Kurkuma – wygląd, właściwości i zastosowanie

Kurkuma jest rośliną stosowaną jako przyprawa o orientalnym zapachu i złocistej barwie. Z uwagi na swoje właściwości wykorzystuje się ją również w kosmetyce, włókiennictwie oraz medycynie naturalnej. Jak działa? Jak ją stosować? Czy istnieją jakieś przeciwwskazania?

Kurkuma to przyprawa o orientalnym zapachu i złocistej barwie.Kurkuma to przyprawa o orientalnym zapachu i złocistej barwie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest kurkuma?

Kurkuma to gatunek byliny z rodziny imbirowatych. Znana jest także jako ostryż długi (Curcuma longa L.), ostryż Zohary, kurkuma długą, ostryż indyjski, szafran indyjski. Rośnie dziko w Indiach. Jest uprawiana w wielu krajach o klimacie tropikalnym, główne w Indiach, w Azji Południowo-Wschodniej (Tajlandia, Indonezja, Wietnam, Filipiny) i Chinach.

Jak wygląda kurkuma?

W naturalnych warunkach kurkuma osiąga wysokość nieprzekraczającą 100 cm. Ma prostą, wzniesioną, nierozgałęzioną łodygę. Jej liście rosną w dolnej części rośliny i osiągają rozmiar do 50 cm.

Na szczycie bezlistnego pędu kwiatowego wyrasta duży kłos kwiatowy. Kwiaty są żółte, o rurkowatym kielichu. Posiadają białe przysadki o różowych szczytach. Owocem rośliny jest torebka.

Zastosowanie kurkumy

Kurkuma, ze względu na swoje właściwości, jest obecna w wielu gałęziach przemysłu. Niegdyś wykorzystywano ją do barwienia tkanin, a i używano jako wskaźnik odczynu (pH) do wyrobu papierków wskaźnikowych.

Do dziś kurkuma to roślina kosmetyczna stosowana do barwienia podkładów pod makijaż, płukanek do włosów i szminek, także produkcji perfum orientalnych. Ostryż indyjski jest również uprawiany jako ozdobna roślina pokojowa.

Nade wszystko jednak kurkuma to roślina przyprawowa i lecznicza. Jej suszona i zmielona bulwa to popularna przyprawa, która ma orientalny smak i złocisty, żółtopomarańczowy kolor (odpowiada za to kurkumina). Używa się jej także do barwienia potraw.

Ostryż Zohary wchodzi w skład popularnej mieszanki przypraw: curry czy garam masala. To również składnik musztardy, sosów czy panierek do ryb. Kurkuma jest chętnie wykorzystywana jako przyprawa w przemyśle spożywczym i gastronomii.

Surowiec lekarski stanowi całe, stabilizowane przez gotowanie lub działanie pary wodnej, wysuszone kłącze ostryżu długiego (Curcumae longae rhizoma). Ważne, by zawierał nie mniej niż 25 ml/kg olejku eterycznego i cechował się 2,0% obecnością pochodnych dicynamoilometanu, w przeliczeniu na kurkuminę.

Właściwości prozdrowotne i działanie kurkumy

Kurkuminoidy, czyli kurkumina, demetoksykurkumina i bis-demetoksykurkumina oraz olejek eteryczny pochodzący z kurkumy sprawiają, że ta ma działanie:

  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwwirusowe,
  • żółciopędne i żółciotwórcze,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwutleniające,
  • hepatochronne,
  • neurochronne,
  • antymutagenne,

Dzięki nim kurkuma wywiera pozytywny wpływ na organizm. Okazuje się, że:

  • pomaga zwalczać bakterie, wirusy i grzyby, działa przeciwgorączkowo, łagodzi zapalenie zatok, kaszel, katar, wzmacnia odporność,
  • pomaga zapobiegać stanom zapalnym,
  • wspomaga funkcjonowanie układu trawiennego, łagodzi dolegliwości żołądkowe i jelitowe (stąd wyciągi z kłącza stosowane są głównie przy dolegliwościach żołądkowych),
  • zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, spowalnia utlenianie się lipidów,
  • obniża poziom glukozy we krwi, chroni przed neuropatią i nefropatią cukrzycową,
  • wspiera gojenie ran,
  • zwalcza wolne rodniki, zwiększa poziom glutationu, który wspomaga procesy antyoksydacyjne,
  • wspomaga pracę mózgu, może zapobiegać chorobie Alzheimera i demencji, chroni neurony dopaminergiczne,
  • poprawia elastyczność i kondycję stawów, wspiera leczenie zapalenia kości i mięśni, sprawdza się w reumatoidalnym zapaleniu stawów,
  • ma działanie przeciwdepresyjne,
  • spowalnia rozwój nowotworów.

Tym samym kurkuma znajduje zastosowanie w chorobach sercowo-naczyniowych i metabolicznych, także dolegliwościach ze strony układu pokarmowego.

Kurkuma - jak stosować?

Najlepszą metodą dostarczenia kurkumy do organizmu jest stosowanie jej jako przyprawy w kuchni. Ponieważ najlepiej jest przyswajalna po podgrzaniu i połączeniu z tłuszczami, warto ją dodawać do różnych potraw gotowanych, duszonych czy pieczonych: zup, warzyw, zapiekanek, dań jednogarnkowych, mięsa. By zwiększyć jej biodostępność, dobrze stosować ją z czarnym pieprzem.

Kurkumę w celach zdrowotnych można również spożywać w formie napojów. Popularne jest na przykład złote mleko. W aptekach dostępne są również suplementy diety w postaci tabletek lub kapsułek, które zawierają standaryzowany na zawartość kurkuminy ekstrakt z kłącza ostryżu długiego, także z piperyną, kadzidłowcem, z berberyną).

Kurkuma przeciwwskazania, skutki uboczne i środki ostrożności

Choć kurkuma przynosi wiele korzyści dla zdrowia, a i poprawia smak i wygląd potraw, należy zachować umiar. Należy pamiętać, że nadużywanie jej (np. picie kurkumy) to efekty nie tylko korzystne, ale i negatywne.

Związane z tym skutki uboczne to ból brzucha, nudności, biegunkę czy zgagę. Z kolei długotrwałe spożywanie dużych dawek kurkumy może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie wątroby.

W dużych ilościach nie powinny jej spożywać kobiety w ciąży (może wywołać skurcze macicy, poronienie bądź przedwczesny poród). Uważać na nią muszą także osoby z niedrożnością dróg żółciowych i z kamieniami żółciowymi oraz te, które stosują leki rozrzedzające krew leki przeciwcukrzycowe.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Tak objawia się rak trzustki. Trzeba być niezwykle czujnym
Tak objawia się rak trzustki. Trzeba być niezwykle czujnym
Nie bierz tego leku. Może zagrażać życiu. Jest pilna reakcja GIF
Nie bierz tego leku. Może zagrażać życiu. Jest pilna reakcja GIF
Nowe zasady finansowania rezonansu i tomografii. Zmiany od 1 stycznia
Nowe zasady finansowania rezonansu i tomografii. Zmiany od 1 stycznia
Tu na karetkę czeka się najdłużej. GUS wskazuje, gdzie przekracza to nawet 20 minut
Tu na karetkę czeka się najdłużej. GUS wskazuje, gdzie przekracza to nawet 20 minut
Łatwo przekroczyć ten limit. ZUS może wtedy pobrać pieniądze z automatu
Łatwo przekroczyć ten limit. ZUS może wtedy pobrać pieniądze z automatu
Trzy promile na dyżurze. Lekarz z Poniatowej pod lupą prokuratury po interwencji policji
Trzy promile na dyżurze. Lekarz z Poniatowej pod lupą prokuratury po interwencji policji
Białko ratunkiem dla serca? Badacze sprawdzili, że może spowalniać niewydolność
Białko ratunkiem dla serca? Badacze sprawdzili, że może spowalniać niewydolność
Jednorazowa terapia może obniżać LDL i trójglicerydy. "To piękny nowy świat"
Jednorazowa terapia może obniżać LDL i trójglicerydy. "To piękny nowy świat"