NewsyNajlepsza ryba dla serca. Obniża cholesterol i ciśnienie

Najlepsza ryba dla serca. Obniża cholesterol i ciśnienie

Czarny dorsz to wyjątkowa ryba, która zdobywa coraz większą popularność nie tylko w kuchniach najlepszych restauracji, ale również w domowych jadłospisach. Jej delikatne, białe mięso, bogactwo składników odżywczych i prozdrowotne właściwości sprawiają, że czarny dorsz to prawdziwy skarb w zdrowej diecie. Szczególnie serce lubi tę rybę.

Zdrowa ryba o delikatnym białym mięsie. Posmakuje nawet wybrednym osobom
Zdrowa ryba o delikatnym białym mięsie. Posmakuje nawet wybrednym osobom
Źródło zdjęć: © Getty Images

Czarny dorsz – bogactwo wartości odżywczych

Czarny dorsz to ryba żyjąca w zimnych wodach Oceanu Spokojnego i Atlantyckiego. Ma mało ości i tłuszczu oraz nie czuć jej mułem. Wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także niezwykle cennym składem. Znajdziemy w nim:

  • duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA),
  • wysoką zawartość białka (ok. 20 g w 100 g mięsa),
WIDEO

Jak wybrać świeżą, dobrą rybę

  • witaminę B12 – niezbędną dla pracy układu nerwowego,
  • selen – silny antyoksydant wspierający odporność,
  • żelazo – ważne dla prawidłowej pracy krwi i transportu tlenu,
  • magnez – wspierający mięśnie i układ nerwowy.

Zdrowa i smaczna ryba

Kwasy tłuszczowe omega-3 obecne w czarnym dorszu pomagają obniżać poziom "złego" cholesterolu i redukować ciśnienie, wspierają pracę serca i zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, w tym zawału i udaru.

Regularne spożywanie czarnego dorsza może pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie. To szczególnie ważne w profilaktyce chorób przewlekłych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów czy astma.

Dzięki dużej zawartości łatwo przyswajalnego białka czarny dorsz jest doskonałym wyborem dla osób aktywnych fizycznie i sportowców. Wspiera budowę mięśni i procesy regeneracyjne po wysiłku.

Kwasy omega-3 i selen zawarte w mięsie czarnego dorsza pozytywnie wpływają na stan skóry, opóźniają procesy starzenia i wspierają zdrowie oczu, chroniąc przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Wraz z witaminą B12 wspomagają koncentrację, pamięć i mogą redukować ryzyko depresji oraz choroby Alzheimera.

Podobnie jak w przypadku wielu ryb morskich, czarny dorsz może zawierać śladowe ilości rtęci. Dlatego zaleca się spożywać go w umiarkowanych ilościach. To świetny wybór nie tylko dla miłośników ryb, ale również dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie w naturalny i smaczny sposób.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. HealthLine

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu:WP abcZdrowie

Wybrane dla Ciebie