Może prowadzić do zaburzeń pamięci. Jaki wpływ na zdrowie ma folia aluminiowa?
Większość z nas nie wyobraża sobie codziennego gotowania nie używając folii aluminiowej. Pakujemy w nią kanapki, które dajemy dzieciom do szkoły, przykrywamy miskę z sałatką, którą wkładamy do lodówki czy owijamy nią świeżo upieczone mięso.
Rzadko kto zdaje sobie sprawę z tego, że żywność, która ma kontakt z folią aluminiową może stać się szkodliwa dla naszego zdrowia. Dlaczego nie powinniśmy niczym świstak, zawijać jedzenia w sreberko?
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat szkodliwych substancji, znajdujących się w kuchni
Zobacz także: Depresja czy tylko gorszy dzień? Rozwiąż test i sprawdź, czy mogą być powody do niepokoju
Folia aluminiowa
Aluminium, czyli glin to jeden z najbardziej dostępnych i najczęściej używanych pierwiastków na Ziemi. Wchodzi nawet w skład skorupy ziemskiej, stanowiąc jej 8 proc. Do powszechnego użytku aluminium weszło w 1910 r., kiedy to otworzono w Szwajcarii pierwszą fabrykę folii aluminiowej. Stamtąd w 1913 r. trafiła do Stanów Zjednoczonych i innych krajów. W końcu znalazła się w wyposażeniu niemal każdej kuchni na świecie.
Ponieważ używa się jej w ogromnych ilościach, naukowcy postanowili zbadać to, w jaki sposób wpływa ona na nasze zdrowie.
Niebezpieczne aluminium?
Nasz organizm jest w stanie wydalić niemal 95 proc. glinu z organizmu, ponieważ to jeden z mniej przyswajalnych pierwiastków. Jednak jego zbyt duża ilość może mieć negatywny wpływ na właściwe funkcjonowanie całego ciała. Wieloletnie badania przeprowadzone przez Światową Organizację Zdrowia pozwoliły określić bezpieczną ilość glinu, na jaką może być narażone nasze ciało, bez zagrożenia wystąpienia skutków ubocznych.
Według WHO nie powinno być to więcej niż 40 mg glinu dziennie. Niestety, codzienne stosowanie folii aluminiowej i gotowanie w aluminiowych garnkach sprawia, że nasz organizm każdego dnia ma do czynienia ze znacznie większą jego ilością. To z kolei poważnie odbija się na naszym zdrowiu.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat produktów, których nie powinniśmy jeść zimą
Zobacz także: Ryzyko zawału wzrasta zimą. Wpływa na to kilka czynników
Z folii do jedzenia
Nadmierne stosowanie folii aluminiowej przez ludzi na całym świecie było impulsem dla naukowców, do sprawdzenia tego, jak to odbija się na naszym zdrowiu. W jednym z badań opublikowanym w "International Journal of Electrochemical Science" badano ilość glinu, która przedostaje się do żywności zawiniętej w folię aluminiową.
Okazało się, że chociaż jego ilość różniła się w zależności od temperatury i kwasowości potrawy, to pewnikiem było to, że większe lub mniejsze ilości przedostają się do ludzkiego organizmu.
"Wzrost temperatury potrawy powoduje, że większa ilość pierwiastka przedostaje się do ciała. Wpływ na to ma też wskaźnik pH potrawy oraz ilość soli i przypraw" - piszą na łamach czasopisma autorzy badania.
Folia aluminiowa a zdrowie
Jaki jednak ma to realny wpływ na nasze zdrowie? Większa ilość metalu w naszym ciele sprawia, że nasze nerki nie są w stanie go całkowicie przefiltrować i wydalić z naszego organizmu. W rezultacie glin kumulowany jest w naszym ciele, prowadząc do rozwoju poważnych chorób i zaburzeń.
Potwierdzają to badania japońskich naukowców, którzy udowodnili, że u pacjentów cierpiących na chorobę Alzheimera, cechą charakterystyczną jest wysokie stężenie glinu w tkance mózgowej. Z kolei amerykańscy badacze potwierdzili, że duże stężenie aluminium pogarsza stan zdrowia pacjentów z chorobami kości i niewydolnością nerek. Glin negatywnie wpływa też na płodność i rozwój komórek mózgowych, będąc przyczyną problemów z koncentracją i pamięcią.
Zatrucie aluminium
Organizm, w którym znajduje się zbyt duże stężenie aluminium, będzie dawał nam o tym jasne sygnały. Ich zbagatelizowanie może doprowadzić do rozwoju poważnych chorób, z uszkodzeniem organów włącznie. Do najczęściej występujących objawów zatrucia glinem zaliczamy problemy z koordynacją ruchową, artykulacją słów oraz koncentracją i pamięcią.
Przy zatruciu glinem może też pojawić się drżenie mięśni i ogólne osłabienie organizmu. Pamiętajmy, że glin znajduje się nie tylko w folii aluminiowej, ale też w innych przedmiotach, które stosujemy każdego dnia. Wyściela wnętrze soków owocowych, jest obecny w puszkach, sztućcach, dezodorantach i lekach.
Zamienniki folii
Z powodu skutków, jakie nadmierne używanie folii aluminiowej i duże stężenie glinu może mieć na nasz organizm, najlepiej całkowicie zrezygnować z jej stosowania w kuchni. Bezpieczniejszym sposobem na przechowywanie i transportowanie potraw będzie stosowanie papieru śniadaniowego, naczyń żaroodpornych i specjalnie do tego przystosowanych plastikowych pojemników.
Jeśli jednak nie wyobrażamy sobie rezygnacji z używania folii aluminiowej, zwracajmy uwagę na to, jakie produkty w niej przechowujemy. Nie zawijajmy w nią gorących potraw i nie gotujmy z jej pomocą, gdyż po podgrzaniu jest najbardziej toksyczna. Nie przechowujmy w niej również cytrusów ani innych owoców, a także kanapek czy potraw, w których składzie znajdują się pomidory.
Szczegółowe badania dotyczące negatywnego wpływu aluminium na zdrowie, znajdziecie na stronie Ministerstwa Zdrowia i Pomocy Humanitarnej Stanów Zjednoczonych. Zobacz także: Myślała, że to zwykły pieprzyk. Aby usunąć raka, musiała przejść 15 operacji