Najlepsze i najgorsze pieczywo z Lidla. Dietetyk ma cenną wskazówkę

Dietetyk Jakub Woźniak w swoich nagraniach opublikowanych w mediach społecznościowych pokazuje, jakie pieczywo warto kupować w Lidlu, a które lepiej omijać z daleka. Co zatem poleca, a co odradza?

Jakie jest najlepsze i najgorsze pieczywo z Lidla wg dietetyka Jakuba Woźniaka?Jakie jest najlepsze i najgorsze pieczywo z Lidla wg dietetyka Jakuba Woźniaka?
Źródło zdjęć: © Getty Images/YouTube
Marta Słupska

Chleb pełen ziaren

Wybór pieczywa w Lidlu jest szeroki, jednak nie każdy produkt jest równie wartościowy. Dietetyk Jakub Woźniak podkreśla, że kluczowe znaczenie ma skład chleba, a nie tylko jego wygląd czy cena.

Według eksperta, chleb pełen ziaren wyróżnia się wysoką zawartością błonnika i składników mineralnych. W jego składzie znajdziemy m.in. zakwas żytni, mąkę pszenną typu 750, fermentowane kiełkujące ziarno żyta, nasiona słonecznika i siemię lniane.

Chleb żytni bez drożdży to kolejna propozycja, którą rekomenduje dietetyk. Produkt ten ma bardzo prosty skład: mąka żytnia, zakwas żytni, woda, cukier i sól. Krótka lista składników świadczy o wysokiej jakości i braku zbędnych dodatków.

Objawy zatrucia dioksynami

W ofercie Lidla znajduje się także chleb słonecznikowy, który zawiera aż 33 proc. mąki żytniej, 23 proc. zakwasu żytniowego i 12 proc. nasion słonecznika. To sprawia, że jest bogaty w błonnik i mikroelementy.

Pieczywo mrożone

Dietetyk rozwiewa wątpliwości dotyczące pieczywa mrożonego. Jak podkreśla, proces głębokiego mrożenia nie wpływa negatywnie na wartości odżywcze chleba. Najważniejsze jest, by wybierać produkty o prostym i wartościowym składzie.

Ekspert radzi, by podczas zakupów w Lidlu zwracać uwagę na etykiety i unikać pieczywa z długą listą polepszaczy. Chleby pełnoziarniste i żytnie bez drożdży to najlepszy wybór dla osób dbających o zdrowie.

Najgorszy wybór

A jakie pieczywo z Lidla jest najgorsze pod kątem wartości odżywczych? Jakub Woźniak wskazuje na trzy: kajzerki, chleb włoski i bagietkę czosnkową.

- Po pierwsze: kajzerka. Jest na bazie białej mąki i ma zerowe wartości odżywcze. To naprawdę jeden z najgorszych wyborów. Po drugie: chleb włoski. To pieczywo pszenne z dodatkiem glutenu i zbędnego cukru. Prawdopodobnie ma niską zawartość błonnika i brak dodatków, które by zwiększały wartość odżywczą. Po trzecie: wypiek, który, oprócz węglowodanów, będzie też dostarczać całkiem dużej ilości tłuszczu, czyli bagietka czosnkowa - mówi na nagraniu.

Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródło: Instagram, Youtube

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu