Nalewka z jarzębiny - właściwości zdrowotne i przepis
Jarzębina kojarzy się z beztroskim dzieciństwem, tworzeniem jesiennych bukietów i strzelaniem pomarańczowymi kulkami w rówieśników.
Przez niektórych ciągle uważana jest za trującą w każdej postaci...
Tymczasem owoce jarzębiny powodują zatrucia tylko, jeśli zjada się je na surowo. Zawarty w nich kwas parasorbowy rozkłada się w czasie gotowania i suszenia.
Warto pamiętać, aby sparzyć je wrzątkiem przed zalaniem alkoholem.
Jarzębinówka sprawdzi się podczas deszczowych jesiennych wieczorów i zimowych dni.
Nie tylko świetnie rozgrzewa, ale jest sposobem naszych babć na pozbycie się biegunki.
Od lat stosowana jest przy zapaleniu pęcherza. To jednak nie wszystko.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Właściwości jarzębiny
Jarzębina to przede wszystkim źródło witaminy C.
Nasze babcie często mówią, że jest lepsza niż tabletka na grypę. Nie ma się czemu dziwić!
Wyciąg z owoców jarzębiny pomaga w leczeniu przeziębienia, chorób płuc i nerek – kruszy kamienie nerkowe.
Małe czerwone kulki to nie tylko skarbnica witaminy C, ale także A,B, E i K. W jej składzie znajdziemy pokłady miedzi i magnezu.
Jarzębina wykazuje silne działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.
Jarzębina pozytywnie wpływa nie tylko na zdrowie, ale i na urodę. Kremy z dodatkiem tych owoców likwidują cienie pod oczami i zmniejszają opuchliznę.
Czerwone kulki ograniczają także rozwój grzybów i bakterii, dzięki czemu skóra staje się gładsza i pozbawiona wyprysków.
Zbiór jarzębiny
Owoce jarzębiny są dojrzałe już w pierwszej połowie września. Wówczas można je zbierać.
Warto jednak poczekać do początku października.
Ogrodnicy twierdzą, że po pierwszych przymrozkach, jej walory smakowe i właściwości lecznicze są jeszcze lepsze.
Najlepiej zrywać całe kiście (grona) jarzębiny i lekko oderwać owoce od łodyg. Jeżeli łatwo odchodzą, to oznacza, że są dojrzałe.
Jarzębina utrzymuje się na drzewach do listopada.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Nalewka z jarzębiny - właściwości
Przygotowanie nalewki z jarzębiny jest dobrym pomysłem dla wszystkich, którzy potrzebują się rozgrzać zimą i borykają z wieloma infekcjami.
Jeden kieliszek nalewki wypity wieczorem zadziała rozgrzewająco i poprawi krążenie.
Zadziała też delikatnie moczopędnie, dzięki czemu pozbędziesz się infekcji dróg moczowych.
Jarzębina usprawnia działanie układu trawiennego, przyniesie ulgę obciążonej wątrobie i jelitom, pomoże np. wyleczyć biegunkę.
Poza właściwościami zdrowotnymi, nalewka z jarzębiny bardzo dobrze smakuje i wygląda. Jej czerwone zabarwienie i owocowy zapach zachęcają do skosztowania trunku.
Jak smakuje jarzębinówka? Jest kwaskowa i delikatnie cierpka.
Nalewka z jarzębiny. Przepis na jarzębinówkę
Do przygotowania nalewki z jarzębiny potrzebne są:
- 40 dag owoców jarzębiny
- kilka rodzynek (można pominąć i dodać daktyle)
- 4 łyżki cukru
- po 100 ml spirytusu oraz brandy
- 0.8 l wódki
Owoce należy umyć i usunąć szypułki.
Zalej na chwilę wrzątkiem, aby jarzębina przestała być trująca.
Dodaj cukier do owoców, zalej spirytusem i połową wódki. Postaw w cieple.
Po 4 tygodniach zlej alkohol, owoce zalej resztą wódki i odstaw na tydzień.
Przecedź, połącz z wcześniej zlanym alkoholem i brandy.
Przefiltruj i rozlej do butelek – postaw w chłodnym pomieszeniu na kilka miesięcy.
Zobacz także: Nalewka z wiśni,
NA ZDROWIE!
Jarzębina-ciekawostki
Istnieje legenda o jarzębinie: gdy ludzie poznali drzewo jarzębiny, to jej owoce miały smak słodki jak miód. Ludzie jednak nie pielęgnowali drzewa, a to postanowiło się zemścić za brak opieki i wydawać owoce trujące i kwaśne.
W dawnych czasach jarzębina pomagała przetrwać biedę, zastępując mąkę do pieczenia.
Myśliwi wykorzystują kulki jarzębiny jako wabik na ptaki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl