Nadmierne pocenie się. Jaki wpływ ma dieta?
Nadmierne pocenie się, czyli hiperhydroza, to problem, który dotyka wielu osób – nie tylko latem i nie tylko podczas wysiłku fizycznego. Choć pocenie się jest naturalnym mechanizmem termoregulacyjnym, jego nadmiar może być krępujący, a czasem sygnalizować choroby. Jaki wpływ na pocenie się ma dieta?
Nadmierne pocenie się
Wyróżnia się dwa główne typy nadpotliwości. Pierwotna zwykle nie ma konkretnej przyczyny i często wiąże się z uwarunkowaniami genetycznymi. Objawia się najczęściej w obrębie dłoni, stóp, pach lub twarzy. Wtórna natomiast jest wynikiem innych chorób – hormonalnych, neurologicznych czy infekcyjnych – i zazwyczaj towarzyszą jej dodatkowe symptomy.
Jeśli nadmierne pocenie pojawia się nagle i utrzymuje się przez dłuższy czas, warto zwrócić uwagę na sygnały ostrzegawcze. Niepokój powinny wzbudzić: gorączka, powiększone węzły chłonne, nagła utrata wagi czy nieprzyjemny zapach potu. W takiej sytuacji konieczna jest konsultacja z lekarzem, który pomoże ustalić przyczynę i skieruje na odpowiednie badania.
Pocenie się a dieta
Jeśli jednak pocenie się nie ma związku z poważnymi chorobami, można próbować poradzić sobie z nim domowymi sposobami. Ważna jest m.in dieta – bogata w produkty stabilizujące poziom cukru i wspomagające równowagę elektrolitową.
Wpływ kawy na pracę jelit
– Jeśli chcesz mniej się pocić, włącz do jadłospisu pełnoziarniste zboża, nasiona roślin strączkowych (na przykład fasolę, ciecierzycę, soczewicę czy bób), owoce leśne, kiwi, granat, cytrusy, nasiona i ziarna oleiste. Pamiętaj, że liczy się też regularność oraz tempo jedzenia posiłków – powiedziała dietetyczka Milena Nosek w rozmowie z "Wprost".
Specjalistka wymieniła również produkty, których lepiej unikać. – Chodzi między innymi o pieprz, imbir, czosnek, pora, cebulę, jedzenie typu fast-food, żywność ultra przetworzoną, a także produkty obfitujące w węglowodany proste (na przykład słodycze), tłuszcze oraz białko (tłusty nabiał, tłuste ryby, mięso etc.). Dietetyczka wskazała również na kapsaicynę – związek obecny m.in. w chili i tabasco. To właśnie ona uruchamia receptory układu nerwowego, co z kolei prowadzi do uruchomienia mechanizmów chłodzących organizm – czyli pocenia się.
Nadmierna potliwość bywa uciążliwa, ale w wielu przypadkach można nad nią zapanować. Kluczem jest obserwacja swojego organizmu i odpowiednia reakcja – czasem wystarczą proste zmiany w stylu życia, innym razem potrzebna będzie pomoc specjalisty.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.