Najlepsza ryba dla serca. Obniża cholesterol i ciśnienie

Czarny dorsz to wyjątkowa ryba, która zdobywa coraz większą popularność nie tylko w kuchniach najlepszych restauracji, ale również w domowych jadłospisach. Jej delikatne, białe mięso, bogactwo składników odżywczych i prozdrowotne właściwości sprawiają, że czarny dorsz to prawdziwy skarb w zdrowej diecie. Szczególnie serce lubi tę rybę.

Zdrowa ryba o delikatnym białym mięsie. Posmakuje nawet wybrednym osobomZdrowa ryba o delikatnym białym mięsie. Posmakuje nawet wybrednym osobom
Źródło zdjęć: © Getty Images

Czarny dorsz – bogactwo wartości odżywczych

Czarny dorsz to ryba żyjąca w zimnych wodach Oceanu Spokojnego i Atlantyckiego. Ma mało ości i tłuszczu oraz nie czuć jej mułem. Wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także niezwykle cennym składem. Znajdziemy w nim:

  • duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA),
  • wysoką zawartość białka (ok. 20 g w 100 g mięsa),

Jak wybrać świeżą, dobrą rybę

  • witaminę B12 – niezbędną dla pracy układu nerwowego,
  • selen – silny antyoksydant wspierający odporność,
  • żelazo – ważne dla prawidłowej pracy krwi i transportu tlenu,
  • magnez – wspierający mięśnie i układ nerwowy.

Zdrowa i smaczna ryba

Kwasy tłuszczowe omega-3 obecne w czarnym dorszu pomagają obniżać poziom "złego" cholesterolu i redukować ciśnienie, wspierają pracę serca i zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, w tym zawału i udaru.

Regularne spożywanie czarnego dorsza może pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie. To szczególnie ważne w profilaktyce chorób przewlekłych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów czy astma.

Dzięki dużej zawartości łatwo przyswajalnego białka czarny dorsz jest doskonałym wyborem dla osób aktywnych fizycznie i sportowców. Wspiera budowę mięśni i procesy regeneracyjne po wysiłku.

Kwasy omega-3 i selen zawarte w mięsie czarnego dorsza pozytywnie wpływają na stan skóry, opóźniają procesy starzenia i wspierają zdrowie oczu, chroniąc przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Wraz z witaminą B12 wspomagają koncentrację, pamięć i mogą redukować ryzyko depresji oraz choroby Alzheimera.

Podobnie jak w przypadku wielu ryb morskich, czarny dorsz może zawierać śladowe ilości rtęci. Dlatego zaleca się spożywać go w umiarkowanych ilościach. To świetny wybór nie tylko dla miłośników ryb, ale również dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie w naturalny i smaczny sposób.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. HealthLine

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu