Naturalne produkty, które zastępują środki przeciwbólowe
Te naturalne produkty działają jak popularne leki przeciwbólowe, po które sięgasz, gdy coś zaczyna strzykać, ćmić lub łamać. Istnieje pomiędzy nimi jednak podstawowa różnica – w przeciwieństwie do leków nie wywołują skutków ubocznych, takich jak np. zaburzenia krążenia, żołądkowo-jelitowe czy choroby serca. Sprawdź, jakie naturalne produkty i substancje pomogą uśmierzyć ci ból bez konieczności wizyty w aptece.
Kurkumina
To składnik bardzo znanej przyprawy o nazwie kurkuma. I chociaż kojarzymy ją z kuchnią indyjską, to w Indiach od wieków wykorzystuje się jej właściwości lecznicze również w medycynie ajurwedyjskiej. Kurkumina działa podobnie jak kapsaicyna – blokuje receptory bólu, ale także białka odpowiedzialne za tworzenie się stanów zapalnych w organizmie. Substancję bardzo często wykorzystuje się w leczeniu bólów artretycznych. Kurkumina pomaga w oczyszczaniu wątroby, regeneracji komórek mózgowych, zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera czy depresję.
Czepota puszysta
Czepota puszysta, popularnie nazywana kocim pazurem – w medycynie naturalnej wykorzystuje się zarówno korzeń, jak i korę tej rośliny. Jej naturalnym środowiskiem są tereny Ameryki Południowej i Środkowej, ale największe skupiska znajdują się w lasach deszczowych Amazonii. Czepota zwiększa odporność organizmu i działa jak środek przeciwzapalny, uniemożliwiając organizmowi wytwarzanie prostaglandyn – hormonów odpowiedzialnych za objawy stanu zapalnego, takie jak ból, obrzęk czy zaczerwienienie. Roślina zawiera również mnóstwo przeciwutleniaczy, rozszerza naczynia krwionośne, pomaga zrelaksować się mięśniom i jest naturalnym środkiem moczopędnym.
Boswellia serrata
Znana również jako kadzidło indyjskie, boswellia jest używana w medycynie ajurwedyjskiej już od wieków. W medycynie naturalnej jest wykorzystywana pod postacią żywicy w celu leczenia przewlekłych stanów zapalnych, zapalenia kości i stawów, choroby zapalnej jelit, astmy czy reumatoidalnego zapalenia stawów. Wszystko dzięki temu, że zawiera kwas bosweliowy, który usprawnia przepływ krwi przez tętnice, zapobiegając tworzeniu się stanów zapalnych. Boswellia jest dostępna w postaci kremu do stosowania miejscowego lub tabletek. Zioło zapobiega niszczeniu chrząstki stawowej, wzmacnia kości oraz chroni wątrobę i działa przeciwobrzękowo.
Kora białej wierzby
Właściwości lecznicze kory białej wierzby są wykorzystywane w medycynie naturalnej już od ponad 2 tysięcy lat. Stosowali ją mieszkańcy starożytnych Chin i Rzymu. Korę białej wierzby zaleca się w leczeniu bólu dolnej części pleców, choroby zwyrodnieniowej stawów, zapalenia ścięgna, a także migreny. Kora zawiera substancję o nazwie salicycna, która po raz pierwszy została wyodrębniona w 1828 roku. Salicyna pozyskiwana z kory wierzbowej stanowi pochodną kwasu acetylosalicylowego, czyli popularnej aspiryny. Działanie uśmierzające ból kory nie jest tak szybkie, jak aspiryny, ale za to daje znacznie dłuższy i trwalszy efekt.
Kapsaicyna
Jest głównym składnikiem papryki chilli. W postaci maści lub plastrów może być wykorzystywana do stosowania miejscowego w celu uśmierzenia przewlekłych bólów mięśniowych oraz reumatoidalnych. Kapsaicyna wpływa na proces, w którym sygnał bólu dociera do mózgu – blokuje receptory bólu. Wszystkie kosmetyki i preparaty medyczne, w skład których wchodzi ta substancja, powinny być stosowane z ogromną ostrożnością – po aplikacji należy dokładnie umyć ręce i unikać kontaktu z oczami. Kapsaicyna to również składnik bardzo często wykorzystywany przy produkcji preparatów odchudzających. Dodatkowo zmniejsza ryzyko zachorowania na grypę.