Najzdrowszy tłuszcz? Zaskakujący produkt w rankingu BBC

BBC Future przedstawiło ranking najzdrowszych produktów żywnościowych. Wśród nich znalazł się popularny w Polsce rodzaj tłuszczu. Smalec "załapał się" do pierwszej dziesiątki.

Smalec ma wiele właściwości zdrowotnychSmalec ma wiele właściwości zdrowotnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pietras

Lista najzdrowszych produktów według BBC

Lista brytyjskiego nadawcy objęła sto różnych produktów żywnościowych. Znalazły się tam owoce, warzywa, ryby i owoce morza, przyprawy, orzechy i wiele innych.

Jednak to, co może zaskoczyć najbardziej, to ósme miejsce na liście. Właśnie tam autorzy rankingu uplasowali smalec. Wyjaśnili, że to dobre źródło witamin z grupy B i minerałów. Ponadto tłuszcz wieprzowy zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych i jest zdrowszy niż tłuszcz jagnięcy czy wołowy.

Co znalazło się na szczycie rankingu? Najzdrowszym produktem według BBC są migdały. Jak wytłumaczyli autorzy, to bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego i pomagają w walce z cukrzycą.

Na drugim miejscu znalazła się cherymoja, czyli flaszowiec amerykański. "Owoc cherymoi ma mięsisty, słodki miąższ o białej barwie. Jest bogaty w cukry oraz witaminy A, C, B1, B2 i potas" – czytamy w wyjaśnieniu.

Podium zamknął okoń oceaniczny, ryba bogata w białko, ale zawierająca przy tym mało tłuszczów nasyconych.

Właściwości smalcu

Smalec to tłuszcz zwierzęcy, najczęściej wieprzowy, otrzymywany z wytopu słoniny czy podgardla. Ma wysoki punkt dymienia - ok. 220°C, więc lepiej znosi smażenie niż masło (ok. 150°C). W cukiernictwie nadaje wypiekom kruchości, a w kuchni codziennej sprawdza się do krótkiej obróbki termicznej.

Smalec dostarcza ok. 45 proc. jednonienasyconych kwasów (głównie oleinowego – tego samego, który ceni się w oliwie i oleju rzepakowym) oraz ok. 11 proc. wielonienasyconych.

W praktyce oznacza to lepszą stabilność podczas smażenia i mniejsze ryzyko tworzenia się niepożądanych produktów utleniania niż w niektórych olejach bogatych w wielonienasycone kwasy. Smalec naturalnie nie zawiera izomerów trans – tych, które znajdowano w twardych margarynach w kostce.

Tłuszcz nieidealny

Warto też znać minusy spożywania smalcu. To 100 proc. tłuszczu i aż około 900 kalorii w 100 g. Około 39 proc. stanowią nasycone kwasy, a 100 g zawiera ok. 95 mg cholesterolu. Nadmiar nasyconych kwasów może podnosić LDL, dlatego dietetycy zalecają umiar i równowagę z tłuszczami roślinnymi.

Co ważne, należy ostrożnie podejść do zakupu smalcu w sklepie. Część produktów bywa technologicznie "utwardzana", co może wprowadzać niepożądane tłuszcze trans. Jeśli wybierasz smalec – najlepiej postawić na domowy, przechowywany w chłodzie i ciemności.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. BBC
  2. WP abcZdrowie
  3. Dietetycy.org

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu