam, gdzie większość owoców nie daje rady. Warto jeść je nie tylko dla smaku.

Morele to nie tylko pyszna, letnia przekąska, ale także owoc o dużym potencjale prozdrowotnym.Morele to nie tylko pyszna, letnia przekąska, ale także owoc o dużym potencjale prozdrowotnym.
Źródło zdjęć: © NaukaJedzenia.pl

Co zawierają morele?

Morele z pozoru mogą wydawać się po prostu słodką przekąską, ale ich skład wskazuje coś zupełnie innego. Owoce te dostarczają:

  • sporą ilość błonnika, który wspiera trawienie i pomaga utrzymać sytość na dłuże,
  • potas, niezbędny dla prawidłowej pracy serca i ciśnienia krwi,
  • witaminę A w postaci beta-karotenu, silnego przeciwutleniacza wspomagającego wzrok, skórę i odporność,
  • witamina C, E,
  • niewielkie ilości żelaza oraz magnezu.

Co ważne, morele mają niski indeks glikemiczny, więc mimo naturalnej dość intensywnej słodyczy nie powodują gwałtownych skoków cukru we krwi. W przypadku owoców, ważna jest również dojrzałość, ponieważ ona również wpływa na indeks glikemiczny.

Morele a wzrok, skóra i odporność

Morele to naturalne wsparcie dla wzroku, skóry i układu odpornościowego, a to wszystko głównie dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu.

Organizm przekształca go w witaminę A, która odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego widzenia, szczególnie po zmroku. Beta-karoten wspiera też regenerację skóry, chroni ją przed stresem oksydacyjnym i opóźnia oznaki starzenia. Dodatkowo morele zawierają witaminę C i E, czyli przeciwutleniacze które wspomagają odporność oraz chronią komórki przed uszkodzeniem.

To trio składników powoduje, że regularne jedzenie moreli pozytywnie wpływa na wygląd i funkcjonowanie całego organizmu.

Naturalna pomoc przy problemach z trawieniem

Morele zawierają naturalne związki, które wspierają prawidłowe trawienie i to na kilka sposobów. Przede wszystkim dostarczają błonnik, który reguluje pracę jelit, poprawia perystaltykę i zapobiega zaparciom. Działają łagodnie, bez podrażniania układu pokarmowego, dlatego dobrze sprawdzają się również u osób z wrażliwym żołądkiem. Zawarte w morelach związki fenolowe wykazują lekkie działanie przeciwzapalne i wspierają równowagę mikrobioty jelitowej.

Wsparcie dla serca i ciśnienia krwi

Morele wspierają pracę serca i pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Zawierają sporo potasu, czyli pierwiastka, który równoważy działanie sodu, wspomaga regulację ciśnienia i wpływa korzystnie na rytm serca.

Obecne w morelach przeciwutleniacze, takie jak beta-karoten, witamina C i polifenole, chronią naczynia krwionośne przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, więc zmniejszają również ryzyko nadciśnienia i chorób układu krążenia. To owoc, który słodko smakuje, ale działa jak intensywne wsparcie dla zdrowego serca.

Cukier pod kontrolą – dlaczego nie trzeba się ich bać?

Morele, mimo słodkiego smaku, mają niski indeks glikemiczny i umiarkowaną zawartość naturalnych cukrów. Oznacza to, że nie powodują gwałtownych skoków glukozy we krwi, szczególnie gdy są spożywane w całości, czyli razem z błonnikiem. Właśnie błonnik, obecny w dużej ilości w skórce i miąższu, spowalnia wchłanianie cukrów i pomaga utrzymać stabilny poziom glukozy.

Morele mogą być więc bezpiecznym dodatkiem nawet w diecie osób z insulinoopornością lub cukrzycą, o ile są spożywane z umiarem, z dodatkiem tłuszczów i najlepiej w świeżej postaci, a nie w formie słodzonych przetworów.

Świeże, suszone, namaczane w wodzie czy z orzechami – jak je jeść, żeby skorzystać?

Morele najlepiej działają na organizm, gdy spożywamy je w możliwie najmniej przetworzonej formie. Świeże owoce są najbogatsze w witaminę C i prowitaminę A (beta-karoten), które korzystnie wpływają na skórę, wzrok i odporność. Suszone morele również posiadają cenne składniki, zwłaszcza błonnik, potas i żelazo, jednak zawierają mniej witaminy C i są bardziej skoncentrowanym źródłem cukru.

Namaczanie suszonych moreli w letniej wodzie przez kilka godzin poprawia ich strawność i nawodnienie organizmu, a także zmniejsza ich wpływ na poziom glukozy we krwi. Dobrym pomysłem jest też łączenie moreli z tłuszczami, np. orzechami lub jogurtem, ponieważ to poprawia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i dodatkowo zwiększa sytość posiłku.

Morele to nie tylko pyszna, letnia przekąska, ale także owoc o dużym potencjale prozdrowotnym. Dostarczają witaminy wspierające odporność, wzrok i kondycję skóry, a przy tym są lekkostrawne i naturalnie wspomagają trawienie. Mimo zawartości cukru nie podnoszą gwałtownie glukozy we krwi, zwłaszcza gdy spożywamy je w rozsądnych ilościach i łączymy z błonnikiem lub tłuszczami. Świeże, suszone lub namoczone morele to wartościowy element codziennej diety, który łączy smak z realnym wpływem na zdrowie.

Źródła

  1. NaukaJedzenia.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Zmiany od 24 grudnia 2025 r. Co grozi pracodawcom za błędy?
Zmiany od 24 grudnia 2025 r. Co grozi pracodawcom za błędy?
Gwiazdor apeluje o badania. Mówi, jak u niego objawił się rak jelita grubego
Gwiazdor apeluje o badania. Mówi, jak u niego objawił się rak jelita grubego
Urolog wskazuje dwa najgorsze napoje dla pęcherza. Mówi, co najlepiej pić
Urolog wskazuje dwa najgorsze napoje dla pęcherza. Mówi, co najlepiej pić
PET w roli surowca premium. Może pomóc w produkcji leków przeciwnowotworowych
PET w roli surowca premium. Może pomóc w produkcji leków przeciwnowotworowych
Suplement na czarnej liście MZ. Miał wspomagać zasypianie, a może zniszczyć wątrobę
Suplement na czarnej liście MZ. Miał wspomagać zasypianie, a może zniszczyć wątrobę
Lawinowo rośnie liczba L4. Ten problem dotknie nawet co drugiego z nas
Lawinowo rośnie liczba L4. Ten problem dotknie nawet co drugiego z nas
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę