Nadmierne spożywanie chili zaburza pamięć. Wszystkiemu winna kapsaicyna
Naukowcy zbadali związek zaburzeń pamięci z kapsaicyną – związkiem odpowiedzialnym za ostry smak chili. Wyniki są zaskakujące. 50 gramów chili dziennie wywoła zaburzenia pamięci.
W tym artykule:
Kapsaicyna – wpływ na pamięć
Naukowcy z Uniwersytetu Katarskiego prowadzili badania, z których wynika, że spożywanie chili pomaga utrzymać prawidłową masę ciała i dobrze wpływa na ciśnienie krwi. Kapsaicyna zapobiega także udarom. Badania na zwierzętach pokazały jednak, że substancja jest neurotoksyczna.
Naukowcy postanowili dalej badać wpływ kapsaicyny na ludzi. Zaprosili do badań osoby w wieku powyżej 55 lat. Część z nich regularnie jadła chili. Uczeni przeprowadzili test pamięci.
Zadaniem pacjentów było powtórzenie 10 słów z listy i liczenie od 20 do zera. Osoby, które spożywały pikantne jedzenie miały problemy z pamięcią. Wyliczono, że ludzie spożywający 50 gramów chili dziennie dwa razy częściej skarżą się na słabą pamięć, niż badani, którzy nie lubią pikantnej przyprawy.
Kapsaicyna - nie należy z nią przesadzać
Ustalono, że 50 gramów dziennie ma wpływ na pamięć. Jest to duża dawka. W krajach europejskich nie spożywa się takiej ilości chili. Przyprawa jest znacznie popularniejsza w innych regionach świata.
Naukowcy nie są pewni dlaczego kapsaicyna ma związek z pamięcią. Podejrzewają, że duże dawki substancji paraliżują nerwy. Aby potwierdzić swoją tezę przeprowadzają dalsze badania, aby eliminować czynniki ryzyka utraty pamięci i demencji.
- Wraz ze wzrostem liczby globalnych demencji zrozumienie czynników ryzyka jest szczególnie istotne dla populacji, które jedzą duże ilości chili – mówi dr Clare Walton.
Czym jest kapsaicyna?
Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za ostry smak. Reaguje z tłuszczami, zatem aby pozbyć się piekącego uczucie w jamie ustnej, wypij szklankę tłustego mleka. Mnóstwo kobiet skutecznie zrzuciło kilogramy z jej pomocą. Udowodniono, że hamuje rozwój nowotworów poprzez spowolnienie namnażania się i wzrostu komórek nowotworowych. W dużych ilościach występuje w ostrych papryczkach, szczególnie chili. Jest silnym przeciwutleniaczem i pomaga przy bólach głowy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.