Kurkuma – wygląd, właściwości i zastosowanie

Kurkuma jest rośliną stosowaną jako przyprawa o orientalnym zapachu i złocistej barwie. Z uwagi na swoje właściwości wykorzystuje się ją również w kosmetyce, włókiennictwie oraz medycynie naturalnej. Jak działa? Jak ją stosować? Czy istnieją jakieś przeciwwskazania?

Kurkuma to przyprawa o orientalnym zapachu i złocistej barwie.Kurkuma to przyprawa o orientalnym zapachu i złocistej barwie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest kurkuma?

Kurkuma to gatunek byliny z rodziny imbirowatych. Znana jest także jako ostryż długi (Curcuma longa L.), ostryż Zohary, kurkuma długą, ostryż indyjski, szafran indyjski. Rośnie dziko w Indiach. Jest uprawiana w wielu krajach o klimacie tropikalnym, główne w Indiach, w Azji Południowo-Wschodniej (Tajlandia, Indonezja, Wietnam, Filipiny) i Chinach.

Jak wygląda kurkuma?

W naturalnych warunkach kurkuma osiąga wysokość nieprzekraczającą 100 cm. Ma prostą, wzniesioną, nierozgałęzioną łodygę. Jej liście rosną w dolnej części rośliny i osiągają rozmiar do 50 cm.

Na szczycie bezlistnego pędu kwiatowego wyrasta duży kłos kwiatowy. Kwiaty są żółte, o rurkowatym kielichu. Posiadają białe przysadki o różowych szczytach. Owocem rośliny jest torebka.

Zastosowanie kurkumy

Kurkuma, ze względu na swoje właściwości, jest obecna w wielu gałęziach przemysłu. Niegdyś wykorzystywano ją do barwienia tkanin, a i używano jako wskaźnik odczynu (pH) do wyrobu papierków wskaźnikowych.

Do dziś kurkuma to roślina kosmetyczna stosowana do barwienia podkładów pod makijaż, płukanek do włosów i szminek, także produkcji perfum orientalnych. Ostryż indyjski jest również uprawiany jako ozdobna roślina pokojowa.

Nade wszystko jednak kurkuma to roślina przyprawowa i lecznicza. Jej suszona i zmielona bulwa to popularna przyprawa, która ma orientalny smak i złocisty, żółtopomarańczowy kolor (odpowiada za to kurkumina). Używa się jej także do barwienia potraw.

Ostryż Zohary wchodzi w skład popularnej mieszanki przypraw: curry czy garam masala. To również składnik musztardy, sosów czy panierek do ryb. Kurkuma jest chętnie wykorzystywana jako przyprawa w przemyśle spożywczym i gastronomii.

Surowiec lekarski stanowi całe, stabilizowane przez gotowanie lub działanie pary wodnej, wysuszone kłącze ostryżu długiego (Curcumae longae rhizoma). Ważne, by zawierał nie mniej niż 25 ml/kg olejku eterycznego i cechował się 2,0% obecnością pochodnych dicynamoilometanu, w przeliczeniu na kurkuminę.

Właściwości prozdrowotne i działanie kurkumy

Kurkuminoidy, czyli kurkumina, demetoksykurkumina i bis-demetoksykurkumina oraz olejek eteryczny pochodzący z kurkumy sprawiają, że ta ma działanie:

  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwwirusowe,
  • żółciopędne i żółciotwórcze,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwutleniające,
  • hepatochronne,
  • neurochronne,
  • antymutagenne,

Dzięki nim kurkuma wywiera pozytywny wpływ na organizm. Okazuje się, że:

  • pomaga zwalczać bakterie, wirusy i grzyby, działa przeciwgorączkowo, łagodzi zapalenie zatok, kaszel, katar, wzmacnia odporność,
  • pomaga zapobiegać stanom zapalnym,
  • wspomaga funkcjonowanie układu trawiennego, łagodzi dolegliwości żołądkowe i jelitowe (stąd wyciągi z kłącza stosowane są głównie przy dolegliwościach żołądkowych),
  • zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, spowalnia utlenianie się lipidów,
  • obniża poziom glukozy we krwi, chroni przed neuropatią i nefropatią cukrzycową,
  • wspiera gojenie ran,
  • zwalcza wolne rodniki, zwiększa poziom glutationu, który wspomaga procesy antyoksydacyjne,
  • wspomaga pracę mózgu, może zapobiegać chorobie Alzheimera i demencji, chroni neurony dopaminergiczne,
  • poprawia elastyczność i kondycję stawów, wspiera leczenie zapalenia kości i mięśni, sprawdza się w reumatoidalnym zapaleniu stawów,
  • ma działanie przeciwdepresyjne,
  • spowalnia rozwój nowotworów.

Tym samym kurkuma znajduje zastosowanie w chorobach sercowo-naczyniowych i metabolicznych, także dolegliwościach ze strony układu pokarmowego.

Kurkuma - jak stosować?

Najlepszą metodą dostarczenia kurkumy do organizmu jest stosowanie jej jako przyprawy w kuchni. Ponieważ najlepiej jest przyswajalna po podgrzaniu i połączeniu z tłuszczami, warto ją dodawać do różnych potraw gotowanych, duszonych czy pieczonych: zup, warzyw, zapiekanek, dań jednogarnkowych, mięsa. By zwiększyć jej biodostępność, dobrze stosować ją z czarnym pieprzem.

Kurkumę w celach zdrowotnych można również spożywać w formie napojów. Popularne jest na przykład złote mleko. W aptekach dostępne są również suplementy diety w postaci tabletek lub kapsułek, które zawierają standaryzowany na zawartość kurkuminy ekstrakt z kłącza ostryżu długiego, także z piperyną, kadzidłowcem, z berberyną).

Kurkuma przeciwwskazania, skutki uboczne i środki ostrożności

Choć kurkuma przynosi wiele korzyści dla zdrowia, a i poprawia smak i wygląd potraw, należy zachować umiar. Należy pamiętać, że nadużywanie jej (np. picie kurkumy) to efekty nie tylko korzystne, ale i negatywne.

Związane z tym skutki uboczne to ból brzucha, nudności, biegunkę czy zgagę. Z kolei długotrwałe spożywanie dużych dawek kurkumy może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie wątroby.

W dużych ilościach nie powinny jej spożywać kobiety w ciąży (może wywołać skurcze macicy, poronienie bądź przedwczesny poród). Uważać na nią muszą także osoby z niedrożnością dróg żółciowych i z kamieniami żółciowymi oraz te, które stosują leki rozrzedzające krew leki przeciwcukrzycowe.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kanada traci status kraju wolnego od odry. Winny spadek poziomu szczepień
Kanada traci status kraju wolnego od odry. Winny spadek poziomu szczepień
Badali kobiety przez 14 lat. Wiedzą, co wspiera kości
Badali kobiety przez 14 lat. Wiedzą, co wspiera kości
Ekspert mówi, co wpływa na dłuższe życie. "To prawie nic nie kosztuje"
Ekspert mówi, co wpływa na dłuższe życie. "To prawie nic nie kosztuje"
Rak jelita grubego nie wybiera wieku. Te kobiety z diagnozy uczyniły swoją misję
Rak jelita grubego nie wybiera wieku. Te kobiety z diagnozy uczyniły swoją misję
Wypijał 2 litry napojów energetycznych dziennie. Taki był skutek
Wypijał 2 litry napojów energetycznych dziennie. Taki był skutek
Odeszła prof. Barbara Iwańczak. Autorytet i mentor wielu pokoleń lekarzy
Odeszła prof. Barbara Iwańczak. Autorytet i mentor wielu pokoleń lekarzy
Gala Złoty OTIS z Diamentami 2025. Wyróżniono najlepsze programy edukacyjne i profilaktyczne w Polsce
Gala Złoty OTIS z Diamentami 2025. Wyróżniono najlepsze programy edukacyjne i profilaktyczne w Polsce
Mentzen broni osób ze spektrum autyzmu. Psycholog: rodzimy się z nim i będzie z nami do końca życia
Mentzen broni osób ze spektrum autyzmu. Psycholog: rodzimy się z nim i będzie z nami do końca życia
Melatonina pod lupą naukowców. Długotrwałe stosowanie może stanowić zagrożenie dla serca
Melatonina pod lupą naukowców. Długotrwałe stosowanie może stanowić zagrożenie dla serca
Może zmniejszyć ryzyko zawału serca o połowę. Nowe dane na temat witaminy D
Może zmniejszyć ryzyko zawału serca o połowę. Nowe dane na temat witaminy D
Wykryli u niego rzadką chorobę. Objawem był nieprzyjemny zapach
Wykryli u niego rzadką chorobę. Objawem był nieprzyjemny zapach
Shoty z imbirem mogą szkodzić. Eksperci apelują o rozwagę
Shoty z imbirem mogą szkodzić. Eksperci apelują o rozwagę