Nawyki, które poważnie mogą uszkodzić nerki
Nerki są niezwykle ważnym organem. Są wielkości pięści, a kształtem przypominają ziarna fasoli. Każdego dnia przez ten organ przepływa ok. 1500 litrów krwi, która jest oczyszczana. Bez wątpienia najważniejszą funkcją nerek jest jego usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii. Gdy nerki są w złym stanie, szwankuje cały organizm, a ból, który towarzyszy nieprawidłowemu funkcjonowaniu jest nie do zniesienia. Jakie błędy, które popełniamy zwiększają ryzyko pojawienia się chorób tego organu?
Na następnym slajdzie zobacysz WIDEO.
Zobacz też: 5 cichych zabojców - nowotwory, które rozwijają się bezobjawowo (WIDEO)
Niedobór witaminy B6 i magnezu
Żeby zmniejszyć ryzyko powstawiania kamieni nerkowych czy niewydolności nerek, potrzebny jest nam odpowiedni poziom witaminy B6 i magnezu. Gdy będziemy utrzymywać prawidłowy ilość tych składników, nasz organizm nam za to podziękuje.
Żeby organy mogły dobrze funkcjonować, potrzebne nam jest 1,3 mg witaminy B6. Możemy ją znaleźć w mięsach (kurczaku, indyku czy wieprzowinie) oraz w warzywach (szpinaku, kapuście, ziemniakach, zielonym groszku itd.) Bogate w magnez są orzechy, rośliny strączkowe czy awokado.
Zobacz też: Pierwsze objawy stwardnienia rozsianego (WIDEO)
Picie zbyt małej ilości wody
Najważniejszą funkcją nerek jest filtrowanie i eliminacja toksyn z organizmu. Aby ten proces przebiegał prawidłowo, potrzebne jest odpowiednie nawodnienie. Jeśli nie pijemy wystarczającej ilości płynów w ciągu dnia, może to przyczynić się do uszkodzenia tego organu.
Średnia ilość, jaką powinniśmy przyjmować to 1,5-2 litry dziennie. Na zapotrzebowanie wody w organizmie wpływ ma wiek, stan zdrowia, masa ciała, klimat czy aktywność fizyczna. Żeby nerki prawidłowo pracowały, musimy zadbać o dostarczenie odpowiedniej ilość płynów.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO.
Dieta wysokobiałkowa
Im więcej białka dostarczamy naszemu organizmowi, tym większą pracę muszą wykonywać nerki. Długotrwałe przeciążanie prowadzi do ich uszkodzeń lub zaburzeń w ich prawidłowym funkcjonowaniu. Najbardziej niebezpiecznie jest częste spożywanie czerwonego mięsa w dużych ilościach.
Zbyt duża ilość soli w diecie
Zalecane jest, aby każdy z nas nie spożywał 5 g soli dziennie. Niestety, w przetworzonej żywności jest mnóstwo tego składnika i przekroczenia dozwolonej dawki jest powszechne. Organizm potrzebuje sodu, żeby działać prawidłowo, ale zbyt duża ilość soli w diecie może podnosić ciśnienie, a także zwiększa ilość zawartego w moczu białka – a to sprzyja chorobom nerek.
Zobacz też: Jak walczyć ze zgagą? (WIDEO)