- mgr Joanna Penza
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Nalewka z jeżyn – naturalny lek na wiele dolegliwości
Dary natury są wykorzystywane na wiele sposobów. Zioła, owoce i inne części roślin to świetne składniki kremów, maści i innych leczniczych preparatów przydatnych przy najróżniejszych dolegliwościach.
Jednym z tego typu naturalnych eliksirów jest nalewka z jeżyn. Przekonaj się, jak wpływa na organizm i w jaki sposób samodzielnie ją przygotować.
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO i dowiesz się, jak naturalnie zadbać o swoją odporność.
Sprawdź koniecznie: Ratownik medyczny: Każde działanie daje szansę osobie poszkodowanej na przeżycie.
Nalewka z jeżyn a układ krążenia
Nalewka sporządzona z owoców jeżyn, oczywiście spożywana z umiarem, jest zalecana przede wszystkim osobom, które zmagają się z problemami z układem krążenia. Zawarte w niej substancje, głównie przeciwutleniacze o nazwie antocyjany, pozytywnie wpływają na pracę serca. To także zasługa zawartej w nich witaminy C, znanej ze swojego działania polegającego na uszczelnianiu naczyń włosowatych.
Kwas askorbinowy jest ponadto pomocny w walce z nadciśnieniem, zwiększa efektywność wchłaniania cennego dla układu krwionośnego żelaza, a w dodatku bierze udział w procesie wytwarzania czerwonych krwinek, co przeciwdziała powstaniu niedokrwistości, czyli anemii. Przy problemach z sercem szczególnie zalecane jest spożywanie jeżynówki z dodatkiem miodu gryczanego, który jest bogaty w żelazo, wspomnianą witaminę C, a także witaminy z grupy B oraz witaminę PP.
Sprawdź koniecznie: Wina domowej roboty. Proste i smaczne przyrządzanie
Nalewka z jeżyn a przeziębienie
O tym, że jeżynówka jest świetnym lekarstwem na przeziębienie i grypę, wiedziały już nasze babcie. Nalewka przygotowana na bazie tych leśnych owoców wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dlatego pomaga złagodzić towarzyszące infekcjom dolegliwości, takie jak ból gardła, kaszel czy gorączka.
Działa przy okazji napotnie, dlatego po jej spożyciu najlepiej wygrzewać się w łóżku, co z pewnością skróci czas trwania choroby. Oczywiście - ze względu na zawartość alkoholu - nie wolno stosować jej u dzieci.
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO i dowiesz, w jaki sposób leczy się menopauzę.
Sprawdź koniecznie: Na przeziębienia najlepszajest nalewka
Nalewka z jeżyn a kobiece dolegliwości
Kolejnym atutem nalewki jest obecność w jej składzie fitoestrogenów, działających podobnie jak estrogeny, czyli żeńskie hormony płciowe. Stanowi ona zatem naturalne remedium na dolegliwości towarzyszące napięciu przedmiesiączkowemu. Dzięki niej mniej dotkliwe staje się uczucie napięcia, a zmienne nastroje przestają być problemem. Jeżynówka, podobnie jak nalewka z orzecha, przynosi ponadto ulgę w wywołanych przez PMS nudnościach czy zaparciach.
Produkty zawierające fitoestrogeny powinny znaleźć się także w diecie kobiet w okresie klimakterium. Nalewka pomoże załagodzić efekty uboczne związane z zaburzoną pracą układu hormonalnego, przede wszystkim nieprzyjemne wary, czyli nagłe uderzenia gorąca.
Sprawdź koniecznie: Zdrowie ukryte w leśnych owocach. Włącz je do codziennego menu
Nalewka z jeżyn a choroba nowotworowa
Zawarte w jeżynach antyoksydanty mogą mieć znaczenie w profilaktyce nowotworów. Wspomniane antocyjany, a także kwas fenolowy i elagowy zwalczają wolne rodniki, które sprzyjają powstawaniu komórek rakowych.
W związku z tym nalewkę przygotowaną z tych niewielkich owoców można uznać za naturalny i smaczny środek przeciwdziałający rozwojowi tej groźnej choroby.
Sprawdź koniecznie: Są tanie i smaczne, a do tego chronią przed nowotworami
Nalewka z jeżyn z miodem gryczanym – przepis
Do przygotowania jeżynowo-miodowej nalewki potrzebny będzie kilogram owoców, pół kilograma cukru, pół szklanki miodu, 0,35 litra wódki oraz 0,5 litra spirytusu. Jeżyny należy układać w dużym słoiku warstwami, każdą z nich dokładnie zasypując cukrem.
Do zalanych miodem jeżyn dodajemy następnie alkohol i dokładnie mieszamy. Szczelnie zakręcony słoik odstawiamy w zacienione miejsce na 6 tygodni, po czym za pomocą cedzaka oddzielamy płyn od owoców i przelewamy go do butelek. Najlepszym smakiem nalewki będziemy mogli cieszyć się po upływie 6 miesięcy.
Sprawdź koniecznie: Naturalny składnik, który ochroni przed wrzodami żołądka
Jeżynówka z goździkami i wanilią – przepis
W tym przypadku wykorzystujemy 2 kilogramy owoców, które także układamy w słoiku warstwowo, zasypując je kilogramem cukru. Wypełniony po brzegi słój przykrywamy niezbyt grubą warstwą gazy (wystarczy złożona podwójnie), którą mocujemy za pomocą gumki recepturki, a następnie stawiamy w nasłonecznionym miejscu na 5 dni.
Po zlaniu soku z jeżyn do innego słoika dodajemy do niego 0,5 l spirytusu, 3 goździki i połówkę laski wanilii. Całość mieszamy, a następnie dokładnie zamknięty słoik odstawiamy na około 2 tygodnie – tym razem w miejscu nieco zaciemnionym. Po upływie tego czasu płyn filtrujemy przez gazę, by pozbyć się resztek owoców i przelewamy go do butelek. Nalewka jest gotowa po 6 miesiącach.
Sprawdź koniecznie: Niezapomniany smak. Nalewka, którą łatwo łatwo wykonasz w domu