Najzdrowszy tłuszcz? Zaskakujący produkt w rankingu BBC
BBC Future przedstawiło ranking najzdrowszych produktów żywnościowych. Wśród nich znalazł się popularny w Polsce rodzaj tłuszczu. Smalec "załapał się" do pierwszej dziesiątki.
Lista najzdrowszych produktów według BBC
Lista brytyjskiego nadawcy objęła sto różnych produktów żywnościowych. Znalazły się tam owoce, warzywa, ryby i owoce morza, przyprawy, orzechy i wiele innych.
Jednak to, co może zaskoczyć najbardziej, to ósme miejsce na liście. Właśnie tam autorzy rankingu uplasowali smalec. Wyjaśnili, że to dobre źródło witamin z grupy B i minerałów. Ponadto tłuszcz wieprzowy zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych i jest zdrowszy niż tłuszcz jagnięcy czy wołowy.
Co znalazło się na szczycie rankingu? Najzdrowszym produktem według BBC są migdały. Jak wytłumaczyli autorzy, to bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego i pomagają w walce z cukrzycą.
Na drugim miejscu znalazła się cherymoja, czyli flaszowiec amerykański. "Owoc cherymoi ma mięsisty, słodki miąższ o białej barwie. Jest bogaty w cukry oraz witaminy A, C, B1, B2 i potas" – czytamy w wyjaśnieniu.
Podium zamknął okoń oceaniczny, ryba bogata w białko, ale zawierająca przy tym mało tłuszczów nasyconych.
Właściwości smalcu
Smalec to tłuszcz zwierzęcy, najczęściej wieprzowy, otrzymywany z wytopu słoniny czy podgardla. Ma wysoki punkt dymienia - ok. 220°C, więc lepiej znosi smażenie niż masło (ok. 150°C). W cukiernictwie nadaje wypiekom kruchości, a w kuchni codziennej sprawdza się do krótkiej obróbki termicznej.
Smalec dostarcza ok. 45 proc. jednonienasyconych kwasów (głównie oleinowego – tego samego, który ceni się w oliwie i oleju rzepakowym) oraz ok. 11 proc. wielonienasyconych.
W praktyce oznacza to lepszą stabilność podczas smażenia i mniejsze ryzyko tworzenia się niepożądanych produktów utleniania niż w niektórych olejach bogatych w wielonienasycone kwasy. Smalec naturalnie nie zawiera izomerów trans – tych, które znajdowano w twardych margarynach w kostce.
Tłuszcz nieidealny
Warto też znać minusy spożywania smalcu. To 100 proc. tłuszczu i aż około 900 kalorii w 100 g. Około 39 proc. stanowią nasycone kwasy, a 100 g zawiera ok. 95 mg cholesterolu. Nadmiar nasyconych kwasów może podnosić LDL, dlatego dietetycy zalecają umiar i równowagę z tłuszczami roślinnymi.
Co ważne, należy ostrożnie podejść do zakupu smalcu w sklepie. Część produktów bywa technologicznie "utwardzana", co może wprowadzać niepożądane tłuszcze trans. Jeśli wybierasz smalec – najlepiej postawić na domowy, przechowywany w chłodzie i ciemności.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- BBC
- WP abcZdrowie
- Dietetycy.org
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.